Thursday, March 28, 2024

Investitorii, speriati de instabilitatea de pe bursa cumpara masiv aur

Must Read

Aurul poate fi vedeta lumii inves­tiţiilor în 2016, scrie Bloomberg. În acest an, aurul este cel mai performant activ la nivel global. Creşterea de 16% a cotaţiei sale depăşeşte performanţa obliga­ţiu­nilor companiilor, titlurilor de stat, pre­cum şi a tuturor valutelor şi pieţelor de capital din lume.

Instabilitatea prezentă pe pieţele monetare şi de ca­pital la nivel global a cres­cut cererea pen­tru active si­gure pre­cum au­rul. SPDR Gold Shares, cel mai mare ETF la nivel global care investeşte în aur, a atras de la începutul anului 4,5 mi­liarde dolari, fiind pe primul loc în rândul ETF-urilor ameri­cane în ceea ce priveşte atragerea su­melor de bani. Situaţia din prezent este în contrast cu cea de acum câteva luni, când vânzarea aurului pe pieţe a dus preţul metalului preţios în luna decembrie la minimul ultimilor cinci ani.

„Aurul este cea mai importantă poveste a anului“, consideră Dan Denbow, portfolio manager la USAA Precious Metals & Minerals Fund din San Antonio, care administrează active de 600 milioane dolari. „Vara trecută, toţi îl vedeau ca pe o relicvă barbară şi nimănui nu îi păsa de aur. Acum însă, cererea pentru aur creşte.“

Contractele futures pe aur au crescut 10% de la sfârşitul lui ia­nuarie la 1,233.20 dolari/uncia, cel mai bun rezultat din luna februarie al aurului din anii ’70 încoace. De la începutul anului, obli­ga­ţiunile americane au cres­cut cu 2,9%, în timp ce indicele global al acţiunilor MSCI All-Country World Index a coborât cu 6,2%. Dintre valute, cea mai perfor­mantă a fost yenul, care s-a apreciat cu 6,5% în raport cu dolarul american.

- Advertisement -

Din ce în ce mai mulţi investitori adoptă poziţii de long pe aur.

Numărul contractelor long a ajuns la 123.566 în săptămâna 17-23 februarie, având o rată a creşterii de 32%, conform datelor CFTC (Comisia Americană pentru Tranzacţionarea Contractelor Futures).

Îngrijorările legate de situaţia economiei globale şi de impactul acesteia asupra creşterii economice a SUA şi timiditatea Fed-ului de a creşte rata dobânzii de politică datorită impactului acesteia asupra expansiunii economiei americane fac aurul popular printre investitorii care îşi doresc un activ sigur.

La nivel înternaţional, cantitatea de metal preţios deţinută de ETF-urile pe aur a crescut în 2016 cu 15% la 1682,6 tone, cel mai ridicat nivel din 2010 până în prezent. Nivelul de active deţinute de ETF-urile pe aur au avut cea mai mare creştere trimestrială din 2010 încoace.

Analiştii au însă păreri împărţite despre evoluţia metalului preţios, unii chiar modificiându-şi prognoze de evoluţie a aurului datorită schimbării de paradigm la nivelul economiei globale.

Georgette Boele, analist-şef la ABN AMRO, a pariat până acum împotriva aurului, dar şi-a schimbat opţiunile. Boele şi-a crescut prognoza pentru finalul anului de la 900 dolari/uncia la 1300 dolari/uncia. Cotaţia aurului a scăzut cu 10% anul trecut la $1,060.20. O eventuală creştere a preţului în acest an ar fi primul an din 2012 încoace în care preţul aurului are o evoluţie pozitivă.

Barnabas Gan, economist la banca OCBC din Singapore , considerat anul trecut de Bloomberg drept analistul cu cele mai bune prognoze pe metale,a declarat săptămâna trecută aurul drept un „supererou“ datorită trendului său ascendent din acest an. Analistul este de părere că aurul poate ajunge la 1400 dolari/uncia, în cazul în care aversiunea faţă de risc creşte. într-un email, Gan a declarat că preţul aurului poate scădea la valori cuprinse între 1000 dolari şi 1150 dolari/uncia, dacă Rezerva Federală va creşte dobânda de politică monetară

Unii analişti au păreri negative în legătură cu metalul preţios. Robin Bhar, analist la Societe Generale în Londra, îşi menţine prgnoza din trimestrul 4 al anului 2015 la 955 dolari/uncie. Jeffrey Currie şi Max Layton de la Goldman Sachs şi-au menţinut într-un raport publicat pe 15 februarie prognoza din luna decembrie care prevede al patrulea an consecutiv de scădere a preţului metalului preţios, care va ajunge la 1000 dolari/uncia spre sfârşitul lui 2016.

Analiştii ambelor bănci se aşteaptă ca Fed-ul să crească dobânzile anul acesta, ceea ce va duce la scăderea atractivităţii aurului în faţa investitorilor.

„Nu suntem încă pregătiţi să pariem pe aur,“ a spus Bhar într-un intevriu telefonic „Este dureros pentru cei care pariază împotrivă, precum noi, dar nu . Ne aşteptăm ca instabilitatea la nivel global să se reducă. Dacă nu se va întâmpla aşa, investitorii vor cumpăra mai mult aur şi vor creşte influxurile de capital în ETF-uri pe aur.“

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x