Thursday, March 28, 2024

Parlamentarii nu vor programul “Un laptop pentru fiecare copil”

Must Read

Deputatii au retrimis joi la Comisia de invatamant proiectul de lege prin care se creau premisele intrarii Romaniei in programul mondial “One laptop per child” (OLPC – Un laptop pentru fiecare copil). Documentul a fost deja respins de Senat, dar a primit aviz favorabil din partea comisiei de specialitate din Camera Deputatilor.

OLCP are ca scop vanzarea, prin intermediul guvernelor, de laptop-uri speciale, pentru dotarea elevilor din sistemul de invatamant preuniversitar.

Initiativa deputatului liberal Ioan Ghise prevede extinderea programului si la profesori, astfel ca a primit numele de “Un laptop pentru fiecare elev si pentru fiecare cadru didactic din Romania”.

Stiinta si nestiinta

- Advertisement -

“M-am zbatut mult pentru acest proiect de lege. Cred ca nu este vointa pentru a-l duce la final. Cred ca este vorba in primul rand de interese la Ministerul Comunicatiilor. Iar faptul ca ministrul a promis companiilor INTEL si Microsoft sprijin si deschidere pe piata din Romania afecteaza acest proiect.
Asta pentru ca programul prevede laptopuri cu procesoare AMD si pe sistem Linux. O alta cauza este ignoranta parlamentarilor si politicienilor care nu cunosc domeniul si nici nu vor sa evalueze documentatia tehnica”, a declarat Ghise pentru HotNews.ro.

De altfel, deputatul PC, Damian Florea, a cerut in sedinta de joi a Camerei Deputatilor retrimiterea proiectului la comisie, pentru reanalizare, calificandu-l drept un “proiect SF”.

“Ma gandesc ca eu, ca deputat de Bucuresti, sa propun un proiect de lege privind dotarea fiecarui bucurestean cu un aparat de zbor, la cum se circula. Acest tip de laptop se afla abia in faza de proiect in SUA, nu exista decat 10 exemplare, iar in Statele Unite se incepe productia in 2008”, a dat Damian dovada nivelului de cunostinte in domeniu.

Cu toate acestea, participantii la proiect, Laboratorul MIT Media, AMD Inc., Google, News Corp., Quanta, Red Hat sau Nortel Inc. il contrazic pe alesul conservator, nu cu afirmatii, ci cu fapte. Peste 1000 de unitati din 2B1 (denumirea tehnica a laptopului) au fost deja distribuite, iar productia in serie este programata pentru prima jumatate a anului 2007.

“Am rezerve fata de performantele dispozitivului pentru ca nu poate rula anumite programe, nici chiar Word-ul. Cred ca nu este operational din toate discutiile care au fost pana acum.

Se pun multe probleme: trebuie sa cablam toata tara, sunt calculatoarele unei singure firme… ceea ce imi da de gandit: cum se repara, cine plateste costurile”, si-a enuntat nelamuririle si democratul Iulian Barsan.

El a pus accent pe cablare, in conditiile in care aparatele comunica prin sisteme wireless, dar si pe nevoia stringenta de folosire a programului Word, produs al companiei Microsoft, in conditiile in care sistemul de operare este Linux.

“Producatorul unic” are concurenta

Problema unicului producator este unul din motivele cel mai des mentionate cand vine vorba despre reticenta la programul OLPC.

“O motivatie pentru retragere a acestui proiect este faptul ca aceste laptopuri au o sursa unica de achizitionare. Este o singura companie care le produce iar comunitatea europeana ne-a atras atentia sa se evite astfel de contracte”, a declarat pentru HotNews.ro deputatul PRM Lia Olguta Vasilescu, presedintele Comisiei de invatamant.

Ideea este sprijinita si de Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor. El a declarat, in timpul dezbaterilor in comisii, ca sustine “sistemul de acordare de vouchere pentru elevi din clasa a IX, respectand neutralitatea fata de producatori”.

Cu toate acestea, aparatul produs de Quanta nu este singurul cu ambitii de a popula casele sarace. El are cel putin doi concurenti cu calitati asemenatoare, astfel incat exista chiar posibilitatea realizarii unei licitatii internationale in acest scop.

Intel a realizat propriul aparat, numit Eduwise, ca raspuns la cel patronat de MIT Media. Costul acestui “laptop rural” se ridica insa la aproximativ 400 de dolari, iar o colaborare a fost deja perfectata cu autoritatile mexicane, care vor beneficia de primele cateva sute de mii de unitati.
Aparatul e dotat cu procesor Intel si se conecteaza la Internet tot prin tehnologia wireless.

La randul sau, Asiatotal.net a lansat, in 2005, calculatorul iT, oferit gratuit persoanelor cu venit redus si intreprinderilor mici. iT are la baza sistemul Windows CE si este furnizat gratuit datorita oprtunitatilor de publicitate oferite companiilor care sponsorizeaza fabricarea
lui. iT este dotat cu taste speciale, care trimit utilizatorul direct la pagina de internet a fiecarui sponsor in parte.

