Thursday, March 28, 2024

CEC ar valora peste un miliard de euro, privatizarea ar trebui amanata cel putin doi ani

Must Read

Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) considera ca valoarea institutiei este de cel putin un miliard de euro si acuza Ministerul de Finante pentru modul defectuos in care a decurs licitatia.

Presedintele UNPR, Marian Petre Milut este de parere ca privatizarea CEC este o greseala si ca acest proces ar trebui amanat cel putin doi ani de zile. Analistii economici sunt in tabere diferite.

UNPR reprezinta asociatiile profesionale din diferite campuri de activitate precum si interesele producatorilor de BCA, printre membri fondatori aflandu-se cele mai importante companii producatoare de materiale de constructii.

Patronatul UNPR impreuna cu Societatea pentru Beton si Prefabricate din Romania (SBPR) si Casa de Economii si Consemnatiuni sunt intr-un parteneriat pentru constructia de locuinte. Proiectul sustinut de UNPR si SBPR beneficiaza de finantare de maxim 75% din valoarea investitiei din partea CEC.

- Advertisement -

Reprezentantii mediului de afaceri spun ca numai valoarea pe piata imobiliara a activelor institutiei financiare depaseste ofertele care s-au facut pentru CEC, de pana la 500 de milioane de euro si ca nici o banca din lume nu ar putea deschide atatea sedii operationale peste noapte, timpul necesar pentru o asemenea dezvoltare fiind de cel putin 10 ani.

Acestia mai sustin ca potrivit intelegerilor dintre tara noastra si Uniune, prin CEC se vor derula fondurile structurale pe care le vom primi pentru agricultura si in consecinta aproximativ 10 miliarde de euro vor fi gestionate de aceasta institutie, aspect care diferentiaza aceasta privatizare de altele care au avut loc in sistemul bancar.

Membrii UNPR, formati in special din patroni de intreprinderi mici si mijlocii, considera ca CEC ar trebui sa fie o interfata intre mediul de afaceri si Uniunea Europeana, prin diseminarea fondurilor structurale si prin diseminarea informatiilor despre acestea, mai ales ca IMM-urile intampina probleme in sistemul bancar, in special datorita garantiilor solicitate si lipsei finantarilor pe baza de proiecte si credibilitate.

“Este motivul pentru care consideram ca privatizarea CEC ar putea sa mai astepte, principalul scop al bancii in urmatorii ani trebuind sa fie, in opinia noastra, ajutorarea IMM-urilor si a agriculturii”, se arata in comunicatul de presa al Uniunii Patronatului Roman.

Reprezentantii mediului de afaceri “nu vad nici un motiv pentru care CEC sa fie privatizat, cel putin in urmatorii doi ani” si considera ca institutia ar fi putut fi un sprijin pentru intreprinzatorii romani in perspectiva integrarii europene.

In opinia UNPR, abia dupa doi ani s-ar putea discuta cu sens o eventuala privatizare, insa o privatizare cu capital mixt. Oficialii UNPR considera ca modul cum s-a derulat licitatia a fost defectuos.

“Dupa o “prima strigare” in care s-au oferit sume foarte mici, tot aceeasi ofertanti au ramas in competitie. Nu s-au cautat, asadar, modalitati pentru extinderea licitatiei, in asa fel incat valoarea dar si importanta potentialilor cumparatori sa creasca.

Asa s-a ajuns ca in prezent, pentru CEC sa ramana in competitie fostul CEC din Ungaria (OTP Bank) si un fel de CEC grecesc (National Bank of Greece).

Se repeta in acest fel istoria privatizarii Romtelecom, cand vanzarea nu s-a facut catre firme private ci catre un alt stat. UNPR considera ca valoarea CEC este de cel putin un miliard de euro”, se mai spune in comunicat.

Ca o solutie de moment, UNPR propune extinderea licitatiei, in asa fel incat sa poata participa la aceasta si un eventual fond de investitii cu capital romanesc.

Mediul de afaceri s-a opus in repetate randuri privatizarii CEC

Protestul de astazi al mediului de afaceri nu este singurul de acest fel. La inceputul acestui an, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) aprecia ca vanzarea CEC, a Loteriei Romane si mai ales a Romgaz nu sunt justificate.

