Thursday, March 28, 2024

Interviul care m-a lasat cu gura cascata.

Must Read

Deci omul acesta chiar stie ce vrea de la viata. Si cel mai important lucru, stie si ce poate.
Multe s-au spus, multe s-au scris dar eu personal l-am admirat si il admir in continuare. Pentru mine e unul dintre cei mai buni oameni de afaceri din Romania.

Sorin Ovidiu Vantu:
“Realitatea TV va arata poporului roman ce valoare personala am”
“Voi sta in Romania pina cind poporul roman va spune: e o mindrie sa va avem contemporan cu noi.” Interviu cu Sorin Ovidiu Vintu.

Liviu Avram: Ati anuntat aseara intreaga tara ca sinteti proprietarul postului Realitatea TV. Pe ziaristii de la Realitatea cind i-ati anuntat?
SOV: Nu am anuntat ca sint proprietar, ci ca detin pachetul majoritar de actiuni.

Liviu Avram: Ok. Ziaristii cind au aflat acest lucru?
SOV: Domnul Sergiu Toader, project-managerul, a stiut de la bun inceput.

- Advertisement -

Liviu Avram: Si ziaristii?
SOV: Au stiut ca sint consilier la aceasta firma.

Liviu Avram: Consilierul lui…
SOV: Al lui Liviu Luca. Asta a fost forma mea de acoperire, ca altfel nu puteam sa explic de ce ma intereseaza datele financiare, vinzari, cheltuieli si asa mai departe.

Liviu Avram: Aceasta calitate, de consilier al lui Liviu Luca, a SOV: parut de la bun inceput cam ciudata. Un om cu o avere estimata de revista Capital la 700 de milioane de euro devine consilierul unui lider sindical destul de necunoscut atunci.
Liviu Luca imi este un foarte bun prieten.

Liviu Avram: Il cunoasteti de mult?
SOV: Oho, de peste zece ani. Eu nu sint consultant pe stat de plata, nu sint salariat. Liviu Luca a construit pentru muncitorii din sindicatul lui niste societati comerciale, dar el nu are expertiza financiara. Normal sa apeleze la cineva care cit de cit se pricepe la piata asta.

Date fiind relatiile de prietenie si zvonurile care au fost, i-am zis sa spuna ca sint consilierul lui financiar si cu asta basta.

Liviu Avram: Tot dvs. l-ati consiliat sa investeasca in Realitatea TV sau ati investit impreuna?
SOV: Am apreciat impreuna ca poate fi o operatiune profitabila pentru lumea sindicala si Liviu credea ca poate fi o trambulina pentru problemele sindicalistilor. Lucru pe care Realitatea il si face.

Acesta a fost motivul pentru care am decis sa intervin eu in povestea asta, motiv care l-a determinat si pe Liviu Luca sa discute cu sindicalistii lui daca n-ar fi oportuna o investitie ca asta.

Decizia s-a luat de comun acord. El a luat pentru sindicatele lui partea lui, eu am luat pentru mine partea mea. Adica eu 55%, el 45%.

Liviu Avram: Dar ce nevoie ati avut atunci de filiera elvetiana?
SOV: Nu e vorba de nevoie, proprietarul pachetului de actiuni…

Liviu Avram: Domnul Prigoana?
SOV: Nu comentez. Proprietarul avea rezidenta fiscala in Elvetia. Eu am preluat compania elvetiana, ca sa nu facem miscari aici.

Liviu Avram: Deci intre dumneavoastra si domnul Prigoana a mai existat un proprietar?
SOV: Domnule, avocatii mei au negociat cu avocatii de la Blue Link Comunicazioni, eu nu cunosc proprietarul, n-am vazut proprietarul la fata. Birfe? Oho, au fost o gramada.

