Thursday, March 28, 2024

Tablou de Rembrandt la licitaţie pentru 41 mil. $

Must Read


Un tablou de Rembrandt va fi scos la licitaţie de casa Christie’s din Londra pentru ameţitorul preţ de pornire de 25 de milioane de lire sterline (41 de milioane de dolari), informează agenţia Reuters.

Tabloul, aparţinând unui colecţionar privat, este cea mai valoroasă lucrare de artă apărută pe piaţa de artă în ultima vreme, iar experţii speculează că ar putea fi vândută pentru un preţ mult mai mare. Intitulată “Portret de bărbat, pe jumătate, cu braţele în şolduri”, pictura nu a mai fost văzută în public în ultimii 38 de ani. Ultima oară când a fost vândut la licitaţie, în 1930, tabloul i-a adus vânzătorului echivalentul a aproape şase milioane de lire sterline (circa 12 milioane de dolari).

“Îi aşteptăm cu plăcere pe colecţionarii privaţi şi instituţionali din toată lumea la o licitaţie care va reprezenta o piatră de hotar în istoria pieţei de artă europene, pe 8 decembrie”, a declarat Richard Knight, şeful secţiei de Vechi Maeştri şi artă din secolul al XIX-lea a casei Christie’s.

Alături de un autoportret al artistului aflat în prezent la Muzeul Frick din New York , acest portret scos la licitaţie este singurul din întreaga creaţie a artistului datat în anul 1658. În anul respectiv, Rembrandt trecea printr-o perioadă dificilă, fiind nevoit să-şi vândă casa şi să se mute într-un studio mai mic, după ce cu doi ani înainte fusese declarat falit. Potrivit reprezentanţilor casei Christie’s, preţul record înregistrat până în prezent de un tablou de Rembrandt este de 29 de milioane de dolari, la o licitaţie a aceleiaşi case, la Londra, în 2000.

- Advertisement -

Cea mai valoroasă pictură a unui vechi maestru este până acum “Masacrul inocenţilor”, de Peter Paul Rubens, vândut cu 77 de milioane de dolari la casa Sotheby’s din Londra, în 2002.

Cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată este un tablou de Gustav Klimt, “Portretul Adelei Bloch-Bauer I”, achiziţionat de magnatul american Ronald Lauder, proprietarul trustului de media CME (care cuprinde şi Pro TV), cu 135 de milioane de dolari, de la una dintre moştenitoarele Adelei Bloch. Tabloul nu a făcut obiectul unei licitaţii, ci a fost vândut într-o aşa-numită tranzacţie privată, de la colecţionar la colecţionar.

Două alte tranzacţii cu opere de artă se pare că au depăşit preţul plătit de Lauder, potrivit cotidianului New York Times: “Woman III”, de Willem de Kooning (137.5 milioane de dolari) şi “No. 5, 1948” de Jackson Pollock (140 de milioane de dolari), ambele din colecţia magnatului american David Geffen. Însă achiziţiile (amândouă au fost tranzacţii private) nu au fost confirmate de nici una dintre părţi.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x