Friday, March 29, 2024

Femeile in Europa: mai educate, mai prost platite

Must Read

Europencele au o educatie mai buna decat barbatii, petrec mult mai putin timp facand bani, dar fac mai multa treaba in casa, potrivit unui studiu plublicat de Eurostat cu ocazia Zilei Femeii.

Speranta medie de viata a europencelor este de 81,2 ani, spre deosebire de cea a barbatilor, de numai 75,1. Frantuzoaicele si suedezele sunt cele mai longevive, cu o speranta de viata de 83,8, respectiv 82,6 ani. La polul opus se afla femeile din Ungaria si Estonia, care pot trai pana la 77,2, respectiv 76,9 ani.

Eurostat arata ca femeile din Europa sunt discriminate la locul de munca dar si acasa. Rata somajului in randul femeilor este de 9,8%, comparativ cu 7,9% la barbati.

Femeile ministru sunt majoritare (40%) in cabinetele din Finlanda, Spania sau Suedia, si reprezinta un procent de 20% in guvernele altor 15 state UE. La nivel parlamentar, doar Danemarca si Suedia au o proportie feminina de 40%, in restul statelor UE aceasta scazand semnificativ.

- Advertisement -

Peste 55% dintre studentii europeni sunt femei, potrivit studiului Eurostat. Femeile prefera sa studieze stiintele umane si artele frumoase in detrimentul stiintelor exacte, matematicii sau calculatoarelor.

“Aceste statistici arata ca femeile au in general un nivel de educatie mai ridicat decat al barbatilor, dar paradoxal, acesta nu se reflecta in gradul de absorbtie de pe piata de munca”, a spus purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Friso Roscam Abbing. “Acest lucru se explica in parte si prin faptul ca sunt mai multe femei decat barbati care prefera sa munceasca part-time pentru a face fata si activitatilor casnice.

Sursa: www.euractiv.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x