Saturday, March 30, 2024

Fondul Proprietatea cere dividende mai mari si la Nuclearelectrica, cu gandul la distributia de 540 de milioane de lei din vara

Must Read

Fondul Proprietatea (FP) a cerut majorarea cu 40% a dividendelor distribuite de Nuclearelectrica (SNN) din profitul raportat de companie anul trecut, până la un total de 138,8 milioane de lei (0,458 lei/acţiune).

Fondul deţine 9% din capitalul Nuclear­elec­trica şi ar avea de încasat 12,5 milioane de lei sub formă de dividende. Iniţial, propunerea ad­mi­nis­tra­torilor SNN a fost de a distribui dividende de 99,4 milioane de lei (0,33 lei/acţiune), distribuţie care i-ar fi adus fondului o sumă brută de circa 9 mil. lei. Cum principalul acţionar al Nuclear­elec­trica este statul român, prin Ministerul Energiei, cu o deţinere de 82,5% din capital, decizia privind distribuţia dividendelor va aparţine statului.

Nuclearelectrica a încheiat anul 2015 cu un profit net de 147,4 milioane de lei, astfel că suma propusă ca distribuţie de dividende de către Fondul Proprietatea reprezintă circa 94% din profitul net.

Solicitarea de majorare a dividendelor la Nuclearelectrica are loc la câteva zile distanţă de la momentul în care Fondul Proprietatea a cerut majorarea cu 80% a dividendelor cuvenite din profitul net raportat de operatorul portuar Oil Terminal (OIL) anul trecut, propunând acordarea unei distribuţii de 0,008 lei/acţiune, echivalent unei sume totale de 5,1 milioane de lei, respectiv 80% din profitul net raportat de companie în 2015.

- Advertisement -

Creşterea lichidităţilor din conturi este necesară pentru FP, având în vedere că în luna iunie trebuie să le distribuie acţionarilor 550 mil. lei din capital. Cum tranzacţia cu Electrica a picat, iar fondul nu a mai derulat nicio altă vânzare de active, dividendele încasate de FP de la companiile din portofoliu vor duce greul distribuţiilor.

La începutul acestui an, acţionarii FP au aprobat distribuţia a 550 milioane de lei din ca­pi­ta­lul social prin reducerea valorii nominale a ac­ţiunii de la 0,9 lei la 0,85 lei. Acţionarii vor avea de încasat câte 0,05 lei/acţiune, distribuţie echivalentă unui randament al dividendului de circa 6,5%, calculat în funcţie de preţul acţiunii FP din piaţă.

Aceasta este cea de-a treia operaţiune de distribuţie de capital după ce în 2015 şi în 2014 fondul le-a plătit acţionarilor peste 1,1 miliarde de lei din capitalul social prin reducerea valorii nominale de la un leu la 0,9 lei în prezent. Ultimul an în care fondul a plătit dividende a fost 2013 din profitul realizat în 2012.

Atunci fondul a plătit un dividend brut de 0,04089 lei/titlu. Fondul nu mai poate distribui dividende pentru că valoarea capitalurilor proprii calculată în conformitate cu reglementările contabile româneşti este mai mică decât cea a capitalului social, potrivit datelor la 31 decembrie 2014.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.04.2016

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Ethena (ENA) se listează pe Binance Launchpool. V-ati pus BNB-ul la treaba?

Binance a anuntat recent Ethena (ENA), al 50-lea proiect pe Launchpool, ceea ce înseamnă că utilizatorii vor avea ocazia...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x