Thursday, March 28, 2024

5 secrete care stau la baza celor mai bune investitii

Must Read

Vrei să faci investitii de succes, să obţii venituri suplimentare şi să-ţi câștigi independența financiară? Perfect!

Dar de unde începi? Există o mulțime de sfaturi despre investitii şi despre cum să faci bani în pieţele financiare. Din păcate, însă, nu toate sunt bune.

Dar nu îți face griji, dacă rezumi toate ideile despre investitii, va rămâne doar o scurtă listă de sfaturi înțelepte care îți vor aduce bani şi prosperitate de-a lungul unei vieți întregi.

Iată cele 5 secrete care stau la baza celor mai bune investitii:

- Advertisement -

1. Începe devreme și investește regulat

Profiturile au un mod aproape „miraculos” de a se acumula în timp, nu degeaba se spune că „banul la ban trage”. Acest lucru se datorează compunerii câştigurilor, ceea ce înseamnă că toate aceste investitii ale tale vor creşte într-un mod exponenţial. Care, pe termen lung, va produce nişte câştiguri foarte mari.

Să luăm un exemplu. Dacă la vârsta de 25 de ani începi să faci investitii de câte 5500 lei în fiecare an, pentru doar 10 ani (deci până la vârsta de 35 de ani) și apoi te oprești, și dacă banii tăi cresc în fiecare an cu o rată de 8%, atunci la vârsta de 65 de ani vei avea peste 865.000 lei. Cu alte cuvinte, din aceşti bani doar 55.000 lei sunt contribuţia ta, restul de 810.000 lei reprezintă câştigul!!!

Dar dacă amâni începutul timp de 10 ani, începi să investești la vârsta de 35 de ani și pui aceiași 5500 lei în fiecare an până la vârsta de 65 de ani (deci timp de 30 de ani), atunci vei avea aproximativ 673.000 lei. Din care tu ai investit 165.000 lei şi ai obţinut câştiguri de 508.000 lei. Problema, însă, este că în acest caz vei avea per total cu 192.000 lei mai puţin decât în cazul anterior.

Iată cât de important este factorul timp în acest proces de compunere a câştigurilor din investitii! Începând mai devreme și venind cu mai puțini bani, vei sfârși având mai mulți bani decât începând mai târziu și contribuind cu mai mulți bani.

2. Alege cum să îți împarți investițiile

Acest lucru se referă la cum să îți împarți banii între cele două categorii mari de investitii: acțiuni și obligațiuni. Pentru a scoate în evidență importanța acestei decizii, William Bernstein, autorul cărții “Cei patru piloni ai investiției”, spune: “Alegerea fundamentală pe care trebuie să o facă fiecare individ când investește este raportul dintre acțiuni și obligațiuni.”

Deci cum alegi? Regula de aur pe care o recomandă John Bogle, fondatorul Vanguard (cea mai mare companie din lume de fonduri mutuale de investitii) este: trebuie să îți investești vârsta în obligațiuni. Deci dacă ai 30 de ani, investește 30% în obligațiuni și 70% în acțiuni. Odată ce împlinești 60 de ani, investește 60% în obligațiuni și 40% în acțiuni.

3. Reorganizează-ți investitiile în fiecare an

Reorganizarea înseamnă să revii în fiecare an la raportul inițial de investitii. De exemplu, dacă acțiunile au un an bun, le va crește valoarea și vor reprezenta un procent mai mare din portofoliul tău decât cel alocat inițial.

Pentru a reechilibra situația, vinde pur și simplu numărul de acțiuni necesar și cumpără mai multe obligațiuni. Făcând asta, respecți și o altă axiomă a investiților: cumpără când prețurile sunt „jos” și vinde când preţurile sunt „sus”.

4. Fondurile de tip index trebuie să constituie cea mai mare parte din investitii

Asta spune Warren Buffett, al doilea cel mai bogat om din America, despre beneficiile pe care le aduc fondurile de tip index la construirea unui portofoliu de investitii: “Cei mai mulți investitori, atât instituțiile cât și investitorii privați, vor ajunge la concluzia că cea mai bună metodă de a deține acțiuni este printr-un fond de tip index care taxează minimul posibil. Acele investitii care urmează această cale vor depăși în mod sigur rezultatele nete ale marii majorități de profesioniști într-ale investițiilor.”

Într-adevăr, datele statistice confirmă părerea lui Warren Buffett, căci 90% din fondurile de investitii administrate activ nu reuşesc să depăşească performanţele indicilor bursieri respectivi.

Aceste fonduri de tip index sunt uşor accesibile şi investitorilor din România, indiferent dacă ele urmăresc evoluţia indicelui BET (indicele bursei de la Bucureşti) sau a indicilor burselor din străinătate (DAX – Germania, Dow Jones şi S&P 500 – SUA etc.).

5. Ține cheltuielile sub control

Când vine vorba despre fonduri de investitii, costurile tale sunt cele legate de taxele şi comisioanele fondului respectiv. Conform unui raport al Institutului de Investitii în Companii, costul mediu al unui fond de investitii administrat activ este de 0.92% pe an. Cu fondurile de tip index plătești mult mai puțin. Costul mediu al unui fond de tip index este de doar 0.13% pe an.

De ce contează asta? Să zicem că investesti 5500 lei în fiecare an pentru următorii 20 de ani. De asemenea, să presupunem că ambele fonduri de investitii, și cel administrat activ și cel de tip index cresc cu 8% pe an.

Dacă alegi fondul administrat activ, la sfârșitul celor 20 de ani vei avea aproximativ 242.000 lei – o sumă interesantă. Dar dacă alegi să investesti în fondul de tip index, cu cheltuieli mai mici, vei avea o sumă de cca. 267.000 lei, ceea ce înseamnă cu 25.000 lei mai mult.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x