Friday, March 29, 2024

Povestea incredibila a seicului de 31 de ani care decide viitorul celei mai mari companii din lume si poate cumpara la „micul dejun” Apple, Google sau Microsoft la un loc fara niciun fel de problema

Must Read

De Bill Gates, Microsoft, Steve Jobs, Apple, Mark Zuckerberg si Facebook, a auzit aproape toata lumea. Pe de alta parte, de printul Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite, nu prea a auzit nimeni pana de curand.

La 31 de ani, acest print a preluat finantele Arabiei Saudite, cel mai mare exportator de petrol din lume, conducerea Apararii, dar si controlul Aramco, cea mai mare companie de petrol din lume. Daca s-ar lista la bursa, Aramco ar avea, conform analistilor, o capitalizare de cel putin 2,5 trilioane dolari. Mai mult decat cele mai in voga companii americane impreuna.

Intr-un articol din Bloomberg Business Week, printul isi prezinta obiectivele si anunta reforma Arabiei Saudite, o tara care se scalda in petrol, dar care poate sa ajunga in faliment daca pretul barilului nu isi revine si daca beneficiile de care se bucura locuitorii sai nativi nu sunt reduse.

Salaman, ministrul Apararii al Arabiei Saudite, a urmat studii juridice la King Saud University din tara natala si degaja o atitudine mai moderna fata de oficialitatile saudite de pana acum.

- Advertisement -

Publicatia americana aminteste despre cadrul strict in care a fost crescut Salman, pe langa traditiile care trebuiau respectate cu strictete, printul povestind candva ca o simpla intarziere la masa de seara era considerata drept un dezastru de catre familia sa.

Tocmai de aceea, cuvantul „reforma” intr-o tara precum Arabia Saudita poate atrage multe dispute cu fundamentalistii sauditi, ramanand de vazut daca Salman isi va asuma cu adevarat o schimbare a tarii arabe. Marile organizatii internationale au somat de multe ori autoritatile arabe sa respecte drepturile femeii.

Arabia Saudita are cea de-a doua rezerva de petrol din lume, dupa Venezuela, insa datorita climei si a solului, sauditii pot extrage aurul negru la cel mai mic pret din lume, facand din rezerva de sub desertul din Peninsula Araba cea mai valoroasa din lume.

Aramco, compania petroliera controlata de statul saudit, extrage aproximativ 12 milioane de barili pe zi, adica 540 milioane dolari, la un pret al barilului de 45 dolari. Nu toti il sustin pe Salman in ambitiile sale de diversificare a activelor tarii. Multe voci deja isi declara scepticismul cu privire la o asemenea strategie financiaro-economica.

Petrolul a schimbat din temelii societatea din acea regiune geografica, dar de zeci de ani nu s-a inscris intr-o cursa veritabila de diversificare a veniturilor nationale. Arabia Saudita este cea mai puternica economie din zona islamica, produsul intern brut fiind de 777 miliarde dolari (de 22 ori mai putin decat cel al Statelor Unite) in 2014,iar PIB –ul per capita este de aproximativ 25.000 dolari, ceea ce plaseaza acesta tara pe locul 31 in lume, din acest punct de vedere.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x