Thursday, March 28, 2024

Deutsche Bank: Este timpul pentru taxarea bogatilor

Must Read

Un raport al celei mai mari bănci din Germania spune că politica dobânzilor zero și a injecțiilor de lichiditate și-a atins limitele și că băncile centrale ar trebui să introducă dobânzile negative pentru depozite sau chiar o taxare a averilor mari.

Sistemul bancar tinde tot mai mult să atenteze la integritatea depozitelor populației și firmelor. Un raport al Deutsche Bank menționează ca soluții variante extreme precum dobânzile negative la depozite sau chiar taxarea marilor averi.

Politicile de relaxare cantitativă promovate de băncile centrale în economiile majore și-au atins limitele, spune documentul celei mai mari instituții de credit din Germania, preluat de portalul financiar Zero Hedge. Acestea deja nu mai acționează asupra obiectivelor lor. Astfel, randamentele nominale ale titlurilor de stat în țările anglo-saxone a tins să crească în ultima perioadă, contrar țintei băncilor centrale de a menține dobânzile cât mai mici, în timp ce inflația nu a fost repornită pe fondul unei cereri reduse.

Reacția piețelor financiare la anunțurile recente ale Băncii Japoniei și Băncii Centrale Europene privind noi injecții de lichiditate arată că eficiența programelor de relaxare cantitativă s-a redus.

- Advertisement -

Programele de relaxare cantitativă ar trebui văzute ca un experiment în timp real. care să aibă în vedere nivelul randamentelor nominale la care creditul începe să se extindă mai puternic, cu raportul dintre credite pe depozite majorându-se. Conform estimărilor Deutsche Bank, acel punct de echilibru este la un nivel negativ al dobânzilor.

Nebunia la ea acasă: dobânzi negative pentru creditele imobiliare

În aceste condiții, băncile centrale ar trebui să-și schimbe politica dobânzilor pe termen scurt, în sensul unei penalizări mai drastice a economisirii la nivelul economiei reale decât să se mărginească la a impune randamente negative în piața interbancară.

„Aceasta ar însemna să se permită rate de dobândă semnificativ negative sau chiar taxe pe avere”, spune raportul Deutsche Bank, ce sugerează în același timp stimulente pentru activitatea de creditare, precum „plătirea” debitorilor pentru a cumpăra case prin credite ipotecare purtând dobânzi negative.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x