Thursday, March 28, 2024

Care sunt investitiile preferate de cel mai mare fond de pensii din Romania

Must Read

Titlurile de stat sunt cele mai mari investiţii ale fondului de pensii private obligatorii NN, cel mai mare din piaţă, cu o pondere de 65% din active la finalul anului trecut. În acţiuni ale companiilor listate la burse, fondul a investit anul trecut aproape 19% din active. Randamentul marcat de fond anul trecut a fost de 4%. Care sunt investiţiile preferate de cel mai mare fond de pensii, cu 1,8 milioane de viitori pensionari şi active de 9 miliarde de lei.

Titlurile de stat sunt cele mai mari investiţii ale fondului de pensii private obligatorii NN, cel mai mare din piaţă, cu o pondere de 65% din active la finalul anului trecut. În acţiuni ale companiilor listate la burse, fondul a investit anul trecut aproape 19% din active. Randamentul marcat de fond anul trecut a fost de 4%.

Fondul de pensii private obligatorii administrat de NN (fostul ING Pensii) a ajuns să deţină titluri de stat în valoare de 5,95 miliarde de lei la finalul anului trecut. Ex­punerea fondului pe titlurile emise de statul român a crescut cu peste un miliard de lei faţă de finalul anului 2014, în principal graţie achiziţiei de noi titluri. A doua cea mai mare clasă de active din portofoliul de investiţii al fondului NN sunt acţiunile, care au atras plasamente de 1,7 miliarde de lei, echivalent a 18,7% din activele fondului.

Din această sumă, un total de 1,54 mi­liarde de lei este investit în acţiunile companiilor româneşti listate la bursa din Bucureşti, iar alte 112 milioane de lei sunt plasate în acţiuni ale companiilor austriece cotate pe bursa de la Viena. Pe bursele poloneză, cehă şi maghiară, fondul a investit circa 40 de milioane de lei.

- Advertisement -

Comparat cu situaţia de la finalul anului 2014, expunerea fondului pe acţiuni a crescut cu 300 milioane de lei în principal graţie achiziţiei de noi acţiuni.

Pe bursa de la Bucureşti, cele mai mari investiţii sunt acţiunile Băncii Transilvania, care au atras plasamente de peste 300 milioane de lei din partea fondului. Anul trecut, acţiunile băncii au fost cele mai profitabile de pe bursă cu un randament de 46%. Raliul acţiunilor BT a continuat şi în acest an.

A doua cea mai mare investiţie sunt acţiunile Fondului Proprietatea, cu pla­sa­mente de 250 milioane de lei. Anul trecut, acţiunile FP s-au depreciat cu 9,6%.

Pe locul al treilea în portofoliul NN sunt acţiunile BRD, care au cunoscut anul trecut o creştere de aproape 40%. În acţiunile BRD, fondul avea investiţii de 176 milioane de lei anul trecut.

4-active

Cea mai profitabilă acţiune din top 20 deţineri ale fondului a fost Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, cea mai mare bancă locală. Titlurile Erste Bank, listate pe bursa de la Viena dar şi pe bursa de la Bucureşti, s-au apreciat cu 50% în lei anul trecut. În titlurile Erste Bank, fondul NN a investit 48 de milioane de lei.

Cea mai slabă evoluţie din top 20 deţineri ale fondului de pensii private obligatorii au avut-o anul trecut acţiunile OMV Petrom, care s-au depreciat cu 28% din cauza scăderii cotaţiei barilului de petrol.

Într-un interviu acordat ZF, Raluca Ţintoiu, directorul general al companiei de administrare NN Pensii, a declarat că în acest an investiţiile noi în acţiuni ale fondului de pensii obligatorii administrat de NN ar trebui să fie de aproximativ 80 mil. euro, cuantumul investit pe piaţa locală depinzând însă de lichiditate şi de noile oportunităţi.

Fondul a mai investit şi în obli­gaţiunile emise de Primăria Bu­cureştiului (PMB) anul trecut. Mai exact, fondul deţine obligaţiuni Bucureşti în valoare de aproape 200 milioane de lei. Luând în calcul faptul că întreaga emisiune de obligaţiuni PMB a fost în valoare de 2,2 miliarde de lei, rezultă că fondul NN a fost printre cei mai mari investitori locali în aceste instrumente, cumpărând 9% din ofertă. Obligaţiunile sunt remunerate cu dobânzi cuprinse între 2,8% pe an şi 5,1% pe an, în funcţie de maturitate.

De asemenea, fondul mai are în portofoliu obligaţiuni corporative emise de bănci şi companii de utilităţi, în valoare totală de 361 milioane de lei sau aproape 4% din active. Din această categorie, obligaţiunile emise de BCR pe pieţele externe au atras cele mai consistente plasamente, în valoare de aproape 58 milioane de lei.

Fondul şi-a crescut cu 143 mil. lei expunere pe fonduri de investiţii anul trecut, până la un total de 409 mil. lei plasat în patru fonduri. Două fonduri sunt româneşti şi fac parte din portofoliul Erste Asset Management şi două fonduri sunt internaţionale fiind administrate de BNP Paribas în Franţa şi Deutsche Bank în Luxemburg.

Fondul NN a închis anul 2015 cu un ran­da­ment de 4%, fiind în top trei cele mai bune per­for­manţe. De la înfiin­ţare, în mai 2008 şi până la 31 decembrie 2015, randamentul fon­dului este de 115%, cel mai mare din piaţă.

În acest an, contribuţia obl­i­gatorie la pensiile private a fost stabilită de guvern la 5,1% din venitul angajatului, deşi în 2016 ar fi trebuit să urce la 6%. Contribuţia me­die per participant a fost anul trecut de circa 100 de lei/lună. În 2015, contribuţia a fost de 5% din venit.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.04.2016

Care_sunt_investiţiile_preferate_de_cel_mai_mare_fond_de_pensii,_cu_1,8_milioane_de_viitori_pensionari_şi_active_de_9_miliarde_de_lei_ZF_Corporate_-_2016-04-20_11.21.42.png

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x