Laptopul de 100 de dolari s-a scumpit

Numit initial “laptopul de 100 de dolari”, aparatul oferit in cadrul programului OLPC si-a pierdut numele dupa ce companiile participante si-au dat seama ca un ecran competitiv inseamna cresterea pretului la aproape 140 de dolari.

In cele 18 luni care au trecut de la lansarea acestei idei, au fost dezvoltate trei variante de prototip. Cel mai recent model a fost prezentat in urma cu doua luni si a intrat deja in faza de productie.

In inregistrarea video de mai jos, unul dintre specialistii implicati in proiect face o demonstratie a capacitatilor aparatului.

Dotari tehnice

3 porturi USB 2.0
camera video 640/480
memorie flash intre 512 Mb si 1 Gb
microfon incorporat
memorie 128 Mb RAM
display TFT LCD
procesor AMD Geode GX500@1.0W + 5536
sistem de operare Linux

Pana in acest moment, au apelat la programul OLPC Brazilia, Egipt, Cambodgia, Tunisia, Argentina, Venezuela, Nigeria, Libya, Uruguay, Costa Rica, Republica Dominicana, dar si statele Massachusetts si Maine sin SUA.

Sistemul de colaborare este, deocamdata, la nivel guvernamental. Autoritatile interesate sa achizitioneze aparatul 2B1 incheie un contract cu MTI Media, cantitatea maxima comandata fiind de un milion de unitati.

Reprezentantii MTI Media au anuntat, in aceasta toamna, ca intentioneaza ca in viitor sa colaboreze si cu organizatiile neguvernamentale.

2B1 va fi disponibil, peste cativa ani, si pe piata libera, dar la un pret de cel putin doua ori mai mare decat cel platit in cazul unui contract guvernamental.

Reprezentantii companiilor angrenate in proiect au recunoscut ca nu pot sa stopeze ajungerea aparatelor pe piata neagra, dar spun ca acestea ofera prea putine facilitati pentru a fi o varinata viabila pentru cei care isi pot permite un calculator personal.

Scopul principal al acestui gen de aparate este accesul la internet ca baza de date si mod de comunicare interpersonala, nu rularea unor programe complexe. 2B1 nu are hard-disk sau unitati optice de citire a dischetelor, CD-urilor sau DVD-urilor, dar, in cazul incare utilizatorul isi permite, acestea pot fi atasate cu ajutorul porturilor USB.

De asemenea, folosirea unui “laptop rural” necesita de peste 20 de ori mai putina energie electrica decat in cazul unui computer obisnuit. Unul din prototipurile din programul OLPC era dotat inclusiv cu o manivela pentru producerea curentului necesar functionarii, dar s-a renuntat la aceasta varianta.

Costuri si fonduri

Calculele facute de Ioan Ghise si Adrian Popescu, profesor in cadrul Facultatii de calculatoare a Politehnicii Bucuresti, arata ca valoarea totala a unui astfel de proiect se ridica la 700 de milioane de dolari (1,82 miliarde RON) pentru cinci milioane de aparate si infrastructura aferenta realizarii conexiunii wireless.

Printre fondurile mentionate de Ghise in initiativa sa legislativa se gaseau 300 de milioane de euro (1,05 miliarde RON) necheltuiti din fondul pentru investitii in invatamant alocat pe anul 2006.

Lia Olguta Vasilescu a subliniat insa ca, in 2007, sumele alocate investitiilor in invatamant au fost reduse cu 420 de milioane RON, pentru ca salariile cadrelor didactice sa fie majorate cu 22%, fata de 18 cum se prevazuse initial.

In Romania se deruleaza, in acest moment, doua programe care au ca scop informatizarea.

Unul acorda un ajutor de 200 de euro tinerilor de maximum 26 de ani, care au venituri de sub 150 RON pe membru de familie, de el beneficiind in medie peste 25.000 de persoane anual.

Al doilea este finantat din fondul de investitii de la nivelul Ministerului Educatiei si prevede dotarea fiecarei institutii de invatamant cu computere.

Pareri

Am inteles ca aceste lapotopuri sunt de fapt niste jucarioare care nu costa 100 de euro ci se mai adauga costuri pe parcurs pentru diferite componete si programe la ele. Pe de alta parte cred ca este vorba si de o afacere fiind o singura companie care promoveaza aceste calculatoare la acest pret. – Asztalos Ferenc, deputat UDMR

Exista foarte multe solutii ca acest program educational sa pus in aplicare si la noi dar nu se vrea. – Ioan Ghise, deputat PNL

A fost o idee generoasa si populista care le-a placut tuturor, dar care nu se bazeaza pe o fundamentatie reala. Aceste laptopuri sunt niste jucarioare iar elevii nu nu le pot folosi prea mult si eficient. – Lia Olguta Vasilescu, deputat PRM

Ca profesor de matematica si informatica care a lucrat in mediul rural consider ca ideea este foarte buna si ca acest program este binevenit. Aceasta initiativa trebuie discutata imbunatatita si sa existe intr-adevar vointa politica sa se faca. – Soki Bela, deputat UDMR

HotNews.ro, B. Blagu, L. Pirvu, 15 dec 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x