Friday, March 29, 2024

ATAC ARMAT la sediul ziarului CHARLIE HEBDO din Paris: 12 persoane AU MURIT.

Must Read

ATAC ARMAT PARIS. Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat, miercuri, de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu victime. Cel puţin 12 persoane, dintre care doi poliţişti, au fost ucise şi alte patru persoane au fost rănite.

UPDATE 17.59: Editura Flammarion, care publica volumul controversat al lui Michel Houellebecq, a evacuat toti angajatii. Potrivit L’Express, politia franceza il cauta pe scriitor pentru a-i oferi protectie.

Reamintim ca ultimul numar al publicatiei Charlie Hebdo, aparut astazi, in ziua sangerosului atac armat, face trimitere, printr-o caricatura pe prima pagina, la ultimul roman al reputatului scriitor Michel Houllebecq, un roman controversat in care un musulman ajunge sa conduca tara dupa regulile Islamului conservator. Pe seama acestui roman controversat, “Soumission”, autorul a fost catalogat drept “islamofob”.

Tot azi, inaintea atacului de la Charlie Hebdo, Houllebecq respinsese aceasta idee, afirmand ca romanul “nu ia partea nimanui” si nici nu este “un cadou de Craciun” pentru Marine Le Pen, sefa partidului de extrema dreapta Frontul National, informează HotNews.ro.

- Advertisement -

UPDATE 17.53: Guvernul islamo-conservator turc a condamnat atentatul din Paris, avertizand insa asupra pericolului islamofobiei, scrie AFP, citată de HotNews.ro.  Totodată, ministrul Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, a respins orice legatura intre islam, o “religie a pacii”, si violenta. “Nu este o abordare corecta sa asociezi islamul cu terorismul (…) exista de asemenea atacuri teroriste comise de credinciosi ai altor religii”, a subliniat Cavusoglu.

UPDATE 17.49: Circa o suta de persoane s-au adunat intr-o piata centrala din Paris pentru a comemora victimele atentatului terorist, scrie Le Monde, citat de HotNews.ro.


UPDATE 16.40: Un incendiu, cel mai probabil accidental, a izbucnit, miercuri după-amiază, la o sinagogă situată în apropiere de Paris, afirmă surse citate de Metronews.fr.

UPDATE 16.39 Liga Araba, Al-Azhar, principala autoritate a islamului sunit, si Consiliul francez al cultului musulman (CFCM) au condamnat atentatul din Paris. Universitatea Al-Azhar deplange un atac “criminal”, subliniind ca “islamul denunta orice violenta”, in timp ce institutia pan-araba, cu sediul tot in Cairo, a condamnat “cu forta acest atac terorist”, potrivit AFP, citată de HotNews.ro.

Consiliul francez al cultului musulman, instanta reprezentativa a musulmanilor din Franta si cea mai mare din Europa, cu 3,5 pana la 5 milioane de membri, a condamnat un “act barbar”. “Acest act barbar de o gravitate extrem este un atac impotriva democratiei si a libertatii presei”, afirma CFCM.

UPDATE 16.38: Pana la acest moment nu exista nici o revendicare a atentatului, informează HotNews.ro.

UPDATE 16.29: Marturia unui roman din Paris pentru HotNews.ro: “Este sinistru ce se intampla in Paris. Eram departe de incident, dar sunt cazat undeva la 1-2 km de zona nefericita. E plin de politie in metrouri, pe strada si suna sirenele non-stop. Sunt in vacanta aici si imi e frica sa ies din casa dupa cele intamplate”.

UPDATE 16.20: “Doi bărbaţi cu cagule pe feţe au intrat în clădire şi au deschis focul. (…) Vorbeau perfect limba franceză şi afirmau că sunt din reţeaua Al-Qaida”, a declarat, potrivit L’Umanité, caricaturista Corinne Rey (Coco).

UPDATE 16.05: Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a denuntat terorismul “sub orice forma”, potrivit purtatorului de cuvant al Kremlinului, citat de agentia de presa Tass, preluata de AFP, informează HotNews.ro. Rusia “condamna cu fermitate terorismul sub orice forma”, a declarat Dmitri Peskov. “Suntem convinsi, la Moscova, ca nimic nu poate justifica actele teroriste”, a adaugat acesta.

