Friday, April 19, 2024

MOTIVUL REAL pentru care CEAUSESCU a construit TRANSFAGARASANUL!

Must Read

Ca roman, oricine se mandreste cu Transfagarasanul, o „piesa” a bogatiei din Romania, un drum spectaculos al tarii noastre care se situeaza pe locul al doilea ca altitudine in clasamentul soselelor alpine din Romania, dupa Transalpina. Dar care esti motivul real pentru care a fost construit acest drum minunat?

La initiativa lui Nicolae Ceausescu, soseaua a fost construita in perioada 1970-1974.

Timp de 4 ani si jumatate, mii de oameni au muncit din greu, cu eforturi materiale considerabile si cu pretul unor vieti de soldati care au contribuit la constructia lui, bilantul oficial fiind de 40 de morti. Lucratori de atunci care mai sunt acum in viata avanseaza astazi cifre mai mari, care ajung pana la cateva sute de vieti omenesti pierdute (raspunzand unui interviu, un martor al timpului spunea:

Citeste si: Adevarata istorie a Romaniei … un secret la nivel mondial

Traseul a fost conceput initial ca un drum strategic ce lega garnizoanele Pitestiului si Sibiului. Desi Romania avea deja mai multe treceri ale Carpatilor Meridionali mostenite dinainte de perioada comunista, invazia Cehoslovaciei din 1968 de catre trupele sovietice si usurinta cu care puteau fi blocate sau atacate trecerile existente intre Transilvania si Muntenia determina initierea de urgenta a proiectului „Transfagarasanului”.

- Advertisement -

In notele de fundamentare a proiectului se mentioneaza, totodata, ca motive „deschiderea bazinelor forestiere din masivul Fagaras, folosirea mai rationala a pasunilor alpine si realizarea unui centru turistic montan in zona Lacului Balea”.

Citeste si: De ce sunt evreii atat de bogati si de destepti?

Cu o lungime totala de 92 de kilometri, tunelul care strabate muntele Paltinul de la sud la nord are o lungime de 887 metri si se afla la altitudinea de 2.042 metri. Pentru realizarea lucrarii au fost executate 4 milioane de metri cubi de terasamente, 290 de mii de metri cubi de fundatii, 600 de mii de metri cubi de suprastructura de macadam, 290 de mii de metri cubi de zidarie, 830 lucrari transversale, 27 viaducte si poduri si s-au folosit peste 6 milioane de kilograme de explozibil.

Pe vremea lui nea’Nicu, proiectul prevedea ca drumul sa aiba o singura banda de circulatie, plus acostament, si sa se continue in sud, spre Curtea de Arges. Dupa care s-a constatat ca traseul de pe malul vestic era impracticabil si s-a hotarat modificarea proiectului si mutarea drumului pe traseul actual. In anul 1971 s-a hotarat realizarea drumului conform normativelor de drum national in zona montana, adica doua benzi de circulatie de 6 metri latime si acostament de 1 metru.

Citeste si: Cine conduce lumea ? Piramida puterii si Noua Ordine Mondiala

20 septembrie 1974, Nicolae Ceausescu inaugura oficial deschiderea Transfagarasanului, lucrarile continuand pana in 1980.

Odata cu inaugurarea din 1974, s-au mai inaugurat si doua monumente ridicate in cinstea militarilor care au contribuit la construirea soselei. La cota 1200, pe versantul nordic se afla „Poarta Genistilor”, iar la cota 1600 se gaseste „Poarta Intalnirii”.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x