Friday, March 29, 2024

Viata pe Marte – o ipoteza tot mai plauzibila

Must Read

Mai multe cercetari efectuate la inceputul anilor ’70 arata ca exista viata pe planeta Marte. Ipoteza a fost prezentata la o conferinta a Societatii Astronomice Americane, dupa ce s-a descoperit ca cele doua sonde Viking ale agentiei spatiale NASA au detectat o forma de viata pe planeta rosie in cursul unei misiunii de explorare a Sistemului Solar, relateaza AFP.

“Cred ca rezultatele misiunilor Viking au fost cam neglijate in ultimii zece ani”, a explicat Dirk Schulze-Makuch intr-o prezentare facuta la conferinta Societatii Astronomice Americane de la Seattle.

Astrologul si colegul sau, Joop Houtkooper, de la Universitatea Justus-Liebig din Giessen, Germania, au pornit de la ipoteza ca planeta Marte gazduieste microorganisme care utilizeaza ca fluid intern un amestec de apa si peroxid de hidrogen (H2O2), un oxidant puternic.

Un asemenea amestec ar prezenta cel putin trei avantaje pentru aceste organisme in mediul atat de rece si uscat de pe Marte, au explicat cercetatorii.

- Advertisement -

In functie de concentratia de apa, peroxidul de hidrogen ramane lichid la temperaturi mai mici de -56,5 grade Celsius. In afara de acest lucru, substanta are proprietatea de a atrage vaporii de apa care se gasesc in atmosfera, o caracteristica vitala pe planeta rosie unde apa este rara.

Cercetatorii au mai indicat ca este foarte posibil ca experimentele efectuate in timpul misiunilor Viking sa fi contribuit la distrugerea acestor microorganismelor. Apa varsata pe esantioanele de sol martian ar fi fost fatala pentru aceste vietati al caror metabolism depinde de peroxidul de hidrogen. Ipoteza a fost sustinuta si de rezultatele chimice ale unor teste realizate in acea perioada.

Oamenii de stiinta care au lucrat la programele Viking in anii ’70 nu cautau micro-organisme care depind de H202 pentru ca in acea perioada nimeni nu stia de existenta lor. Cercetarile asupra organismelor capabile sa traiasca in conditii extreme, precum la mare adancime in oceane sau pe cosurile vulcanice, au inceput abia in anii ’90.

Viitoarea misiune americana Phoenix de explorare a planetei Marte, prevazuta pentru august 2007, va oferi ocazia ca aceste ipoteze sa fie verificate.

HotNews.ro, C. Marin, 09 ian 2007

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x