Thursday, March 28, 2024

De ce arata Marea Neagra mai bine la bulgari

Must Read

Au peste 300 de kilometri de plaja, dar exploateaza doar un sfert din ea. Si o fac atat de bine incat romanii, care au fost binecuvantati cu o delta si un litoral tocmai bune de valorificat pentru turism, aleg de trei ani incoace, cu incapatanare, Bulgaria.

Marea Neagra e mai albastra la vecinii bulgari, turistii straini sunt mai numerosi, hotelurile mai bune, masa imbelsugata la costuri rezonabile, iar zambetul profe-sional nu tine cont de bacsis.

Turistii, atrasi cu preturi mici

Raiul se intinde insa doar cat tine litoralul. In rest, Bulgaria afiseaza o saracie mai lucie ca a noastra, au si ei vamesi badarani, care te fura pe fata prin tot felul de taxe. Bulgarul de rand nu e deloc ospitalier daca nu face parte din sarcinile de serviciu. Daca faci un pas in afara oazei de lux de pe litoral, ai ocazia sa te simti si in Bulgaria ca acasa.

- Advertisement -

Familia Muntean din Sibiu a cautat pe internet o destinatie de vacanta pe litoralul romanesc.

“Ne gandeam la Mamaia, dar din intamplare am gasit in Albena mai ieftin. La Mamaia ne costa 37 de euro camera pe zi, cu mic dejun si cina, plus costurile pentru cei doi copii. La bulgari e 30 de euro camera, all inclusive si un copil – gratis.

Ne-am decis pe loc, abia dupa aia ne-am dat seama ca ne mai costa inca vreo trei milioane de lei pregatirea masinii, asigurarile si drumul, dar am auzit ca merita”, socoteste doamna Muntean, in timp ce-i schimba scutecul bebelusului de 11 luni din masina.

I-am cunoscut in vama, asteptand sa trecem la bulgari. Dimineata, la ora 8.00, apatia generala din vama romaneasca a fost un pic dispersata la auzul vestii ca niste reporteri trec granita.

Vamesul bulgar: “Stai acasa daca nu stii sa stai la STOP”

La bulgari era schimb de tura, iar vamesul corpolent si sictirit a fost isterizat ca n-am oprit la stop si am tras masina direct in fata ghiseului de verificat pasapoarte. “Stai acasa daca nu stii sa stai la stop!”, ne-a intampinat “cu caldura” bulgarul.

Am dat inapoi pret de cativa metri si am asteptat pana cand vamesul s-a dus in boscheti, de unde s-a intors incheindu-se la pantaloni. Un coleg mai putin presat de vezica, deci mai zambitor, a venit sa ne ceara doi euro pentru ingienizare. Cum n-aveam marunt, nici el sa ne dea restul, bulgarul a schimbat moneda: “Merge o suta de mii de lei”.

In fine, ne-au verificat pasapoartele, ne-au intrebat unde mergem, si ne-au mai cerut niste bani, de data asta pentru vigneta. Patru euro. Am dat cinci si in loc de rest ni s-a raspuns: “No moneda!”, asa ca vigneta ne-a costat cinci euro.

Oaze de la malul marii

Lucrurile se schimba cand pui piciorul pe plaja, dar numai daca ai rezervata din timp camera la un hotel de trei stele plus (adica renovat), patru sau cinci stele.

Statiunile sunt oaze de verdeata, sapate in dealuri, plajele curate, acoperite cu nisip fin, cernut in fiecare seara. Hotelurile sunt in majoritate renovate, personalul de serviciu e serviabil, restul se da pana la ultima stotinka si intotdeauna primesti bon fiscal, indiferent daca iei o inghetata de la taraba sau mananci ceva pe plaja.

Romanii prefera “all inclusive”

> Legislatia bulgara interzice lucrarile de constructii in statiuni pe perioada sezonului, pentru menajarea turistilor

> TVA-ul pentru turistii bulgari e de 20%, pentru turistii straini e de 7%

> Sistemul “all inclusive”, prin care turistul are la discretie cata mancare si bautura doreste, in pretul biletului, nu este disponibil in Romania, dar in Bulgaria e preferat de toti romanii

> Sezonul estival se deschide in martie si dureaza pana la finele lui octombrie

> Toate plajele bulgaresti sunt certificate international cu “blue flag” (steagul albastru), o emblema ce da siguranta turistilor ca apa, nisipul si dotarile sunt de calitate

> Personalul e trimis la specializare in strainatate, in extrasezon

“Aici, toti turistii atarna la fel”

Ruslan, un moldovean din Chisinau, a venit cu sotia si cele doua gemene la un hotel de trei stele din Nisipurile de Aur: “In ultimii trei ani am fost numai la Mamaia, dar eram tratati… stiti cum, mai prost, ca eram din Basarabia. Aici vad ca toti turistii atarna la fel, nu se uita ca esti roman, german sau basarabean”.

Toti romanii cu care am vorbit pe litoralul bulgaresc au ridicat osanale gazdelor si s-au declarat incantati.

Evenimentul Zilei, 29 iun 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x