Thursday, March 28, 2024

Jocurile pe calculator (VS) Plimbarile prin parc

Must Read

Dupa ce mersul in parcuri a crescut in continuu timp de jumatate de secol, in 1998 a inceput un declin care nu s-a oprit nici pana astazi. Insa de ce se intampla asta? De ce merg oamenii din ce in ce mai putin in parcuri?

Oliver Pergams, un ecolog de la Universitatea Illinois la Chicago, a abordat problema printr-o metoda “buldozer” de tipul “nu mai gandi – calculeaza”. El a luat in considerare un numar mare de factori posibili, de la jucatul pe calculator, cresterea pretului benzinei, la cresterea calatoriilor in strainatate, la aglomeratia din parcuri, pana la venitul familiei etc. El a realizat cu aceasta baza de date o analiza statistica, numita regresiune multiliniara, care este capabila sa determine care factori sunt cei mai “conectati” de problema in cauza – in acest caz, mersul in parc.

“Multe dintre variabile erau corelate in mod semnificativ cu acest declin in vizitarea parcurilor nationale”, a spus Pergams. “Regresia multiliniara ne spune care variabile sunt cele mai semnificative – care afecteaza cel mai tare rezultatul.”

Concluzia acestei analize a fost ca jocurile pe calculator, inchirierea de filme, mersul la filme, folosirea Internetului si cresterea pretului benzinei, explica aproape 98 la suta din acest declin! “Este destul de uimitor”, a spus el, cu toate ca, dupa cum a subliniat, aceste metode nu dovedesc decat corelatia dintre factori, nu si existenta unor relatii cauzale. Cu alte cuvinte, in principiu ar fi posibil ca, de exemplu, atat scaderea numarului de vizite in parcuri cat si inchirierea de filme sa fie cauzate de un alt factor neluat in seama.

- Advertisement -

“Aceasta nu este o dovada ultima”, crede Pergams. “Noi am aratat statistic ca folosirea tot mai mare a diverselor tipuri de aparate electronice, impreuna cu pretul benzinei, sunt atat de corelate cu scaderea numarului de vizite in parcurile nationale incat probabil ca exista o anumita asociatie.”

Pergams a eliminat multe variabile care ar fi putut fi, poate, considerate mai importante decat jocurile pe calculator, variabile precum venitul familiei, varsta, cresterea recenta a turismului in strainatate sau aglomeratia in parcuri. Aceste variabile nu s-au dovedit a fi la fel de corelate precum distractiile in casa si pretul benzinei.

“Preocuparea mea este ca tinerii pur si simplu nu mai ies din casa si nu se mai duc in zone naturale, ci in schimb se joaca pe calculator, stau pe Internet si se uita la filme”, a spus Pergams. “Grija mea pe termen lung este ca nu vad cum ar putea aceasta tendinta, daca este adevarata, sa fie buna pentru eforturile de conservare a naturii. Daca tendinta e corecta, atunci poate ca, daca atragem publicului atentia asupra ei, am putea avea un anumit impact.”

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x