Liviu Avram: Ce reactii aveti din partea jurnalistilor de la Realitatea vizavi de anuntul dvs. de aseara?
SOV: Nici un fel de reactie. Ei si-au facut treaba si pina acum, au vazut ca timp de aproape doi ani de zile nu a intervenit nimeni in activitatea lor profesionala, nu au motive sa creada ca se va intimpla ceva de acum inainte, cu atit mai mult cu cit acum imi asum responsabilitatea de fapt.

Liviu Avram: Dar ei ce stiau pina acum?
SOV: Ei stiau ca Liviu Luca e proprietarul. De fapt, sindicatul. Si a fost un fel de nebuloasa pentru ei, ca de fapt si pentru multi oameni. Evident ca erau birfele din piata si stiau si ei ca Vintu are si alt fel de implicare acolo si de alta natura decit cea de consilier. Dar dat fiind faptul ca eu am negat de fiecare data, erau jumate-jumate.

Liviu Avram: Si credeti ca era mai confortabil pentru ei atunci sau acum?
SOV: Distinse domn, eu nu sint un demon. Eu nu sint Mefisto. Eu sint un om de afaceri roman care isi face afacerile la vedere si care sint extrem de profitabile. Si pot sa spun ca sint unul dintre cei mai buni oameni de afaceri din Romania.

Liviu Avram: Nu mi-ati raspuns la intrebare: cind s-au simtit ei mai confortabil?
SOV: Domnule, confortul acestor oameni este dat de mediul profesional pe care singuri si-l creeaza. Nu le creez eu confort sau inconfort.

Liviu Avram: V-ar dezamagi daca vreunul din marile nume pe care le-ati colectionat la Realitatea ar demisiona tocmai din cauza anuntului pe care l-ati facut?
SOV: Este o intrebare tendentioasa, o consider de rea-credinta, si, pentru a nu va da un raspuns nepoliticos, ma abtin.

Liviu Avram: Preferam un raspuns, fie si nepoliticos.
SOV: Excelenta, este o intrebare cu rea-credinta, care include deja un raspuns si care include perceptia dvs. ca as fi un infractor, un guzgan care a iesit acum la lumina. La o asemenea intrebare, va rog sa scrieti ce v-am zis eu.

Liviu Avram: Presa a scris ca cel putin in doua rinduri ati facut team-building-uri cu gazetarii Realitatii, in Cipru si in Delta. Ei ce stiau atunci, cum le-ati explicat participarea dvs. acolo?
SOV: La vremea aceea, aveau si ei suspiciuni ca as fi proprietar acolo. Nu stiu daca aveau o convingere ferma sau doar o suspiciune.

Liviu Avram: Si ce ati discutat cu ei acolo? Politica postului?
SOV: Eu nu discut politici de post. Asta este treaba project-managerului. Pur si simplu ne-am cunoscut, am ajutat la inchegarea unui colectiv.

Liviu Avram: Ei n-au intrebat atunci?
SOV: Nici pomeneala.

Liviu Avram: N-a fost nici unul curios sa afle ce cautati acolo, daca nu cumva sinteti de fapt patronul?
SOV: Distinse domn, au fost invitatii domnului Luca, nu ai mei. Nu aveau cum sa ma intrebe pe mine ceva.

Liviu Avram: Unii au negat…
SOV: Ce, ca au fost la team-building?

N-am auzit ca unul sa nege ca a fost la team-building. Dar n-au fost la invitatia mea, ca intrebarea asa era, ati fost invitati de Vintu in Delta, in Creta? Si oamenii au raspuns cu onestitate ca nu. Si asa a si fost, nu eu i-am invitat.

Liviu Avram: Ati declarat ca in aproape doi ani ati construit credibilitatea acestui post. Si totusi, in anumite momente sensibile, a parut ca statia si-a parasit echilibrul. De exemplu, in momentul demisiei lui Tariceanu, a parut ca Realitatea sustine decizia premierului de a renunta la demisie si la anticipate.
SOV: Intrebari de genul acesta puneti-le celor care se ocupa de continutul Realitatii. Mie imi este egal daca la conducerea Romaniei este Tariceanu sau altul.

