Friday, March 29, 2024

Coreea de Nord va efectua un nou test nuclear

Must Read

Coreea de Nord a anuntat marti ca urmeza sa faca un test nuclear, transmite AFP. Ministrul de externe nord-coreean a explicat ca prin aceasta masura se doreste intarirea capacitatii de autoaparare in fata ostilitatii Statelor Unite.

"Amenintarea cu un razboi nuclear, lansata zilnic de Statele Unite, si sanctiunile si presiunile acestora au creat o situatie grava in peninsula coreeana, care pune in pericol interesele supreme si securitatea statului nostru ", a anuntat ministerul nord-coreean de Externe, intr-un comunicat transmis de agentia KCNA.

Oficialul de la Phenian a adaugat ca acesta este o noua masura de a-si consolida armamentul de razboi pentru autoaparare, dar a subliniat totodata ca: "cercetarea stiintifica a Coreei de Nord va efectua in viitor un test nuclear in conditiile garantarii stricte a sigurantei".

Phenianul cere Washingtonului ridicarea sanctiunilor, pentru a reveni la masa tratativelor pentru sistarea programului sau nuclear.

- Advertisement -

Reactiile la anuntul Phenianului nu au intarziat sa apara. Astfel, Uniunea Europeana a calificat ca iresponsabil gestul Coreei de Nord, care a anuntat marti ca va testa o bomba nucleara, si cere Phenianului intoarcerea la masa negocierilor.

”Actiunile provocatoare de acest gen vor izola si mai mult regimul Nord Coreean. Statele Unite impreuna cu partenerii sai descurajeaza astfel de actiuni si va raspunde in consecinta”, a declarat de la Cairo secretarul de stat american Condoleezza Rice.

Rusia s-a declarat profund ingrijorata de anuntul Coreei de Nord si cere retinere din partea Phenianului, in timp ce Marea Britanie vede anuntul Coreei de Nord ca un act foarte provocator care va avea consecinte foarte serioase asupra acesteia.

Noul prim ministru nipon Shinzo Abe a avertizat cu un raspuns international dur, daca Phenianul isi pune in practica amenintarea.

Coreea de Nord, care a socat in iulie tarile din regiune cu o serie de teste cu rachete, detine suficient material de fisiune pentru a fabrica cel putin sase bombe nucleare.

HotNews.ro, 03 oct 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x