In luna februarie, in cadrul unei intalniri cu delegatia FMI, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si-a exprimat convingerea ca privatizarea CEC ar trebui sa fie anulata iar banca sa fie transformata in institutie destinata pastrarii economiilor populatiei.

O luna mai tarziu, Confederatia Patronala a Industriei, Serviciilor si Comertului din Romania (CPISC) si-a manifestat dezacordul fata de decizia de vanzare a CEC.

In opinia acestora, privatizarea ar conduce la inlocuirea pe piata financiara a CEC, cu o institutie cu functii similare, costurile urmand a fi de zeci de ori mai mari decat “modesta valoare ce va fi obtinuta prin tranzactia actuala si care se va dilua, ca toate cele de pana acum, in negura unui Buget de Stat administrat lamentabil”.

La acel moment, analistul financiar Bogdan Baltazar a declarat pentru HotNews.ro ca punctul de vedere al CPISC este “retrograd si clientelar”, iar stoparea procesului de privatizare ar fi o greseala.

“Acest punct de vedere este retrograd si clientelar. Toate aceste confederatii ar vrea sa puna mana pe CEC, asa cum s-a facut cu Bancoop, Columna, Dacia Felix, ca sa finanteze proiecte neviabile proprii. Plus ca nu se pricep de loc. Dimpotriva, privatizarea ar conduce la dezvoltarea segmentului bancilor populare”, a precizat Baltazar.

Parerile oamenilor de afaceri nu s-au schimbat

In prezent, atitudinea mediului de afaceri fata de acest subiect nu s-a schimbat prea mult. Atat CPISC cat si AOAR se mentin pe pozitii: privatizarea “batranei doamne” este o greseala.

Adrian Izvoranu (CPISC): “La banii astia mi-as cumpara si eu o banca”

Directorul general CPISC, Adrian Izvoranu, crede ca evaluarea CEC este aberanta si ca vanzarea bancii este o greseala.

“Privatizarea CEC reprezinta o greseala datorita faptului ca este singura banca populara, care reprezinta micul investitor. Modul de evaluare este unul absolut aberant. La banii astia mi-as cumpara si eu o banca. Daca este un management defectuos, acest aspect poate fi remediat prin angajarea unei firme din domeniu”, a declarat Izvoranu.

AOAR: “privatizarea CEC este deja o problema depasita”

De asemenea, oficialii AOAR isi pastreaza aceeasi parere ca privatizarea institutiei este o greseala, dar problema pare sa fie de domeniul istoriei.

“Ne mentinem punctul de vedere, dar privatizarea CEC este, deja, o problema depasita, deoarece intr-o perioada foarte scurta se va anunta castigatorul”, a declarat pentru HotNews.ro, Cristian Parvan, secretar general AOAR.

Analistii economici – in tabere diferite

Opiniile analistilor economici sunt, asa cum era de asteptat, impartite.

Unii analisti considera ca punctele de vedere ale oamenilor de afaceri, ale celor care lucreaza in economia reala, sunt cele mai vrednice de luat in seama si ca CEC merita cel putin doua miliarde de euro, altii spun insa ca gestul UNPR este unul politic, care pleaca de la premise false si amintesc de faptul ca banca are totusi un castig mic si multe investitii de facut.

“Punctele de vedere ale oamenilor de afaceri, ale celor care lucreaza in economia reala, sunt cele mai de luat in seama. Am mai multa incredere in parerea acestora decat in parerea unui analist”, a declarat pentru HotNews.ro, analistul economic, Dan Constantin.

Analistul este nedumerit de graba Executivului in a vinde “ultima banca de stat”, amintind faptul ca procesul privatizarii Bancii Comerciale nu s-a incheiat.

“Istoria privatizarii CEC are o uriasa confuzie. A fost acea declaratie a lui Tariceanu ca nu ar trebui sa ne asteptam la acelasi succes la privatizarea CEC asa cum am avut la BCR.

Acum vad ca problemele la BCR se complica, procesul de privatizare nu s-a incheiat, au aparut o serie de retineri inclusiv din partea Parlamentului, ceea ce face succesul BCR greu de masurat si se pare ca statul va lua mai putin. Pe acest fond, cred ca aceasta graba in privinta privatizarii CEC este foarte proasta pentru castigul statului”, a precizat Constantin.

