Friday, March 29, 2024

KLAUS IOHANNIS depune JURĂMÂNTUL astăzi în Parlamentul Romaniei – LIVE UPDATE

Must Read

KLAUS IOHANNIS. Preşedintele ales, Klaus Iohannis, va depune jurământul duminică, în şedinţa solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor, ulterior, la Palatul Cotroceni, urmând să aibă loc ceremonia de predare-primire a funcţiei între Traian Băsescu şi Klaus Iohannis.

UPDATE 12.42. Şedinţa s-a încheiat. Klaus Iohannis se îndreaptă spre Palatul Cotroceni.

UPDATE 12.16. Iohannis susţine un discurs. Principalele declaraţii:

Stau aici în faţa dumneavoastră conştient de miza acestui moment pentru viitorul României. Sunt onorat de încrederea cetăţenilor şi îi asigur că voi fi preşedintele tuturor românilor.

- Advertisement -

Mulţumesc tuturor concetăţenilor pentru că aţi arătat lumii întregi adevărata faţă a României. Aţi făcut să triumfe democraţia. Se vorbeşte despre aşteptări, despre speranţe, despre semnalul dat de votul din 16 noiembrie. O îndoială din trecut pare a-şi face loc. Dacă aşteptările mari duc la dezamăgiri. Le spun românilor aşteptăile mari pot duce la realizări mari.

România lucrului bine făcut este angajamentul luat şi cu care pornesc pe acest drum.

O Românie în care stabilitatea, calmul devin reperele normalităţii. România nu are voie să rămână ţara proiectelor mereu începute şi niciodată terminate.

Vreau ca la final de mandat oamenii să vadă că am făcut legi durabile, instituţii solide. Trebuie să ne apucăm de treabă. Lucrurile nu se vor întâmpla peste noapte. La fiecare etapă vom avea de înfruntat capcane.

Mă bucur să constat că există deschiderea pentru a începe discuţiile pentru revizurea Constituţiei.

Înţeleg raţiunile politice, dar vă rog, pe cei din partide, că nu mai putem lua decizii conjuncturale. Sper că avem cu toţii înţelepciunea să nu repetăm greşelile din trecut.

E momentul să ne raportăm altfel şi la marile sisteme publice. Cum dezvolăm un sistem de educaţie performant, cum facem ca România să plătească pensii decente pe termen lung. va trebuie să ne aşezăm la masa dialogului şi să construim.

Doresc să aprofundăm parteneriatul strategic cu SUA. Ca membru NATO, nu putem fi doar beneficiarii unui sistem de securitate. Trebuie să fim şi furnizori de secruitate.

Îmi propun ca în primele şase luni să prezint strategia de apărare a României. Îmi doresc o voce mai puternică a României în concertul european.

Cred că salutăm cu toţii ezultatele alegerilor din Moldova. Acest rezultat ne obligă să fim sprijinul cel mai important al fraţilor de peste Prut.

Cu toţii ne dorim o transformare profundă a României în ansamblul său, Schimbările de legislaţie sunt doar un pas. Trebuie schimbate şi mentalităţi. Vreau o Românie în care nu e timp de spectacol.

Îmi doresc o naţiune puternică. Îmi pun întreaga putere şi pricepere la îndemnâna poporului român.

UPDATE 12.13: Patriarhul Daniel susţine un discurs în faţa Parlamentului.

UPDATE 12.08. KLAUS IOHANNIS DEPUNE JURĂMÂNTUL.

UPDATE 12.06. Augustin Zegrean, preşedintele CCR, prezintă decizia de validare a preşedintelui Iohannis.

UPDATE 12.02. Şedinţa prin care Klaus Iohannis depune Jurământul de Preşedinte a început. A fost intonat Imnul României.

UPDATE 11.58. Prima doamnă a României, Carmen Iohannis, a luat loc, pentru a urmări ceremonia, lângă preşedintele PNL, Alina Gorghiu.

UPDATE 11.54. Premierul Victor Ponta a revenit în Sală. Ceremonia va începe în scurt timp.

UPDATE 11.41. Klaus Iohannis a ajuns la Parlament, însoţit de soţia sa, Carmen. Cei doi au fost întâmpinaţi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

UPDATE 11.39. Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a venit la Parlament. La scurt timp şi-au făcut apariţia Patriarhul Daniel, urmat de fostul preşedinte al României Emil Constantinescu.

UPDATE 11.35. KLAUS IOHANNIS. Cu scurt timp înainte de a depune Jurământul de Preşedinte, Klaus Iohannis s-a adresat fanilor săi de pe Facebook, invitându-i să îi fie alături şi să urmărească live ceremonia.

KLAUS IOHANNIS. Şedinţa solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor dedicată ceremonialului depunerii jurământului de către preşedintele ales urmează să înceapă la ora 12.00.

Deschiderea şedinţei va fi marcată de intonarea imnului naţional al României.

KLAUS IOHANNIS. După intonarea imnului, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, va prezenta Hotărârea privind validarea alegerii preşedintelui României, în conformitate cu prevederile Legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi ale Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

În continuare, Klaus Iohannis va depune jurământul, conform prevederilor stipulate de Constituţia României, urmând să semneze textul acestui document şi să îl înmâneze preşedintelui de şedinţă.

Declaraţia Parlamentului României cu privire la depunerea jurământului de către Preşedintele României va fi citită de preşedintele de şedinţă, după care preşedintele Klaus Iohannis va adresa un mesaj Camerelor reunite ale Parlamentului.

KLAUS IOHANNIS. Şedinţa solemnă va fi condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Surse parlamentare au precizat, pentru MEDIAFAX, că preşedintele ales, Klaus Iohannis, va respecta protocolul de depunere a jurământului utilizat în situaţiile similare de până în prezent, el neavând solicitări suplimentare legate de ceremonial.

În timpul şedinţei solemne, Klaus Iohannis va lua loc separat, pe un scaun situat imediat în stânga tribunei unde se ţin discursurile.

Familia lui Klaus Iohannis şi câţiva apropiaţi ar urma să asiste la ceremonie în sala de plen.

Totodată, va fi amenajată şi o altă sală în incinta Parlamentului, în care alţi invitaţi vor putea urmări ceremonia pe un ecran mare.

KLAUS IOHANNIS. După şedinţa solemnă a Parlamentului, la Palatul Cotroceni urmează să aibă loc ceremonia de predare-primire a funcţiei între Traian Băsescu şi Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis va fi primit cu garda de onoare, la intrarea în Palatul Cotroceni. După intonarea imnului de stat şi primirea de către Traian Băsescu şi consilierii prezidenţiali şi de stat, Klaus Iohannis va fi primit în biroul preşedintelui.

Aici, Traian Băsescu îi va înmâna lui Klaus Iohannis Sigiliul de stat, în baza căruia preşedintele conferă decoraţiile şi Ordinul Steaua României în grad de Colan care, prin lege, revine automat pe perioada mandatului preşedintelui României.

KLAUS IOHANNIS. În încheierea ceremoniei, Klaus Iohannis îl va însoţi pe Traian Băsescu la ieşirea din Palatul Cotroceni, unde acesta va primi pentru ultima dată onorurile militare, înainte de a părăsi funcţia cea mai înaltă în stat.

Conform prevederilor Constituţiei, mandatul preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. De asemenea, se stipulează că preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de preşedintele nou ales.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x