Thursday, March 28, 2024

Directorul Transgaz, 32.000 de euro net pe luna in 2015. Cu cat li s-au rotunjit conturile celor din varful unui sector de 30 mld. euro

Must Read

Bogatele firme din energie şi-au răsplătit anul trecut şefii cu bonusuri şi indemnizaţii pe măsura importanţei lor strategice.

Campionul salariilor din sectorul energetic rămâne şi anul acesta Petru Văduva, omul care de la conducerea tuturor afacerilor deţinute de Ion Ţiriac a preluat funcţia de director general al Transgaz.

Compania care deţine monopolul transportului de gaze naturale lucrează la marje nete şi operaţionale de invidiat, reuşind anul trecut să-şi păstreze rezultatele chiar şi într-un mediu caracterizat de scăderea cererii de gaze naturale. Astfel, la venituri de 1,69 mi­liarde de lei, profitul net al Transgaz s-a ridicat la 487,7 mil. lei, iar compania a lucrat la o uluitoare marjă a profitului ope­raţional (EBITDA – n. red.) de aproape 46%.

„Remuneraţia fixă lunară pentru directorul general (Petru Văduva – n. red.) este de 24.224 lei brut“, se arată în raportul anual al comitetului de nominalizare şi remunerare pentru administratorii şi directorul general al Transgaz. Practic, contul lui Petru Văduva este alimentat lunar cu circa 18.000 de lei.

- Advertisement -

Dar nu de aici vin marile câştiguri pentru şefii companiilor din energie, ci din bo­nu­surile pe care le primesc dacă înde­plinesc anumite criterii de performanţă. În total, veniturile brute fixe obţinute de Petru Vă­duva au fost rotunjite de un bonus pentru EBITDA, în contextul în care profitul operaţional al Transgaz de anul trecut a fost cu 26% mai mare faţă de cel asumat prin planul de administrare, şi printr-un bonus care premiază economiile făcute de com­pa­nie. Din păcate, Petru Văduva a ratat bo­nusul de performanţă pentru investiţii pen­tru că firma a investit mai puţin decât şi-a asumat prin planul de administrare. Astfel, ţinând cont de aceste bonusuri, Văduva ar fi trebuit să primească anul trecut circa 3,12 mi­l. lei peste veniturile lunare fixe, dar plata se va face în limita a 1,49 mil. lei.

Practic, anul trecut veniturile totale încasate de Petru Văduva, fixe şi variabile, au ajuns la circa 1,7 milioane de lei. Astfel, veniturile lunare nete ale şefului Transgaz ar putea fi estimate la aproape 32.000 de euro, el fiind unul dintre cel mai bine plătiţi oameni din energie. Remuneraţia lui Petru Văduva şi a membrilor consiliilor de admi­nistraţie ar trebui să fie aprobate în adu­narea generală a acţionarilor Transgaz care va avea loc pe data de 28 aprilie.

Obiective bifate, mii de euro în cont

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, este o altă companie care are grijă de conducerea sa. La fel ca în cazul Transgaz, şi remuneraţia primită de Virgil Metea, directorul general al companiei, se compune dintr-o parte fixă şi una variabilă.

„Remuneraţia fixă lunară pentru membru executiv – director general al Romgaz a fost stabilită la suma netă de 23.618 lei generând o remuneraţie totală aferentă anului 2015 în valoare netă de 283.416 lei“, se arată în raportul pentru anul trecut întocmit de comitetul de nominalizare şi remunerare al Romgaz.

Dacă la Romgaz componenta fixă plătită directorului general este mai mare decât cea încasată de şeful Trangaz, lucrurile se schimbă când vine vorba de componenta variabilă.

Astfel, salariul fix încasat de Virgil Metea a fost rotunjit anul trecut cu 444.291 lei, sumă „aferentă primei subcomponente variabile aferentă primelor trei trimestre ale exerciţiului financiar 2015 (cu excepţia trimestrului IV care se va acorda după apro­barea exerciţiului financiar pentru anul 2015) în condiţiile în care indicatorii de per­formanţă corespunzători primelor trei trimestre ale anului 2015 au fost depăşiţi chiar şi cu 43,36% în trimestrul II al anului 2015“.

La aceasta se mai adaugă 148.097 lei, sumă care premiază performanţa lui Virgil Metea din ultimul trimestru al anului 2014, şi 58.410 de lei, sumă care este aferentă tot exerciţiului financiar din 2014.

La final, Virgil Metea termină anul 2015 cu 0,93 milioane de lei mai bogat. Practic, veniturile medii lunare ale celui care con­duce cel mai mare producător de gaze naturale din România pot fi estimate la 17.500 de euro.

Mai are de încasat

La Transelectrica, compania naţională de transport al energiei, remuneraţiile admi­nistratorilor şi ale conducerii executive reprezintă un caz mai special întrucât membrii celor două structuri de conducere sunt recompensaţi suplimentar şi în funcţie de evoluţia pe bursă a acţiunilor companiei, prin opţiuni pe acţiuni virtuale Trans­electrica (OAVT). Fiecare membru al boardului şi al directoratului primeşte periodic de-a lungul mandatului un anumit număr de astfel de instrumente, pe care le poate vinde în anumite momente com­paniei. Preţul este stabilit în funcţie de cotaţia medie de pe bursă a acţiunilor TEL.

Astfel, directorul general al Trans­electrica Ion Toni Teau a primit anul trecut o indemnizaţie fixă de 288.000 de lei, echivalentul a circa 5.250 de euro lunar.

La această sumă ar trebui să se adauge OAVT-uri în valoare de circa 1,8 mil. lei, potrivit datelor din raportul comi­tetului de nominalizare şi remunerare al Trans­elec­trica. Această sumă suplimentară nu a fost încă încasată de şeful Transelec­trica.

După faptă şi răsplată

Remuneraţia lui Liviu Ilaşi, directorul general al Conpet, compania care operează sistemul naţional de transport al ţiţeiului prin conducte, a fost anul trecut în valoare brută de 303.264 lei (circa 240.000 de lei net).

La această sumă se adaugă şi două subcomponente variabile.

„Directorul general al societăţii Conpet a fost remunerat în 2015 cu suma brută aferentă primei subcomponente variabile în valoare de 239.638 lei (inclusiv pentru trimestrul IV al anului 2014), cu excepţia celei aferente trimestrului IV al anului 2015 care se va acorda după aprobarea situaţiilor financiare în condiţiile legii“, se arată în raportul anual al comitetului de nominalizare şi remunerare.

Liviu Ilaşi va mai încasa însă o subcomponentă variabilă în valoare brută de 303.264 lei. La finalul anului 2015, şeful Conpet a înregistrat astfel venituri brute totale de 846.166 lei (circa 667.000 lei net, aproape 12.500 de euro pe lună.)

9-salarii-energie

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.04.2016

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x