UPDATE 15.40: Președintele Klaus Iohannis a precizat astăzi, în cadrul unui comunicat de presă, că atentatul de la sediul săptămânalului Charlie Hebdot reprezintă un act terorist crud și laș.

UPDATE 15.27: Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a condamnat ferm atacul de la Paris, subliniind faptul că “nu se justifică în niciun mod”, informează HotNews.ro. 

Angela Merkel: “Acest act abominabil nu este doar un atac asupra vietilor cetatenilor francezi si securitatii lor. Este si un atac asupra libertatii de expresie si presei, elemente fundamentale ale culturii democratice libere. Nu se justifica in niciun mod.”

UPDATE 15.15: Poliţiştii au găsit maşina teroriştilor. Conform unor informaţii, cei doi atacatori au strigat “Allah Akbar” şi “Profetul a fost răzbunat”.

UPDATE 15.00: Le Monde scrie că a murit şi Charb, directorul şi principalul caricaturist al Charlie Hebdo. El a murit în spital, în urma rănilor.

UPDATE 14.35: Franţa şi-a ridicat la maximum nivelul de alertă – şi anume “alertă de atentat” – în regiunea pariziană, în urma atacului comis miercuri la sediul din Paris al publicaţiei satirice Charlie Hebdo, soldat cu 11 morţi, au  anunţat serviciile premierului.

UPDATE 14.30: Bilanţul morţilor a crescut la 12. Ar fi vorba de 10 jurnalişti şi doi poliţişti. Alertă teroristă instituită şi în Italia. Au apărut două fotografii cu cei doi atacatori.


UPDATE 14.20: ALERTĂ LA PARIS. Toate redacţiile, magazinele şi lăcaşurile de cult sunt păzite de Poliţie. ”Niciun act barbar nu va putea  niciodată să oprească libertatea presei. Suntem o ţară unită, care va răspunde şi bloca aceste acțiuni”, se arată în mesajul postat de Francois Hollande, pe Facebook.

UPDATE 14.10: Printre cei 11 morţi s-ar afla şi doi poliţişti, conform presei franceze. Cinci persoane ar fi grav rănite.

UPDATE 14.05: AFP scrie că cei doi atentatori aveau automate Kalasnikov şi un lansator de grenade.

UPDATE 13.50: La ora 12.12, Charlie Hebdo publica, pe contul de Facebook, un desen care îl infăţişează pe Al Baghdadi, liderul grupării Statul Islamic.

UPDATE 13.40: Conform unor noi informaţii, 11 oameni au murit în acest atac, anunţă REALITATEA TV. A apărut şi prima filmare din timpul atentatului.

UPDATE ora 13.30: Preşedintele Francois Hollande se deplasează la locul atacului.

UPDATE: Cel puţin 10 persoane au murit, conform Reuters. Pe Twitter au apărut primele imagini de la locul atentatului.

Potrivit primelor informaţii, persoane îmbrăcate în negru şi cu cagule au pătruns în sediul ziarului şi au deschis focul cu arme Kalaşnikov, scrie mediafax.ro.

Cotidianul 20 Minutes a reuşit să contacteze telefonic un angajat al instituţiei de presă atacate. “Este un veritabil masacru. Sunt şi morţi!”, a declarat acesta, înainte ca apelul să se întrerupă.

Această informaţie nu a putut fi verificată imediat. Postul de televiziune I Tele relatează că “există cel puţin un rănit”. Potrivit cotidianului Le Figaro, un poliţist aflat la locul atacului ar fi fost atins de focuri de armă.

Conform unui jurnalist al agenţiei Premier ligne, al cărei sediu este în apropierea celui al ziarului Charlie Hebdo, “s-au auzit numeroase tiruri” de armă, relatează I Tele. Contactat de AFP, caricaturistul Luz a dat asigurări că s-au înregistrat victime.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x