Thursday, March 28, 2024

Banca Transilvania si SIF Moldova vinde catre omul de afaceri Adrian Andrici 7% din titlurile BRK Financial Group

Must Read

SIF Moldova (SIF2) si Banca Transilvania (TLV) si-au vandut integral pachetele de actiuni pe care le detineau in cadrul BRK Financial Group (fosta Broker Cluj), singura casa de brokeraj listata pe bursa. La cumparare s-au aflat firma clujeana Global Consult si Adrian Andrici, investitorul care in 2007 a primit cea mai mare amenda din istoria pietei romanesti de capital – 268.000 euro, pentru manipulare de piata.

După ce Curtea de Apel Bucureşti anulase amenda din 2007, Andrici a pierdut procesul la Curtea Supremă de Justiţie printr-o decizie definitivă şi irevocabilă. Andrici ar fi făcut, potrivit CNVM, tranzacţii cu acţiunile Petrom (SNP) şi Rompetrol Rafinare (RRC), în ultimele secunde ale şedintei de tranzacţionare din 31 martie 2006, stabilind niveluri artificiale de pret, pentru a profita de poziţiile deschise de contracte derivate (futures) la Bursa din Sibiu pe aceleaşi acţiuni. El ar fi înregistrat atunci un cîştig de peste 220.000 de lei din diferenţa de pret dintre acţiunile SNP şi RRC şi contractele futures aferente.

Tranzacție majoră pe titlurile BRK Financial Group. Banca Transilvania a ieșit total din acționariatul societății, după ce a vândut pe data de 24 martie un pachet de 31,4 milioane titluri, reprezentând 9,30% din capitalul social al societății. Cea mai mare parte a acestor acțiuni, respectiv 24,9 milioane acțiuni, reprezentând 7,37% din titluri, a fost achiziționată de omul de afaceri Adrian Andrici, conform unor notificări remise de emitent astăzi Bursei de Valori București.

Adrian Andrici mai este acționar semnificativ, cu 11,73%, din titluri la Impact Developer & Contractor (IMP), a mai deținut acțiuni la Armătura Cluj (ARM) și Automobile Craiova (AUCS), iar o tranzacție care i-a adus foarte mulți bani a fost vânzarea Haber Hațeg către Heineken, în anul 2008. Andrici mai este patron al revistei Kamikaze, iar din 2013 este și finanțator al clubului de fotbal CSU Universitatea Craiova. Potrivit unui raport al Curții de Conturi, el este un mare beneficiar al dosarelor de retrocedare de la ANRP. În dosarul Alina Bica, este acuzat a fi obținut 4,19 milioane euro într-un dosar de retrocedări ilegale, în care mai sunt incluși Gheorghe Stelian, Valentin Vișoiu și Gabriel Gheorghe.

- Advertisement -

BRK Financial Group, noua denumire a SSIF Broker listată la BVB din anul 2006, are la ultimul preț de piață o capitalizare bursieră de 26 milioane lei.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x