Thursday, March 28, 2024

De ce este bine sa faci sauna. Ce spun noile studii

Must Read

Practicarea intensivă a saunei reduce riscul infarctului de miocard sau de insuficiență cardiacă – este concluzia unui studiu realizat în Finlanda, țară în care sauna este o adevărată instituție.

Circa 2.500 de persoane cu vârste cuprinse între 42 și 60 de ani au fost observate aproximativ 20 de ani. Cele care au mers de două-trei ori pe săptămână la saună au prezentat un risc cu 22% mai mic să fie victime ale unor crize cardiace și cu 63% dacă au fost de patru-șapte ori pe săptămână.

În privința insuficienței cardiace, riscul a scăzut cu 23% și, respectiv, 48%. Și durata joacă un rol important, gradul de protecție fiind proporțional cu timpul petrecut în saună (sub 10 minute ședința, între 10 și 20 de minute și mai mult).

Creșterea ritmului cardiac ar putea echivala cu cea înregistrată în cursul unei activități fizice de intensitate moderată, iar această activitate a inimii ar ajuta la înțelegerea beneficiilor saunei.

- Advertisement -

Autorii studiului iau în considerare și altă pistă, care nu o exclude pe prima: practicarea frecventă a saunei ar acționa ca un important mijloc de relaxare, contribuind la o mai bună gestionare a stresului, lucru care nu poate fi decât favorabil pentru sănătatea cardiacă.

Specialiștii amintesc totodată că, din cauza accelerării ritmului cardiac pe care îl provoacă, sauna trebuie abordată cu precauție de persoanele care au tulburări cardiovasculare. Nu este interzisă dacă problema este stabilizată și controlată, însă este necesar avizul medicului.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x