Thursday, March 28, 2024

Afacerile lui Vantu de la A la Z

Must Read

La 6 ani de la prabusirea FNI, controversatul miliardar continua sa faca avere in Romania, prin diverse firme-paravan.

Sorin Ovidiu Vintu, afaceristul de al carui nume este legat cel mai mare scandal financiar din istoria postdecembrista a Romaniei, era considerat in 2000, anul prabusirii Fondului National de Investitii (FNI), cel mai bogat om din Romania.

Anchetat de procurori si politisti pentru prabusirea FNI, a Fondului National de Acumulare (FNA), pentru devalizarea Bancii Romane de Scont si a Bancii de Investitii si Dezvoltare, Vintu declara precaut, in 2003, ca nu mai face afaceri in Romania. “De circa un an si jumatate, eu nu mai fac nicio afacere in Romania”, afima intr-un interviu la “Marius Tuca Show”.

Doar o jumatate de adevar si o chestiune de nuanta. Doua sunt motivele pentru care a preferat ca numele sau sa nu mai fie lipit de zona de business din Romania. Unu – in 2002, Parchetul General a inceput sa instituie sechestru pe bunurile personale sau pe companiile detinute de Vintu. Doi – credibilitatea, care in lumea afacerilor reprezinta totul, ii era serios zdruncinata.

- Advertisement -

Vintu a ales sa-si deruleze interesele prin paravane si interpusi. Treptat, in locul lui sau al societatilor sale au inceput sa apara firme off-shore, cu rezidenta in paradisuri fiscale, care nu permit aflarea numelui proprietarului real al companiei. “Am vandut firmele unde aveam actiuni. Companiile care mai functioneaza acum le-am vandut.

Cele pe care le-am inchis le-am inchis pentru ca nu le-a cumparat nimeni”, sustine afaceristul.

Scos de sub urmarire penala de Parchetul General in cazul FNI, la sfarsitul anului 2004, si cu sechestrul de pe bunuri ridicat, Vintu a mai asteptat un an, pana in ianuarie 2006, pentru a recunoaste ca face din nou bani in tara natala.

Anuntul ca detine postul Realitatea TV nu a luat pe nimeni prin surprindere, in conditiile in care EVZ a dezvaluit itele care duceau la SOV. Ramas cu un singur dosar penal, in care faptele se vor prescrie in cateva luni, Vintu indrazneste sa spuna ca va anunta ca face si alte afaceri de anvergura “cand acest lucru va fi de interes pentru opinia publica din Romania”.

Ramasitele actuale ale imperiului financiar

Un paienjenis de zeci de firme reprezenta, in perioada scandalurilor financiare in care a fost implicat numele lui Sorin Ovidiu Vintu, in 2000-2001, o parte din averea sa spectaculoasa, pe care unii o considerau cea mai mare din Romania acelei vremi.

“Am avut peste 700 de firme”, sustine acum afaceristul. Cert este ca, in momentul in care Angelica Vintu a intentat divort de sotul sau, aceasta a depus la Judecatoria Sectorului 1 o lista cu mai multe bunuri comune ale familiei, printre care se regaseau si 25 de societati comerciale.

Potrivit Registrului Comertului, in momentul de fata, SOV mai apare ca actionar persoana fizica in 20 de firme, insa o parte din acestea sunt in faliment, dizolvate, radiate, lichidate sau inchise.

Articol integral Evenimentul Zilei

Evenimentul Zilei, 29 mai 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x