Thursday, March 28, 2024

Persoanele fizice au facut profit de 1 mld. euro din speculatii imobiliare

Must Read

Marjele de profit in tranzactiile imobiliare depasesc 100%.
De la introducerea impozitului pe castigul din tranzactiile imobiliare in luna iunie a anului trecut, profitul brut realizat de persoanele fizice s-a ridicat la aproximativ un miliard de euro.

Incasarile bugetare din acest impozit pentru ultimele sapte luni din 2005 au fost de 25,3 milioane de euro. In conditiile unei rate de impozitare de 10%, profitul brut obtinut de speculatorii imobiliari a fost de aproape 253 de milioane de euro. Daca impozitul ar fi fost aplicat pe intreaga durata a anului, incasarile bugetului ar fi depasit probabil 43,3 milioane de euro, corespunzatoare unui profit brut de 433 mil. euro.

Anul acesta, bugetul prevede printre incasari suma de 88,5 milioane de euro din tranzactiile speculative cu proprietati imobiliare, corespunzatoare unui profit brut de 553 de milioane de euro (impozitul a fost majorat anul acesta de la 10% la 16%).
In total pe ultimii doi ani, profitul brut obtinut de persoanele fizice din astfel de vanzari cu terenuri, case si apartamente depaseste 986 de milioane de euro, facand piata imobiliara cea mai profitabila investitie din economie.

“Din totalul de apartamente cumparate, cam 10-15% sunt achizitionate de astfel de speculatori”, spune Radu Lucianu, managing partner al firmei de consultanta imobiliara Eurisko. In cazul proiectelor rezidentiale noi, speculatorii cumpara devreme si vand la finalizarea proiectului, facand un profit de zeci de mii de euro pe apartament.

- Advertisement -

“Sunt persoane fizice care cumpara apartamente la inceputul proiectelor, la preturi promotionale, pentru a le vinde ulterior la o valoare mai mare, pentru profituri de 20-30.000 de euro. Nu stiu insa daca aceasta este chiar o afacere, tinand cont de sumele obtinute”, a mai spus Lucianu.

Intregul profit brut de un miliard de euro calculat pe baza incasarilor bugetare a fost facut de persoane fizice, pentru ca firmelor li se aplica alt regim de impozitare. In cazul acestora, tranzactiile imobiliare se deruleaza ca orice alte operatiuni bilantiere.

“Profitul din tranzactii imobiliare facute de persoanele fizice este in realitate mult mai mare, pentru ca doar o mica parte din aceste tranzactii sunt impozitate”, spune Gabriel Biris, avocat si expert in fiscalitate la casa Biris Goian Constantinescu. El a precizat ca speculatorii imobiliari folosesc foarte mult exceptiile din lege: donatiile, schimburile imobiliare si aportul in natura la capitalul unor firme, inainte de a vinde o proprietate.

Conform legii, astfel de operatiuni sunt scutite de plata impozitului pe castigul imobiliar. “De exemplu, daca suntem doi vecini si avem cate un teren, schimbam terenurile intre noi si le vindem, fara a plati niciun impozit pe castigul imobiliar”, explica Biris. Conform estimarilor sale, astfel de cazuri sunt foarte des intalnite in practica, pentru ca legea include prea multe exceptii. Biris spune ca incasarile bugetare din acest impozit sunt foarte mici fata de potentialul real al pietei.

“Impozitul de 16% pe diferenta este educativ, pentru ca stimuleaza cumparatorul sa declare valoarea reala a tranzactiei. Nu de alta, dar maine ar putea fi el vanzatorul”, spune avocatul. Anul viitor, impozitul de 16% pe diferenta va fi eliminat, odata cu exceptiile din lege, fiind inlocuit de un impozit de 2% pe valoarea totala a tranzactiei.

Avocatul spune ca aceasta reprezinta “o mare greseala”, pentru ca vanzatorii vor fi din nou stimulati sa minta si sa declare valori mai mici ale tranzactiilor, asa cum se intampla si anii trecuti. “Actualmente, marjele la vanzarea de proprietati sunt de cel putin 100%, iar impozitul de 2% pe tranzactie va aduce bugetului mai putini bani decat cel de 16% pe castig”, a conchis el.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x