Friday, April 19, 2024

Candida – cauze, simptome si remedii naturale

Must Read

Candida este una dintre cele mai obişnuite infecţii gastrointestinale şi apare în urma proliferării în exces a unei ciuperci asemănătoare cu un ferment, numită Candida albicans, a cărei denumire înseamnă “inocent şi alb”, sugerând ceva delicat şi pur.

În realitate însă, Candida albicans este o specie de fungi care se înmulţeşte, migrează şi eliberează toxine, chinuindu-ne cu nenumărate simptome neplăcute, cum ar fi problemele intestinale, alergiile, disfuncţiile hormonale, afecţiunile cutanate, durerile articulare şi musculare, aftele, tulburările emoţionale etc., dintre care multe sunt asociate cu alte boli şi sunt adesea diagnosticate greşit.

Persoanele infectate cu acest microb văd adesea Candida ca pe un duşman împotriva căruia trebuie să poarte un război lung şi hotărât, însă singura cale sigură spre victorie este să îi înţelegem tacticile şi să pornim împotriva sa o ofensivă cu toate armele (mai ales cele naturiste).

De cele mai multe ori, tocmai noi suntem cei care creăm singuri această situaţie extrem de supărătoare. Mâncăm mult zahăr, care încurajează fermentarea, luăm multe antibiotice după ureche (care reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii), care reduc numărul bacteriilor prietenoase şi creează mai mult spaţiu în intestine pentru microbii patogeni, mergem la sală şi ne injectăm fel şi fel de medicamente steroidiene şi luăm tot felul de tratamente hormonale care ne slăbesc sistemul imunitar, astfel încât acesta nu mai are puterea să lupte cu agenţii patogeni şi, încă din fragedă pruncie, suntem expuşi unui dezechilibru major al florei intestinale, tocmai din cauza prafurilor care se transformă instant în lapte şi care ne perturbă activitatea normală din intestine.

- Advertisement -

Altfel spus, Candida nu poartă întreaga vină, având în vedere că noi, oamenii, creăm factorii favorizanţi.

De aceea, îţi propunem să îţi asumi responsabilitatea pentru ponoasele trase şi să încerci, pe viitor, să urmezi cele 4 sfaturi de bun simţ, oferite de către Patrick Holford, unul dintre pionierii de marcă în domeniul noilor abordări ale sănătăţii şi nutriţiei, în cartea sa de referinţă “Îmbunătăţeşte-ţi digestia – Ghid pentru un sistem digestiv sănătos”, care vor împiedica orice încercare a acestei ciuperci să îţi mai dea bătăi de cap.

Dieta ANTI-candida

Scopul acestei diete este să laşi Candida „să moară de foame”. Având în vedere că zahărul încurajează înmulţirea ciupercilor, acesta trebuie evitat cu stricteţe în toate formele sale, inclusiv ca lactoză (zahăr din lapte), malţ şi fructoză (zahăr din fructe).

Alimente de evitat pentru a preveni infecţia cu candida

Carbohidraţii simpli trebuie evitaţi neapărat deoarece această categorie de alimente include adeseori sirop de porumb, zahăr, melasă, fructe uscate, sucuri de fructe, covrigei etc. care nu fac deloc bine bacteriilor din intestine.
Porumbul şi cartofii sunt şi ele legume contraindicate pentru a evita înmulţirea bacteriilor.

Alte substanţe ce trebuie evitate sunt alimentele care fermentează (pâine, sosurile, cremele tartinabile), produsele fermentate (alcool, oţet), brânza cu mucegai, ciupercile şi energizantele (ceai, cafea).

Alimente care te ajută să scapi de simptomele neplăcute ale candidozei

Vegetalele cu frunze verzi precum varza, broccoli, spanacul sunt alegeri perfecte într-o dietă anti-candidoză deoarece au un conţinut foarte scăzut de zahăr natural. Murele şi merele sunt de asemenea acceptate, atât pentru conţinutul scăzut de zahăr, cât şi pentru beneficiile lor nutriţionale şi proprietăţile antioxidante.

Peştele şi carnea slabă sunt şi ele indicate, precum şi consumul de usturoi, care are rol de combatere a ciupercilor şi care întăreşte sistemul imunitar. Nu trebuie să uitaţi nici de hidratare. Apa joacă un rol esenţial în combaterea candidozei şi ajută la detoxifierea organismului, astfel încât se recomandă consumul a cel puţin 8 pahare de apă pe zi.

Candida te va face adesea să pofteşti la mâncărurile preferate şi interzise, drept pentru care va trebui să dispui de o armată întreagă de voinţă pentru respectarea regimului. În plus, trebuie să fii conştientă că regimul ar trebui ţinut încă un an pentru a consolida echilibrul florei intestinale, chiar dacă simptomele au dispărut complet.

