Thursday, March 28, 2024

Si tu poti fii regizor !

Must Read

O cronica serioasa despre „Me and You and Everyone We Know“ ar trebui sa inceapa neaparat cu o discutie filosofica despre arta. Mai precis, despre granita dintre arta si impostura. Nuantele sunt necesare. Ce e kitsch si ce e pop-art? Din ce punct o frustrare personala poate deveni bun public, demn de a fi comunicat?

Cum nu avem nici timp, nici spatiu si, probabil, nici indreptatirea necesara, vom sari peste aceasta etapa si vom prezuma ca filmul in cauza este o opera de arta contemporana.

Pentru a fi politically correct pana la capat, daca veti intreba un cunoscator al fenomenului, va va spune ca pelicula surprinde intr-un mod foarte prietenos dificultatile de comunicare ale lumii actuale, in care doi „ciudati“ se regasesc si interactioneaza intr-un mod cu totul si cu totul specific.

Cinefilii convertiti la religia „Cannes“ vor adauga sensibilitatea cu care este pictat fiecare cadru, tandretea auto-incendierii, sonoritatea ubicua a unui cantec interpretat de un afon, tandretea agatarii fotografiei unei pasari intr-un copac si multe alte virtuti asemanatoare.

- Advertisement -

Acum, ca mi-am facut datoria de onoare fata de persoana care mi-a recomandat extrem de calduros filmul, voi consemna si cateva impresii personale. Intreaga constructie, incepand de la scenariu si terminand cu castingul, a fost desenata dupa sablonul clasic al filmului facut pentru a lua premiu la Cannes. Este un film de autor.

Miranda July este unul dintre miile de adepti ai ideii ca orice farama de viata poate fi arta. Asa cum carpa pe care pictorul isi sterge pensulele de vopsea constituie un tablou fascinant. Cum fiecare om isi imagineaza in sinea lui ca este centrul Universului, si Miranda a conceput un film in care sa arate lumii toate frustrarile ei. Sociale, profesionale, sexuale.

Ciudateniile celorlalte personaje sunt, de fapt, tot ale ei. Orice „ciudat“ se consoleaza cu gandul ca mai sunt si altii ca el, si se bucura cand ii identifica pe strada. Sau intr-un magazin de pantofi. Feliile de viata decupate neglijent sunt asamblate intr-o insiruire de scene filmate banal si interpretate „natural“.

Sunt adaugate apoi cateva stridente pervers-sexuale, unele cu conotatii pedofile, si filmul e gata. Verdictul: Patru premii la Cannes! Eu si toti cei pe care ii stiu preferam alt gen de filme, Dar tu, tu poti sa te indragostesti de filmul Mirandei. Toti avem ciudateniile noastre. Nimeni nu-i perfect…

Eu, tu si toti cei pe care-i stim
SUA, 2005
Titlul original: Me and You and Everyone We Know
Scenariul si regia: Miranda July
Distributia: Miranda July, John Hawkes, Miles Thompson, Brandon Ratcliff
Drama, 91 minute
Rating IMDB: 7,5/10
Rating SFin: 4/10

Saptamana Financiara, Radu Preda, 04 sep 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x