Thursday, March 28, 2024

Povestea omului numit ‘camera vie de filmat’

Must Read

Acesta este o intamplare care ne arata calitatea triumfatoare a spiritului uman. Ea mai demonstreaza si faptul ca si adversitatea poate fi frumoasa.

Stephen Wiltshire, nascut in Anglia in 1974, a fost diagnosticat ca si fiind autist cand avea 3 ani. Cand avea 5 ani, a fost trimis la a scoala pentru copii cu nevoi speciale, unde profesorii i-au observat interesul in desen, desi el nu vorbea.

Cand avea 9 ani, profesorii l-au incurajat pentru prima data sa vorbeasca, luandu-i obiectele necesare pentru desenat. Primul lui cuvant : hartie. Profesorii au continuat sa-l incurajeze, trimitantu-i desenele la concursuri.

In 1987, Stephen a fost inclus intr-un documentar despre autisti talentati. Ca si urmare, Stephen si-a gasit un agent si au fost publicate mai multe carti cu desenele lui. Dar acesta era doar un mic semn al geniului lui.

- Advertisement -

In 2005, a zburat in orasul Tokyo si a desenat in detalii extraordinare totul doar din amintiri. Cateva luni mai tarziu, a zbubat in Roma si a facut aceeasi lucru. In Decembrie, dupa un drum de 20 minute cu elicopterul, Stephen si-a petrecut o saptamana desenand privelistea Hong Kong -ului din aer, mandrindu-se cu desenul in fata liderilor orasului.

In Ianuarie 2006, regina Elisabeta II l-a numit pe Stephen Membru al Ordinului Imperiului Britanic pentru contributia lui in arta. ‘Ne-a adus lacrimi mie si mamei, deoarece am lucrat din greu pentru Stephen’, spune sora lui mai in varsta, Annette.

Mai tarziu in acelasi an, incurajat de Annette si sotul ei, Stephen si-a deschis propria galerie de arta in partea de sus a Royal Opera Arcade din Londra.

Ce este autismul?

Este o incapacitate complexa a evolutiei, care apare in mod tipic in primii trei ani a vietii si este rezultatul unui dezordin neurologic, care afecteaza functioanrea normala a creierului, oprind evolutia in ariile interactiunii sociale si a abilitatii de a comunica.

Atat copii cat si adultii autisti au greutati atat cu comunicarea verbala cat si cu cea non-verbala, interactii sociale si chiar cu jocul.

Trebuie tinut minte ca autismul este o boala in spectru, care afecteaza fiecare persoana intr-un mod diferit, la varste diferite si in graduri diferite – de aceea trebuie diagnosticat din timp.

Observand simptomele, copilul poate beneficia de una din multele programe speciale de interventie.

Autismul nu cunoaste hotare etnice, sociale, de venit, de stil de viata sau de nivelul de educatie, si poate afecta orice familie si orice copil.

Iar desi cazurile de autism sunt consistenete in toata lumea, este de patru ori mai raspandita printre baieti decat printre fete.

NOTA: Un raport din 2007 al Centrulul pentru Controlul Bolilor (CDC) a aratat ca 1 din 150 de copii din America au autism.

Societatea de Autism a Americii (ASA) estimeaza ca 1,5 milioane de americani si familiile acestora sunt afectate. Autismul este o criza nationala de sanatate, care impune Americii un cost de cel putin $35 miliarde pe an.

ASA este dedicata imbunatatirii vietii tuturor oamenilor afectati de autism.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x