Thursday, April 18, 2024

Riscurile acoperite de asigurarea RCA

Must Read
Toate vehiculele inregistrate sau inmatriculate care circula pe drumurile publice, cu exceptia celor cu tractiune animala, trebuie sa aiba o asigurare obligatorie pentru raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie (RCA). Lipsa acestei asigurari poate duce chiar la radierea din circulatie a vehiculului. Asigurarea obligatorie RCA nu poate fi inlocuita de asigurarea CASCO, deoarece riscurile pe care le acopera fiecare dintre cele doua tipuri de polite sunt diferite.

RCA plateste despagubiri persoanelor pagubite de asiguratul pentru care s-a incheiat polita. Ea este o asigurare de raspundere civila pe baza careia asiguratorul care a emis polita plateste despagubiri tertelor persoane pagubite in urma unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a incheiat acea asigurare RCA.

Polita RCA asigura urmatoarele categorii de despagubiri:

• vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial. Deci se pot cere si prejudicii morale provocate de accident;
• pagube materiale;
• pagube consecinta a lipsei de folosinta a vehiculului avariat;
• cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata (fizica sau juridica).

Despagubirile se acorda in limitele inscrise in contractul de asigurare si numai pe raza teritoriala de valabilitate. Asigurarea obligatorie RCA este valabila pe teritoriul Romaniei, al statelor membre UE, precum si pe teritoriul tarilor apartinand Spatiului Economic European. Societatile de asigurare pot extinde limitele teritoriale. Extinderile de teritorialitate (alte tari) trebuie trecute in contractul de asigurare.

- Advertisement -

Nivelul despagubirilor RCA este stabilit prin Ordine anuale ale CSA. Pentru accidente produse in anul 2014, limita de despagubire pentru aceste riscuri este stabilit la un nivel de 5.000.000 Euro. Plata despagubirilor se face in lei la cursul BNR din ziua platii. Limita de despagubire riscurile de accidente a crescut continuu de la 2.500.000 Euro in 2010, la 3.500.000 Euro in 2011 si la 5.000.000 Euro in 2012. Aceast lucru a dus si la o crestere a politeti cu cca 30% in fiecare an. Pentru anul 2014 se apreciaza ca pretul politei RCA va creste cu cca 25-30%, ca urmare a limitarii timpului in care sevor plati despagubirile de catre societatile de asigurare.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x