Liviu Avram: O anume atitudine s-a observat si in povestea cu cele 8% din actiunile Petrom.
SOV: Postul Realitatea TV a dat stirile care circulau pe piata. Nu si-au permis sa intre in speculatii de prost gust si neprofesionale.

Liviu Avram: Considerati asadar ca a fost echilibrat?
SOV: Eu nu am vazut sa fi facut vreo… De cind domnul Sergiu Toader a preluat postul, eu nu am vazut dezechilibre in politica editoriala.

Liviu Avram: Nici in cazul Monica Macovei, de acum citeva zile? S-au organizat citeva zile ample dezbateri pe seama unor informatii, care s-au dovedit a fi false.
SOV: Domnule, prea sinteti obisnuit sa credeti ca, atunci cind un canal da niste stiri, acel canal este manipulat. V-am mai spus, eu nu ma ocup de continut. Orice problema de continut o vorbiti cu Sergiu Toader.

Liviu Avram: Dar postul il urmariti, da? Si echilibrul…
SOV: In cazul Macovei, cine a dezbatut? Postul? A dezbatut Melania Medeleanu sau Bogdan Gamalet? Ati dezbatut dvs, ziaristii. Asta si este Realitatea, este o platforma de dezbatere. Am inchis acest subiect.

Tentatia Petrom

Liviu Avram: Haideti atunci sa revenim la alt subiect.
SOV: Cu mare bucurie.

Liviu Avram: Cele 8 procente de la Petrom. Ce l-ati sfatui pe domnul Luca? Sau ce l-ati sfatuit deja?
SOV: Cele 8 procente de la Petrom sint o problema artificial creata de catre domnul Dan Voiculescu. Actiunile acelea nu le ia Liviu Luca si nici Vintu. Mie mi-ar fi mult mai convenabil ca actiunile sa fie date la cei 70-80 de mii de salariati, dat fiind faptul ca acele actiuni se vor duce pe piata, adica vin exact la mine in buzunar.

Pentru ca atunci cind vor fi pe bursa, pretul se va duce dracului in jos, eu voi cumpara foarte ieftin si va voi vinde voua foarte scump. Deci eu imi doresc din toata inima ca acest pachet sa mearga la salariati. Numai ca nu toti muncitorii au bani ca sa cumpere si atunci PAS-ul a gasit un finantator strain, care s-a oferit sa-i imprumute pe muncitorii care nu au bani.

Ei pot sa se imprumute si de la PAS, si de la Voiculescu, si de la Vintu, si de la mama dracului…

Liviu Avram: Sau de la orice banca.
SOV: Sau de la banca. Exista libertate totala. Nu-si baga Vintu sau Luca banii in buzunar. Vintu, da, si-a bagat banii in buzunar. Indiferent cum se vor da alea 8%, ma intereseaza actiunile Petrom si voi cumpara indiscutabil. Voi cauta sa cumpar cit mai ieftin si sa le vind cit mai scump, cu sau fara voia Guvernului. Eu n-am nevoie de guvern sau de politicieni ca sa-mi fac afaceri.

Liviu Avram: Si de ce credeti ca domnul Voiculescu incearca sa blocheze cumpararea prin PAS?
SOV: Intrebati-l pe el.

Liviu Avram: Poate e interesat de aceleasi actiuni ca si dvs…
SOV: Nu-mi permit sa vorbesc in numele lui Dan Voiculescu. Domnul Dan Voiculescu ori nu stie meserie, ori are alte interese. Intrebati-l pe el.

Off-shore si spalarea banilor

Liviu Avram: Ce va convine mai mult la un off-shore? Actionariatul anonim sau indulgentele fiscale?
SOV: Domnule, actionariatul nu e anonim pe nicaieri. In orice off-shore trebuie sa depui o documentatie care sa ateste destinatarul final.

Liviu Avram: Dar informatia nu e publica…
SOV: Domnule, numai in Romania isi permite un bancher sa publice conturile clientilor sai in ziar. Numai aici se intimpla imbecilitatea asta.