Vei vedea că, în scurt timp, slăbiciunea pentru dulciuri va dispărea, astfel că respectarea unei diete fără zahăr va fi mult mai uşoară.

Vitamine care previn candida

Un program de suplimente poate contribui la corectarea dezechilibrelor în toleranţa glucozei, a dereglărilor hormonale şi a nivelului de histamină, contribuind, de asemenea, la detoxifierea corpului de poluanţi.

Într-un program al nutrienţilor calculat cu grijă şi pus la punct de către nutriţionistul tău, vitamina C ar trebui luată la nivelurile tolerate de intestine pentru a ajuta corpul să se debaraseze de toxine. În plus, acidul pantotenic (vitamina B5), administrat în doze de câte 500 mg de două ori pe zi, ar putea reduce efectele adverse ale acestor toxine.

Remedii naturale în lupta cu candida

Unul dintre cei mai utili agenţi antifungici este acidul caprilic, un acid gras care există în mod natural în nuca de cocos. Marele său avantaj este acela că nu afectează bacteriile bune din intestine, acţionând doar asupra celor care ne fac rău. Acest acid este liposolubil, astfel că va pătrunde rapid prin membranele celulare şi va ajunge în siguranţă în colon, unde îşi va executa cu măiestrie efectele benefice.

În lupta cu temuta Candida există 5 adversari redutabili care poartă numele de: pelin, propolis, aloe vera, arbore de ceai şi extract din sâmburi de grepfrut. Pe toţi îi vom detalia în cele ce urmează:

Pelinul – are proprietăţi antifungice recunoscute şi este util împotriva unei game variate de agenţi patogeni, fără să afecteze bacteriile benefice. Se pot face spălături intravaginale cu infuzie concentrată de pelin (3 linguriţe la un litru de apă).

Propolisul – este o substanţă care, conform cercetărilor efectuate de specialişti de la Universitatea din Bratislava, este remarcabil de eficientă împotriva tuturor infecţiilor fungice ale pielii şi corpului. Poate fi luat sub formă de picături, doza putând fi crescută treptat.

Aloe vera – sucul din această plantă sau preparatele fitoterapeutice pe bază de aloe vera şi-au dovedit eficienţa în urma numeroaselor studii de specialitate. În cazl de faţă, aloe vera este o plantă excepţională în prevenirea Candidei, deoarece acţionează ca un antifungic blând, echilibrând flora intestinală.

Uleiul de arbore de ceai – este un agent antifungic utilizat frecvent împotriva bolilor cutanate fungice. Se întâmplă frecvent ca infecţia cu Candida să se asocieze cu alte afecţiuni precum eczeme, psoriazis, acnee, piciorul atletului sau alte infecţii fungice la nivelul pielii ori unghiilor. Poţi aplica în zona vaginului un tampon îmbibat în ulei din arbore de ceai, lasă să acţioneze timp de 20 de minute şi apoi îndepărtează-l. Repetă operaţiunea de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara.

Extractul din sâmburi de grepfrut – este un agent antibiotic, antifungic şi antiviral puternic, al cărui mare avantaj constă în faptul că nu are efecte secundare asupra bacteriilor intestinale benefice. Poate fi administrat sub formă de picături sau capsule, însă este recomandat să ceri înainte părerea unui nutriţionist, care poate stabili doza optimă.

Cura cu probiotice pentru a preveni candida

Bifidobacteriile, sau bacteriile prietenoase cum mai sunt cunoscute, au rolul de a creşte aciditatea prin producerea de acid lactic şi acid acetic şi de a inhiba microorganismele nedorite care rivalizează cu acestea pentru locurile în care să se fixeze.

Principalele bacterii utile în “reflorizarea” intestinelor sunt Lactobacillus acidophilus (care colonizează intestinul subţire), Bifidobacterium bifidum (populează intestinul gros şi vaginul), Lactobacillus bulgaricus şi Streptococcus thermophilus, care produc şi acid lactic când trec prin intestine. Astfel de bacterii benefice sunt conţinute în iaurt, care din acest motiv este un aliment util, cu condiţia să nu existe nici o intoleranţă la produsele lactate.

Şi nu trebuie să-ţi faci griji pentru conţinutul de lactoză deoarece acesta este transformat în mare parte în timpul procesării în acid lactic de către bifidobacteriile producătoare de enzime, ceea ce explică gustul său acrişor.

NU UITA: Este foarte important ca fiecare femeie să meargă la un consult de specialitate în cazul în care apar simptomele de candida şi să urmeze tratamentul prescris de medic indiferent de metodele folosite pentru a preveni acestă

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x