Thursday, March 28, 2024

Ce NU stiai despre bani

Must Read

Crezi ca stii totul despre bani ? Poate ca stii sa ii faci, dar stii cum sunt facuti ? Si ce ascund ? Cati sunt, cum sunt, de ce sunt ?

Citeste mai jos si afla de ce banii au sau nu miros, forma, culoare si valoare…

1. Bani noi

Imprimeria Nationala din SUA (Bureau of Engraving and Printing) produce zilnic 35 de milioane de bancnote, cu o valoare totala de circa 635 de milioane de dolari. Circa 95% dintre aceste bancnote imprimate in fiecare an inlocuiesc bancnotele uzate, aflate in circulatie, iar 45% dintre hartiile noi sunt de 1$.

- Advertisement -

2. Bani murdari

Studiile arata ca exista in bancnote 93 de tulpini de bacterii, printre care si foarte toxicele “E. coli” si “S. aureus”. Cele doua produc intoxicatii alimentare deosebit de grave si traiesc linistite pe bancnote. Practic banii te imbolnavesc la propriu, nu la figurat.

In Japonia, unde societatea este obsedata de igiena, exista ATM-uri marca Hitachi care dezinfecteaza bancnotele inainte de a le prelua clientul. Sistemul este simplu: bancnotele sunt trecute prin niste role foarte fierbinti care “prajesc” toti microbii.

3. Bani din droguri

Drug Enforcement Administration (Sectia AntiDrog a Politiei americane) a descoperit ca circa 50% dintre bancnotele de 50 si 100 de dolari, care au fost retrase de la ATM-uri dintr-un cartier rau famat, aveau urme de cocaina pe ei. La cateva zile, in Chicago, Miami si Houston, la un test aleator, 70% dintre bancnote erau manjite de droguri. La propriu. Asta nu inseamna ca toate aceste bancnote au fost folosite pentru a se priza prafuri cu ele. Cocaina este atat de fina, incat se poate deplasa de la o bancnota la alta si de acolo in ATM.

4. Bani de bumbac

Dolarii sunt 25% in si 75% bumbac. Deloc hartie. Si sunt presati, nu imprimati propriu-zis. Fiecare bancnota cantareste exact 1 gram. Usori, dar valorosi…

5. Dolari si centi

Ca sa produci o bancnota americana, costa exact 5,7 centi. In 2005, au fost tiparite 8,6 miliarde de bancnote. Este democratie: costul de fabricatie este acelasi pentru orice bancnota. Fie ca esti o hartie parlita de 1$ sau de 100$, statul american cheltuieste aceiasi bani cu tine.

Citeste articolul complet in Banii Nostri

BaniiNostri.ro, 25 mar 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x