Friday, April 19, 2024

Limita de viteza in interiorul localitatilor, marita la 70 de km/h pentru autoturismele de categoriile A si B

Must Read

Mai mulți senatori PSD, printre care și liderul grupului din Senat, Mihai Fifor, au depus o propunere legislativă care prevede majorarea limitei de viteză în localități, de la 50 de km/h la 70 km/h pentru autovehiculele din categoriile A și B, și 60 de km/h pentru celelalte categorii de autovehicule, iar indicatoarele rutiere vor trebui să aibă inscripționată și perioada efectuării lucrărilor pe carosabil.

Proiectul de lege este semnat de senatorii PSD Sorin Bota, Ioan Deneș, Mihai Fifor și Șerban Nicolae și a fost depus la Senat marți, în calitate de primă Cameră sesizată. Proiectul prevede că limita de viteză în localități este de 70 km/h pentru autovehiculele din categoriile A și B și de 60 de km/h pentru celelalte categorii de autovehicule.

În plus, proiectul mai prevede că indicatoarele rutiere provizorii de avertizare și restricționare a vitezei în trafic aflate pe sectoarele de drum unde au loc lucrări vor fi însoțite de plăcuțe adiționale, lizibile, inscripționate cu perioada de desfășurare a lucrărilor și intervalul orar în care se execută acestea. În plus, la expirarea perioadei de execuție, înscrisă pe plăcuțele adiționale, indicatoarele rutiere își pierd valabilitatea.

Inițiatorii menționează că, prin creșterea vitezei de circulație în interiorul localităților, se permite ”fluidizarea traficului pe drumurile aglomerate din România și reducerea timpilor de condus pentru șoferi, reducându-se oboseala acestora”. În expunerea de motive se mai menționează că este nevoie ca pe indicatoarele rutiere să apară și perioada de desfășurare a lucrărilor pe carosabil, întrucât în prezent sunt multe indicatoare rutiere care restricționează viteza, participanții la trafic fiind obligați să le respecte deși nu mai sunt valabile.

- Advertisement -

În prezent, limita maximă de viteză în localități este de 50 km/h. Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităților, administratorul drumului poate stabili, pentru autovehiculele din categoriile A și B, și limite de viteză superioare, dar nu mai mult de 80 km/h. Limitele de viteză mai mari de 50 km/h se stabilesc numai cu avizul Poliției rutiere. De asemenea, pe anumite sectoare de drum, ținând seama de împrejurări și de intensitatea circulației, administratorul drumului, cu avizul poliției rutiere, poate stabili și limite de viteză inferioare, dar nu mai puțin de 10 km/h pentru tramvaie ți de 30 km/h pentru toate autovehiculele.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x