Thursday, March 28, 2024

Sorin Chelmu: Este exclusa gripa aviara din importuri

Must Read

Secretarul general al Ministerului Agriculturii, Sorin Chelmu, sustine ca nu este posibil ca din importurile de pasari facute in ianuarie si martie sa se fi contaminat puii din fermele de la Codlea. In emisiunea Romania la Raport de la MIX FM realizata de Andreea Pora, el a contrazis astfel raportul SRI.

Sorin Chelmu spune ca puii ar fi murit dupa cateva zile, or mortalitatea ar fi fost foarte mare. El spune ca epidemiologii se vor duce in zona si vor recolta alte probe care vor confirma sau infirma raportul SRI.

“In momentul de fata exista o ancheta in derulare in zona respectiva. In comandamentul antiepizotic central s-a stabilit sa se mearga sa se vada in ce masura se mai pot recolta probe.

Din ce ne-au spus specialistii, in momentul in care se recolteaza probe dupa o anumita perioada, cand s-a intrat in fermentatie, este foarte greu chiar si prin metodele de izolare a virusului e foarte greu sa mai depistezi daca pot fi.

- Advertisement -

In comandament s-a stabilit sa se mearga totusi in zona, cu specialisti si de la Cantacuzino si de la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala pentru a recolta probe, sa vada in ce masura pot sa depisteze daca a existat sau nu virusul gripei aviare la pasarile moarte”, a afirmat Sorin Chelmu.

Secretarul general al ministerului exclude orice suspiciune ca pasarile ar fi fost contaminate in Ungaria sau Slovacia, pentru ca orice caz de boala care apare intr-una din tarile din Europe se raporteaza automat la Oficiul International Epizotic.

El spune ca nici o tara nu isi poate permite sa ascunda o astfel de boala, iar pe site-ul OIE nu figureaza nici un virus aviar in Ungaria, desi 23 de state din Europa au declarat gripa aviara.

Sorin Chelmu spune ca specialistii epidemiologi n-au reusit inca sa stabileasca cum si de unde a aparut virusul la Codlea. Primele impresii sunt ca virusul a aparut din mediul salbatic, inclusiv in Bucuresti. Referitor la scandalul detergentilor folositi pe rol de dezinfectant la Brasov el afirma ca acesta apartine Ministerului Transporturilor, care a raspuns de dezinfectie.

Dorin Enache: Probele prelevate de la curcile din Codlea nu au virusul H5

Directorul interimar al DSV Brasov, Dorin Enache, afirma ca primele teste rapide facute pe pasarile importate din Ugaria au iesit positive. In emisiunea Romania la Raport de la MIX FM realizata de Andreea Pora, el a spus ca repetarea testului pentru depistarea virusului H5 a infirmat existenta gripei aviare, dar rezultatul nu este concludent din cauza starii de putrefactie a cadavrelor.

“In data de 18 au fost prelevate dupa decopertare probe de curcan. S-a efectuat testul rapid in directia imunocromatografiei lani, in laboratorul Directiei Veterinare si primul examen a raspuns pozitiv la testul de grup. Deci exista posibilitatea prezentei unui virus. In momentul in care am repetat testul in directia H5, rezultatul a fost negative.

Tocmai in acest sens, dar procedurile oricum ne obligau sa trimitem probele la IDSA, si rezultatul a fost neconcludent din cauza starii de putrefactie”, a declarat Dorin Enache.

Directorul DSV Brasov spune ca din 10 martie firma Prati prod a importat pasari doar din Ungaria printr-o firma din Bihor, PVM Trans SRL. Dorin Enache afirma ca prelevarea din 18 mai nu s-a facut de la Drakom, de unde a plecat necazul, ci de la Prati prod, unde acum pasarile sunt eutanasiate.

Directorul recunoaste ca raspandirea gripei aviare s-a facut din neglijenta si din rea credinta detinatorilor de ferme. La ferma Prati prod, 50 de pasari au murit in aprilie, dar DSV Brasov nu a facut teste rapide in directia depistarii gripei aviare, pentru ca in programul de supraveghere, fiind in zona a patra de risc, nu erau obligati sa-l faca.

E posibil sa mai aflam de o alta ferma unde exista gripa aviara

In emisiunea Romania la Raport de la MIX FM realizata de Andreea Pora, directorul interimar al DSV Brasov, Dorin Enache, spune ca este posibil sa mai fie un focar de gripa aviara pe platforma Codlea. La ferma Aviprod, situata la 50 de metri de Drakom, s-a depistat virusul H5 la testul rapid.

“De ieri s-a depistat testul rapid, probele sunt dirijate la Bucuresti la IDSA si daca raspunde pozitiv, vom intra si vom euthanasia cele 43 de mii de pasari. De fapt, toata platforma aia va fi rasa”, a afirmat Dorin Enache.

Directorul DSV Brasov sustine ca la testele anterioare de supraveghere nu a iesit nimic suspect. El nu poate spune daca gripa aviara a aparut datorita vecinatatii cu pasarile migratoare, dar nici nu poate infirma influenta pe care acestea o pot avea din cauza salbei de lacuri situate la 4 km de fermele de pasari.

Cu toate acestea, testele rapide facute pe pasarile salbatice gasite moarte au fost negative. El spera ca in 6 zile sa aiba rspunsul anchetei epidemiologice.

Radio MIX, 24 mai 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x