Tuesday, April 16, 2024

Companii de 165 mil. lei sunt suspendate de la tranzactionare din cauza insolventei, unele si de 4 ani

Must Read

Pe Bursa de Valori Bucureşti, nouă companii din cele 84 listate au acţiunile suspendate de la tranzacţionare, în principal din cauza intrării în insolvenţă.

Capitalizarea bursieră cumulată a celor nouă companii este de 165,5 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 37,6 milioane de euro, adică 0,0125% din capitalizarea totală a bursei de la Bucureşti.

Cea mai mare companie aflată în această situaţie, luând în calcul capitalizarea bursieră, este UCM Reşiţa (UCM), producătorul de mo­toare şi turbine. Acţiunile companiei au fost tranzacţionate ultima oară în data de

8 decembrie 2011, cotaţia unui titlu UCM fiind de 0,0599 per unitate. Capitalizarea bur­sieră a societăţii este de 57,8 mil. lei (13 mil. euro). Acţiunile au fost suspendate acum mai bine de patru ani ca urmare a procedurii de insolvenţă prin care trece compania din Reşiţa.

- Advertisement -

Acţionarul majoritar al UCM este firma elveţiană Inet, cu o participaţie de 96% din societate.

Constructorul Comcm Constanţa (COMI) ocupă locul al doilea în topul celor mai valoroase companii listate pe bursa locală a căror acţiuni sunt suspendate de la tran­zac­ţionare. Valoarea de piaţă a firmei constăn­ţene este de 41,5 milioane de lei (9,43 mil. euro), iar ultima oară acţiunile companiei s-au tranzacţionat la o cotaţie de 0,1759 lei per unitate. Principalii acţionari ai companiei care au acţiunile blocate sunt SIF Transilvania (SIF3), cu o participaţie de 56% din com­pa­nie, urmat de familia Frăţilă, ce deţine o participaţie de aproximativ 30%.

Firma care completează podiumul societăţilor cu acţiunile suspendate este COS Târ­govişte (COS). Capitalizarea bursieră a com­binatului de oţeluri speciale este de 37,7 mi­lioane de lei (8,5 milioane euro).

Conform datelor furnizate de către Bursa de Valori Bucureşti, acţionarul majoritar al insti­tuţiei este firma Mazur Investment, cu o par­ticipaţie de 86%, ceea ce înseamnă o sumă totală blocată de 32,422 milioane de lei. De ase­menea, statul român deţine aproximativ 4% din companie, echivalentul a 1,5 milioane de lei.

Firmele controlate de către omul de afaceri Gheorghe Călburean sunt în aceeaşi situaţie. Procedura de insolvenţă a companiei Dafora (DAFR) a fost deschisă pe 19 mai 2015, ultima cotaţie la care s-au tranzacţionat titlurile companiei petroliere fiind de 0,071 lei per unitate, rezultând o capitalizare buriseră de 7,1 milioane de lei (1,61 mil. euro).

De asemenea, constructorul de ţevi şi instalaţii petroliere Condmag (COMI), societatea deţinută în proporţie de 45% de către Dafora (DAFR), are acţiunile suspen­date de la tranzacţionare din data de 20 iunie 2015, când titlurile COMI se tranzac­ţionau cu 0,0127 lei per unitate, capitalizarea bursieră fiind de 4,8 milioane lei (1,08 mil. euro).

4-suspendari

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.04.2016

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x