Thursday, March 28, 2024

Ce trebuie sa stim despre dietele de detoxifiere

Must Read
detox1Sa folosesti un produs medicamentos pentru curatarea ficatului de toxine este o solutie de detoxifiere usoara, dar nimic nu se compara cu o alimentatie echilibrata pentru a inlesni functia hepatica.

1. Ce este in spatele dietelor de detoxifiere

Detoxifierea nu este o practica care vizeaza neaparat scaderea in greutate, ci este o necesitate pentru organismul uman este vesnic bombardat de toxinele existente in atmosfera, dar si de cele introduse voluntar sau inconstient in corp, prin alimentatie. Detoxifierea te ajuta sa scapi de chimicale precum pesticide sau toxine existente in aer, dar si de cele introduse in organism prin obiceiurile zilnice, precum consumul de cafea, de alcool, de zahar in exces, de grasimi, tratamentele medicamentoase, dar si calitatea proasta a apei de baut. O parte din toxinele intrate in organism ramane acolo si afecteaza sistemul digestiv, sistemul limfatic, dar si starea de sanatate a pielii si a parului. Un ficat suprasolicitat te poate face sa te simti mai mereu obosit, sa ai dureri de cap, ameteti si favorizeaza cronicizarea unor afectiuni.

2. Ce implica un regim de detoxifiere

Dietele “detox” au fost concepute pentru a scapa organismul de toxine. Pe langa medicamentele hepatoprotectoare, ceea ce consumam zilnic poate face diferenta intre un ficat operational si unul care functioneaza greu. La inceputul oricarei diete “detox” trebuie sa renunti la anumite alimente si apoi, cand “te cureti”, le poti reintroduce in alimentatie, dar treptat si in cantitati mult mai mici.

- Advertisement -

O metoda buna de detoxifiere in termen scurt este sa adopti o alimentatie lichida timp de o zi sau doua. Adica tot ceea ce mananci sa fie lichid, de preferinta supe si ciorbe mai putin grase. Dupa asta, orezul brun, fructele si legumele pot completa alimentatia, fara sa renunti la supe si ciorbe usoare. Ulterior, poti introduce si alte alimente. Sunt insa interzise carnea rosie, produsele fainoase (mai ales cele pe baza de faina procesata), zaharul si produsele cu indulcitori artificiali, ouale, alimentele semipreparate si mancarurile de tip junk food si fast food.

Consumul mare de apa este obligatorie, iar anumite obiceiuri sau vicii trebuie reduse la minim, pe cat posibil. Cu alte cuvinte: un comsum scazut spre deloc de alcool, foarte putin cafea, mai putin tigari fumate pe zi. Daca se poate un regim de detoxifiere trebuie ajutat, pentru a fi eficient, si cu unele schimbari de obiceiuri in stilul de viata. Este recomandata miscarea fizica zilnica si chiar sedintele de sauna prin care pot elimina unele toxine prin transpiratie.

3. Dezavantajele dietei de detoxifiere

O problema majora a curelor de detoxifiere este ca pot fi foarte restrictive, motiv pentru care nu pot fi tinute mult timp. In unele cazuri, nici nu trebuie tinute de mai mult de cateva saptamani. Pe de alta parte, persoanele care slabesc in timpul curelor de detoxifiere nu scapa, de fapt, de tesutul adipos, ci elimina mai mult apa si pierd masa musculare (pentru ca mananca prea putine proteine). O dieta de detoxifiere ar trebui, de fapt, sa ajute la trecere la un stil de viata mai sanatos, care sa implice mai putin alcool, mai putina cafea si mai putine tigari, dar si mai putine grasimi si zaharuri, alimentatia bazandu-se pe varietate si, mai ales, pe produse cat se poate de naturale (asadar, nu procesate).

4. Masurile de precautie in dieta “detox”

In primul rand, o dieta de detoxifiere nu trebuie tinuta mult timp, cel mult doua saptamani sunt de ajuns, in unele cazuri chiar mai putin. Trebuie avuta atentie la deshidratare, la dezechilibrul mineralelor din organism si la eventualele probleme digestive generate de dietele “detox”, mai ales daca ati luat si medicamente, suplimente sau produse laxative in perioada curei.

Persoanele care sufera de diabet, care au de regula glicemia mai mica, care au tulburari alimentare, afectiuni cardiace sau boli cronice nu trebuie sa urmeze diete de detoxifiere, decat la indicatia precisa a medicului care spune ce si cum sa manance. Totodata, copii, adolescentii, varstinicii, femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa evite curele “detox”.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x