Friday, April 19, 2024

Profitul NEPI, a crescut cu 50% in 2016, la aproape 235 milioane euro. Portofoliul de proprietati s-a majorat cu 47%

Must Read

Fondul sud-african New Europe Property Investments (NEPI), unul dintre cei mai mari investitori pe piața imobiliară din România, a obținut un profit atribuibil acționarilor de 234,97 milioane euro în 2016, în creștere cu aproape 50% comparativ cu anul anterior, pe fondul majorării veniturilor din chirii la circa 210 milioane euro și al extinderii portofoliului de proprietăți cu cinci noi centre comerciale. Pentru anul în curs, NEPI vizează deschiderea unui nou centru comercial în Râmnicu Vâlcea, precum și extinderea mai multor galerii comerciale și clădiri de birouri existente.

Tot în 2017, la jumătatea anului, va fi finalizată fuziunea cu Rockcastle Global Real Estate, din Mauritius, tranzacție ce va crea cel mai mare jucător pe piața imobiliară din Europa Centrală și de Est (ECE), cu o valoare de piață de circa 5,6 miliarde de euro, potrivit raportului financiar al companiei.

Veniturile din chirii au crescut anul trecut cu 41%, de la 148,8 milioane euro la 209,9 milioane euro, în condițiile în care portofoliul de proprietăți s-a majorat cu 47%, de la 1,73 miliarde euro în decembrie 2015 la 2,55 miliarde euro la finele lui 2016.

Proprietățile generatoare de venituri, aflate în proporție de 73% în România, acoperă în prezent 1 milion de metri pătrați de suprafață brută închiriabilă, se arată în raport. Cea mai valoroasă proprietate comercială din România este centrul comercial Mega Mall din București, la care NEPI a devenit anul trecut acționar unic, după cumpărarea participației de 30% a grupului austriac Real4You. Mega Mall este evaluat la 252 milioane euro.

- Advertisement -

Pe lângă participația de 30% la Mega Mall, NEPI a achiziționat anul trecut cinci noi centre comerciale, printre care Shopping City Sibiu, pentru care a plătit 100 milioane euro, Korzo Shopping Centrum (Slovacia) și Arena Centar (Croația), și a finalizat lucrările de extensie la alte patru centre comerciale din România.

De asemenea, NEPI și-a retras acțiunile de la tranzacționarea pe piața alternativă de investiții AIM a bursei de la Londra, din cauza “volumelor mici tranzacționate și a faptului că majoritatea capitalului suplimentar a fost accesat pe bursa de la Johannesburg”.

În acest an, NEPI intenționează să deschidă Râmnicu Vâlcea Mall, un proiect evaluat la 9,6 milioane euro și a cărui dezvoltare ar urma să înceapă în acest trimestru, după obținerea avizelor de construcție. Totodată, grupul are în plan extinderea, până la finele anului, a Shopping City Galați (8,6 milioane euro), Shopping City Sibiu (20 milioane euro) și Ploiești Shopping City.

Pe segmentul de birouri, NEPI notează că inaugurarea clădirii Victoriei Office din centrul capitalei a fost întârziată pe fondul lipsei autorizațiilor pentru amenajările interioare.

Portofoliul NEPI din România mai cuprinde Promenada Mall, City Park Constanta, Shopping City Timișoara, Iris Titan Shopping Center Bucuresti, Brăila Mall, Shopping City Deva, Shopping City Galați, Vulcan Value Centre Bucuresti, Pitesti Retail Park, Shopping City Targu Jiu, Severin Shopping Center, galerii comerciale și Aurora Shopping Mall Buzău, Floreasca Business Park, The Lake View, City Business Centre (Timișoara), The Office (Cluj) și proprietățile pe segmentul de logistică Râșnov Industrial Facility și Otopeni Warehouse.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x