Friday, March 29, 2024

Soarta lui Max face înconjurul lumii. Ce scrie presa internațională

Must Read

Publicații de pe toate continentele scriu despre soarta câinelui-erou al armatei române, Max, notând că însuși ministrul apărării s-a mobilizat pentru a schimba legea.

„În România, un proiect de lege pentru a-l salva pe câinele Max, un veteran al războiului din Afganistan”, titrează Liberation, care preia o știre a agenției France-Presse.

„Mișcat de soarta lui Max, un ciobănesc german care a servit în Afganistan, ministrul român al apărării, Mircea Dușa, a cerut luni experților să redacteze un proiect de lege referitor la câinii militari care ies la pensie”, scrie și site-ul 20minutes, din Franța.

Croatioan Times  scrie că Max fusese trimis la eutanansiere, din cauza unei boli incurabile, dar unei angajate a adăpostului i s-a făcut milă, l-a luat acasă și i-a plătit tratamentul. Publicația menționează că Max, specializat în depistarea de explozibil, a fost în două misiuni în Afganistan și în fiecare an a participat la parada de Ziua Națională. „Și-a riscat viața salvând altele”, spune sergentul Valentin Roșioară, cel care a dresat câinele. Potrivit Croatian Times, Max n-ar fi trebuit să facă boala de care suferă acum, dacă ar fi fost imunizat în mod adecvat. O pastilă care ar fi imunizat câinele pentru o perioadă de trei luni costă 6 lire (britanice). Acum, tratamentul său costă 150 de lire pe lună, iar în România salariul mediu este de 305 lire. Așa că armata a decis că e mai ieftin să dreseze alt câine și Max a fost trimis, în totală discreție, la un adăpost din București, pentru a fi eutanasiat după două săptămâni. Acolo a fost salvat, însă, de Sorina Hanea, care acum încearcă să facă rost de bani pentru a plăti tratamentul costisitor, mai scrie publicația din Croația.

- Advertisement -

Povestea lui Max s-a auzit până în Australia. Postul de televiziune SBS scrie pe site-ul său că soarta câinelui a stârnit pasiuni și a fost inițiată o petiție online pentru a-l salva pe câinele-erou. Petiția a strâns aproape 27.000 de semnături. Ministrul Mircea Dușa a fost nevoit să ordone schimbarea legislației în ceea ce privește drepturile câinilor militari, menționează postul australian.


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa a dispus astăzi constituirea unui colectiv de lucru care să elaboreze un set de acte normative privind utilizarea animalelor de serviciu în Ministerul Apărării Naţionale (MApN), informează Mediafax.ro. Decizia a fost luată în urma reacţiilor generate de publicarea materialelor de presă realizate cu privire la situaţia lui Max, câinele-veteran al Armatei Române.

Potrivit unui comunicat al MApN, Mircea Duşa a solicitat ca setul de acte normative cu caracter intern (norme şi instrucţiuni) să fie elaborat până la sfârşitul acestei săptămâni. De asemenea, la nivelul Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi informare publică a fost desemnat un grup de experţi care să realizeze, împreună cu alte structuri ce deţin animale de serviciu, un proiect de lege privind gestionarea şi utilizarea acestora în condiţiile respectării legislaţiei europene referitoare la protecţia animalelor.

Mass-media a prezentat, în ultima săptămână, după parada Armatei organizată cu ocazia Zilei Naţionale, situaţia dificilă a lui Max, câinele-veteran al Armatei Române, care a fost diagnosticat cu o boală gravă, dirofilarioză, şi ar fi ajuns într-un adăpost public dacă o iubitoare de animale nu l-ar fi luat în grijă. Potrivit legislaţiei actuale, animalele care au fost folosite în misiunile Armatei Române nu pot fi adoptate oficial, ci doar luate în îngrijire.

Max este singurul câine al Armatei antrenat să detecteze explozibili în tetrele de operaţiuni. A efectuat două misiuni în Afganistan în cadrul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni” şi a Batalionului 300 Infanterie “Sf. Andrei”. Născut în 2009, el a fost dresat şi antrenat de mic pentru misiuni de către plutonierul major Valentin Roşioară.

Și o publicație din Malaysia scrie despre Max. „România își schimbă legislația pentru a salva un câine-erou bolnav”, titrează Malaysian Digest.

„Salvați câinii militari care ies la pensie”, se intitulează articolul de pe site-ul canadian Canoe, care redă, de asemenea, povestea lui Max.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x