Daca pretul nu urca spre 2-3 miliarde de euro, vanzarea nu are rost

“Cine vinde de la stat, vinde prost. Astia vand ieftin produse scumpe. Ce inseamna 500 de milioane de euro pentru bugetul Romaniei. De ce atata graba? Am promis ceva cuiva? Ne obliga careva? Parerea mea este ca daca pretul nu urca spre 2-3 miliarde de euro, nu are rost ca statul sa vanda aceasta banca”, a mai spus Dan Constantin.

CEC nu are tinichele ca BCR

Analistul economic a mai atentionat ca trebuie luate in considerare toate chichitele, toate anexele la contractul de privatizare care nu sunt publice si care, asa cum se intampla in cazul BCR, ingreuneaza procesul de privatizare si scad din pretul luat pe vanzare. Constantin crede insa ca CEC nu are “atatea tinichele ca BCR”.

“In cazul FNI, justitia nu a luat o decizie definitiva de genul: cine despagubeste pe cine. Chiar si asa, la marimea CEC-ului, despagubirile de pe urma FNI-ului nu inseamna mai nimic. Plus ca e o chestiune inca netransata”, a mai spus analistul.

“Declaratia presedintelui UNPR – un gest politic”

Pe de alta parte, Lidia Moise, editor Newsin, considera ca declaratiile presedintelui UNPR nu sunt altceva decat “un gest politic” si ca toate premisele de la care pleaca Milut sunt false.

“Cred ca este un gest politic in care toate premisele de la care pleaca presedintele UNPR sunt false. In primul rand in momentul in care spui ca numai activele valoreaza circa 500 milioane euro, trebuie sa te bazezi pe ceva, ori Milut nu ofera asta.

De unde stim noi ca toate cele peste 1000 de sedii sunt proprietatea CEC? O alta idee puternic speculativa este ca toti cei 10 miliarde de euro vor fi rulati numai prin CEC. Fals. Nu este nici o lege in acest sens si nici nu ar fi corect din punct de vedere al concurentei”, a declarat Lidia Moise.

Aceasta crede ca si asocierea cu Romtelecom este o alta speculatie.

“Nici una din bancile care au ramas in cursa pentru CEC, nu au statul, ca actionar majoritar. La OTP, statul a pastrat doar o actiune de aur care ii da dreptul sa intervina, iar NBG este listata la doua burse”, a precizat Lidia Moise.

In cazul bancii grecesti, Moise spune ca la sfarsitul anului trecut, structura actionariatului era dominata de investitorii institutionali straini (asa numitele fonduri mutuale de investitii) care detineau 38,77% din totalul actiunilor, fiind urmate apoi de investitorii privati greci, cu 23,22%, entitati publice grecesti cu 22,17%, investitorii institutionali greci (fonduri mutuale locale) cu 15,82% iar banca avea 0,02% din totalul actiunilor.

O banca cu un castig mic si la care trebuie sa se investeasca mult

In privinta “pretului corect” pentru CEC, Lidia Moise spune ca ii este dificil sa faca aprecieri, dar ca daca va exista un investitor care sa isi doreasca foarte mult sa cumpere atunci si pretul va fi mai ridicat.

“CEC este o banca al carei castig este totusi mic iar cel care va prelua institutia va trebui sa investeasca foarte mult”, a spus Lidia Moise.

Cazul CEC nu are un verdict definitiv

Lidia Moise este de parere ca banca are conturile curate si ca in problema cu FNI, a fost vorba de o frauda personala din partea fostului presedinte CEC, Camenco Petrovici, care a decedat anul trecut.

“Eu cred ca CEC are conturile curate. Nu poate fi comparata situatia BCR cu a CEC-ului. La CEC, fostul presedinte, Dumnezeu sa-l ierte, Camenco Petrovici, a semnat un document in numele institutiei, fara sa respecte normele bancare nici ale CEC nici ale Bancii Centrale, dar a fost o frauda personala.

Cazul CEC nu are un verdict definitiv si este si foarte greu de stabilit”, a precizat Moise.

Nu in ultimul rand, Lidia Moise a atentionat ca extinderea licitatiei, in acest moment, este imposibila, data fiind faza la care s-a ajuns in procesul de privatizare a CEC.

HotNews.ro, George Iamandi, Adrian Vasilache, 02 aug 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x