Thursday, March 28, 2024

Videanu, primarul care da in gropi/em

Must Read

O batranica de 95 de ani mergea pe un trotuar din Capitala si a cazut intr-o groapa nesemnalizata, rupandu-si patru coaste. Bucurestiul este infratit, prin grija edililor sai, cu 18 orase de pe mapamond, inclusiv cu Hanoi (Vietnam), Pretoria (Africa de Sud) si doua Atene, cea din Grecia si una mai mica, din Georgia, SUA.

Dar, la cate mii si mii de gropi are Capitala, era mai potrivit sa fie infratita cu Luna, satelitul Pamantului pe care-l ciuruie meteoritii de milioane de ani. In aceste conditii, oricat de cinic ar suna, batranica cu coastele rupte e o stire banala in Romania, pentru ca oameni care isi frang oasele prin gropi au fost si vor mai fi destui.
Stirea adevarata abia acum vine. Batranica a avut norocul extraordinar sa-si rupa oasele taman cand Adriean Videanu era in direct la o televiziune, asa ca edilul-sef al Capitalei a avut o reactie la incident dupa ce a aflat ca groapa respectiva era una made RADET.

Astfel, cu o fata impasibila, de marmura, si o voce ferma, Videanu a declarat ca “am sa-i cer directorului general RADET, ca o compensare morala, sa plateasca pe toata perioada de iarna incalzirea batranei din salariul propriu, ca sa se invete minte sa urmareasca cu responsabilitate astfel de lucrari”.

Din pacate pentru Adriean Videanu si, mai ales, din pacate pentru bucuresteni, reactia asta e mai potrivita pentru Pintea haiducul, ce lua de la bogati si dadea la saraci, decat pentru al patrulea om in stat, care ar trebui sa lucreze in spiritul si litera legii.

- Advertisement -

Astfel, sanctiunea asta televizata aplicata directorului RADET n-are nici cea mai palida urma de legalitate, ignorand total atat Codul Muncii, cat si normele de functionare ale unei regii subordonate Primariei.

Daca directorul respectiv nu se sperie suficient ca sa plateasca, ce va face haiducul Videanu? Il va lua la bataie? Apoi, la fel de important este semnalul pe care tu, edilul si politicianul responsabil care pretinzi ca esti, il lansezi populatiei. In Romania au fost oameni sarmani care s-au sinucis pentru ca nu si-au putut plati intretinerea.

Acum, lansand o astfel de aberatie tip “concurs cu premii de rupt oasele prin hartoape”, risti sa determini cativa batranei sufocati de facturi sa faca coada sa sara in gropile RADET, Apa Nova, Distrigaz sau Electrica. In loc de asa ceva, primarul Videanu putea sa identifice dirigintele de santier care a produs groapa cu pricina.

Apoi, putea sa se ocupe de inspectorul Primariei care raspundea de zona respectiva, pentru ca Primaria, cand da avize de constructii, are si obligatia de a verifica in ce mod se efectueaza constructia.

Putea sa dea un telefon la Inspectoratul de Stat in Constructii sau sa vorbeasca de Comisia lui de coordonare retele, adica exact de entitatea care ar trebui sa aiba grija sa nu se sparga cu pickamerul strazi proaspat asfaltate, cum se intampla mereu in Bucuresti.

Videanu mai putea sa iasa cu oamenii lui prin Capitala, ca sa faca un inventar al gropilor semnalizate “ecologic” de regii, cu craci rupte din copaci. Asta pentru ca stam bine la capitolul spatii verzi, un bucurestean “beneficiind” deja de un spatiu verde de 20 de ori mai mic decat cel al unui vienez.

Dar primarul-turist, care si-a luat cateva concedii pana acum, n-a facut nimic din toate astea. Lucrul e cu atat mai ingrijorator cu cat nu e vorba de un incident izolat, de o zi mai proasta, ci de un stil de lucru. Cand un japonez a murit muscat de un maidanez in plin centru primarul Videanu a anuntat, ferm, ca va importa studenti la medicina din strainatate sa castreze cotarlele.

Dupa aia si-a luat seama, afland ca studentii de import n-au drept de practica in Romania si n-a mai facut nimic. Dupa ce s-a inundat Bucurestiul de la o simpla ploaie, a amenintat cu sanctiuni Apa Nova. De atunci, a curs multa apa prin canalele Capitalei, dar tot nimic. In Herastrau s-a declansat o campanie de demolare a bodegilor ilegale care au napadit parcul.

Dupa luni de campanie din gura, in parc rad in soare termopane, avand drept port-drapel carciuma de lux a lui “Corleone” Dragomir, peremistul de la Liga de Fotbal. In cazul reparatiilor de pe Podul Grant, Videanu a certat presa pentru ca “nu lasa specialistii sa se ocupe”.

Acum, pe sensul abia refacut de “specialisti” sunt atatea valuri de asfalt incat ai senzatia ca rulezi cu masina pe Marea Neagra.

Dar sa nu credeti ca primaria lui Videanu nu face nimic. Ieri, institutia “a produs” un scandal de coruptie in care secretarul general e acuzat de dare de mita ca sa-i permita unui speculant imobiliar sa betoneze Parcul Bordei. Cazul e gingas, imobiliarul Constanda fiind o veche cunostinta a fostului primar Traian Basescu, care l-a improprietarit cu 3,3 ha de teren.

Adriean Videanu, din nou ferm, a anuntat ca va crea o comisie, sa vaza, sa cantareasca, sa aprecieze.

In astfel de conditii, cu un primar care da sistematic in gropi, multi bucuresteni risca sa-si franga oasele la propriu.

Gandul, Marius Nitu, 26 aug 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x