Thursday, March 28, 2024

Au crescut chiriile la apartamente

Must Read

Efecte in lant pe piata imobiliara: dupa escaladarea, din ultimii ani, a preturilor la vanzare, a urmat o majorare si pe segmentul inchirierilor.

Februarie 2006. Ca sa stai o luna intr-o garsoniera (sau alt tip de locuinta) trebuie sa platesti o anumita suma, in functie de oras, zona si conditiile oferite. Daca vei compara aceasta suma cu aceea care ti s-ar fi cerut in februarie 2005, vei constata o crestere semnificativa. Pe piata imobiliara se lanseaza multe opinii privind majorarea chiriilor.

In absenta unor statistici oficiale, specialistii pronunta diferite procentaje, intre 20% si 50%.

In 2003 si 2004, preturile de vanzare ale apartamentelor au urcat spectaculos. Pentru 2003, numerosi agenti imobiliari au vorbit chiar despre o dublare a preturilor.

- Advertisement -

Mai multe firme in cautare de spatii

2005 a fost un an mai cuminte: s-au inregistrat scumpiri, dar mai moderate, media fiind undeva intre 10 si 15%. In acelasi timp insa, chiriile au luat-o in sus, iar explicatia pare sa vina tocmai de la scumpirile din anii anteriori. “Dupa cum am mai declarat, in mod obisnuit, chiria lunara este in jur de 1% din valoarea de piata a locuintei.

Cresterile succesive de preturi au condus la o coborare sub acest barem, astfel ca s-a ajuns pe la 0,7%”, a afirmat Octavian Popescu, consultant imobiliar la ANV Consult Bucuresti. “Inca de anul trecut, chiriile au avut tendinta sa revina la acel 1% si, prin urmare, au inceput sa creasca.

Pe de alta parte, au aparut tot mai multe firme care cauta apartamente de inchiriat, in special la parterele blocurilor. O alta cauza ar fi devalorizarea monedei euro.

Proprietarii vor sa obtina aceleasi sume in lei si atunci ridica tarifele exprimate in valuta. Pentru a fi sigur ca nu gresesc, nu as vrea sa dau un procentaj mediu referitor la cresterile din Capitala. Dar va pot prezenta un exemplu: pentru un apartament din zona Nerva Traian pe care il inchiriam in 2005 cu 350 euro pe luna, se platesc acum 500 euro pe luna”, a mai spus Octavian Popescu.

Scumpirile difera in functie de cartier

Fenomenul se manifesta destul de pregnant si la Timisoara. “Chiriile au crescut, dar in anumite zone ale orasului si la anumite tipuri de imobile”, a aratat Adrian Costi, administrator la Imo Centrum Timisoara.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x