Friday, March 29, 2024

SIF Transilvania, 3 profituri nete in anul 2015

Must Read

SIF Transilvania și-a revizuit în scădere profitul pe standarde IFRS la 158,60 milioane lei, de la cel preliminat neaudiatat de 428,07 milioane lei anunțat pe 29 februarie. Dividendul brut va fi menținut la 0,02653 lei/acțiune în baza rezultatului net de 87,51 milioane lei raportat pe standardul românesc de contabilitate.

Încadrarea SIF Transilvania (SIF3) ca entitate de investiții potrivit standardelor de contabilitate europene IFRS are un impact nemijlocit asupra contului de profit și pierdere al societății. Acesta este contextul în care societatea a anunțat astăzi prin intermediul portalului Bursei că profitul net IFRS a fost revizuit în sens negativ la 158,60 milioane lei, fiind de 2,7 ori mai mic decât cel anunțat preliminar cu o lună în urmă.

Anterior, toate titlurile financiare deținute de societate erau încadrate în categoria “active financiare evaluate la valoare justă prin contul de profit și pierdere”, iar de aici rezultă dinferența între cele două raportări ale SIF Transilvania privind același profit net pe același standard IFRS.

Pe standardul românesc de contabilitate RAS, profitul net raportat pe 29 februarie era de 87,51 milioane lei și în baza acestuia au fost calculate resursele disponibile pentru distribuirea de dividende în valoare de 57,95 milioane lei. Astfel, propunerea pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 28/29 aprilie este menținută la o valoare a dividendului brut de 0,02653 lei/acțiune, care la prețul închiderii de ieri de la BVB a titlurilor SIF Transilvania de 0,2705 lei/acțiune oferă investitorilor un randament net de 9,32%.

- Advertisement -

Pe standardul de contabilitate IFRS alocarea la rezerva legală din câștigul de repartizat obținut anul trecut este de 8,36 milioane lei, în timp ce la capitolul “alte rezerve” merge suma de 92,28 milioane lei.

Într-o dezbatere la jumătatea acestei luni, șeful directoratului SIF Transilvania Mihai Fercală spunea că trecerea la noul standard de contabilitate va fi o provocare pentru societate, mai ales în condițiile în care acționarii așteaptă distribuirea de cash și randamente. El i-a răspuns președintelui SIF Banat Crișana (SIF1) Bogdan Drăgoi, care afirmase că managementul SIF-urilor ar trebui să facă un efort pentru a educa investitorii în sensul că etapa câștigurilor facile raportate de aceste societăți a trecut. “Piața se autoeducă, nu așteaptă ce vor educatorii să-i explice. Acționarii se mișcă dintr-o parte în alta. Speculează unde sunt oportunitățile de câștiguri și este bine așa; nici nu putem să le reproșăm asta”, spunea Fercală.

La sfârșitul săptămânii trecute deja SIF Transilvania s-a confruntat cu o presiune în acest sens. Un grup de acționari controlând 5,02% din titlurile cu simbolul SIF3 a propus accelerarea distribuirii cash prin distribuirea unor dividende cu randament de minim 7% în perioada 2016-2020 și derularea în același interval a unor programe de răscumpărări în vederea reducerii capitalului social care să vizeze de la 2% la 5% din totalul acțiunilor în fiecare din cei 4 ani.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x