Liviu Avram: Poate sint motive. Tranzactii suspecte…
SOV: Dar cine decide care tranzactii sint suspecte?

Liviu Avram: Oficiul de Combatere a Spalarii Banilor…
SOV: Care oficiu, domnule? Ca ala de combatere a spalarii banilor, daca dvs ma injurati in ziar ca sint un hot, se uita ce rulaj am eu prin conturi si ma trece la spalare. Habar n-au ce se intimpla practic in realitate. Nu dau doi bani pe toate plingerile penale pe care le face Oficiul catre Parchet, sint egale cu zero. Nu stiu meserie.

Liviu Avram: Adica, dupa parerea dvs., nu se spala bani in Romania?
SOV: Ba da, dar nu e calificat. Nu are calificare Oficiul sa dea un verdict in acest sens.

Liviu Avram: Si atunci cine credeti ca are aceasta calificare?
SOV: Sa-si pregateasca oameni, domnule. Sa-i trimita la scolarizare, sa invete carte si dupa aia sa vina sa-si dea cu parerea.

Liviu Avram: Adica acum in Romania sint unii care spala bani si nu sint prinsi, iar altii fac afaceri legitime si sint catalogati infractori?
SOV: Absolut de acord. N-am vazut zona de incompetenta mai mare decit la Oficiul de spalare a banilor murdari din Romania. Incompetenta!

Liviu Avram: Sinteti cam sever.
SOV: Evident ca sint sever. Am vazut listele publicate de Oficiu cu spalari de bani si erau acolo o gramada de persoane care si-au facut afacerile absolut cinstit. N-au avut alta vina decit ca si-au rulat banii prin sistemul bancar romanesc. Au fost prosti!

Liviu Avram: Si ce-ar fi trebuit sa faca?
SOV: Sa lucreze afara. In Cipru, dom’le, in Cipru! Nu sa lucreze aici, si sa stea sub lupa unor incompetenti!

Interpusi buni si rai

Liviu Avram: Ati folosit fata de domnul Vitalie Dobinda termenul de interpus.
SOV: Da.

Liviu Avram: Definiti, va rog, acest termen.
SOV: Este un termen juridic si inseamna un om care ma reprezinta in diverse situatii. Si nu e singurul, am un staff imens, operez pe toata planeta asta si e normal sa operez prin tot felul de interpusi. Dar la vedere, nu ascunsi ca sobolanii.

Liviu Avram: Nicolae Popa a fost interpusul dvs.?
SOV: Evident, a fost un interpus de-al meu.

Liviu Avram: Ioana Maria Vlas?
SOV: Niciodata.

Liviu Avram: Ea zice ca a fost.
SOV: Eu am dat-o afara de la Gelsor. Dinsa poate sa spuna, si a si spus, o gramada de chestii. Dar cind a fost sa dovedeasca, mai usor.

Liviu Avram: Domnul Nicolae Popa a fost condamnat in cazul FNI.
SOV: Din nefericire. Domnul Nicolae Popa este unul dintre cei mai minunati prieteni pe care i-am avut vreodata. El plateste stupiditatea…

Liviu Avram: A cui…
SOV: Daca-mi permiteti. Plateste stupiditatea, servilismul organelor de ancheta de la acea vreme.

Liviu Avram: Mai tineti legatura cu el?
SOV: Evident, e prietenul meu.

Liviu Avram: El ce zice de condamnare?
SOV: Exact ce spun si eu. Nu ma intrebati unde se afla, ca nu stiu. Ma suna din cind in cind pe telefonul meu.

Liviu Avram: Altminteri, ce relatii mai aveti cu Justitia?
SOV: Relatii exceptionale. Ne intilnim, ne vizitam.

Liviu Avram: Adica?
SOV: Ei, nu m-ati vazut? Ma duc pe la Tribunal, ma duc pe la Judecatorie.

Interviu integral in Cotidianul

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x