Tuesday, March 19, 2024

Nu scapă nimeni: După Conpet şi Romgaz, şi Transgaz şi Transelectrica sunt obligate să dea bani în plus statului

Must Read

Marile companii energetice au primit de la stat solicitarea să plătească sume de ordinul sutelor de milioane de lei din profiturile anilor trecuţi şi din rezerve. “Le luăm banii pentru că acum ne trebuie” a transmis premierul Tudose.

“Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului, în calitate de acționar majoritar, în numele statului, al SNTGN Transgaz SA, a solicitat convocarea unei Adunări Generale Ordinare a Acționarilor, având pe ordinea de zi aprobarea distribuirii sub formă de dividende a sumei de 171 milioane lei din sumele existente în soldul la 31.12.2016 al conturilor „ alte rezerve” și „rezultatul reportat”. Asta a transmis Transgaz în această dimineaţă.

“Aprobarea dividentului brut pe actiune la valoarea de 2,33 lei /actiune, plătibil acționarilor înregistrati la data de înregistrare 01 noiembrie 2017, ex-date 31 octombrie 2017, în conformitate cu solicitarea acţionarului Statul Român, reprezentat prin Ministerul Economiei, privind distribuirea sub formă de dividende a sumei de 170.796.320,86 lei, din sumele existente in soldul la 31 decembrie 2016 al conturilor „Alte rezerve”si „Rezultatul reportat”. Asta a transmis şi Transelectrica investitorilor, ieri seară.

Conpet a anunţat luni investitorii că va convoca în perioada imediat următoare Adunarea Generală a acţionarilor pentru a aproba solicitarea Ministerului Energiei.

- Advertisement -

„In conformitate cu art. 122 din Legea nr. 24/ 2017, societatea CONPET S.A. informeaza actionarii si publicul investitor in legatura cu solicitarea primita din partea Ministerului Energiei – in numele Statului Roman, care este actionar majoritar al societatii CONPET S.A. (detinator al unui numar de 5.083.372 actiuni, reprezentand 58,7162 % din capital social), cu privire la convocarea de indata a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor, avand ca principal punct pe ordinea de zi aprobarea distribuirii sumei de 85 milioane lei, sub forma de dividende, in temeiul prevederilor art. II si art. III din O.U.G. nr. 29/ 2017, catre actionarii societatii, proportional cu participarea acestora la capitalul social al societatii.

Vinerea trecută, exact după rectificarea bugetară, Romgaz a anunţat că trebuie să plătească mai mult statului.

“În conformitate cu art. 122 din Legea 24/2017, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. informează piața în legătură cu solicitarea primită de la Statul Român în calitate de acţionar al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. (cota de participare de 70,0071% din capitalul social), reprezentat de Ministerul Energiei, cu privire la convocarea de îndată a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor având ca principal punct pe ordinea de zi „aprobarea distribuirii sumei de 750.000.000 lei, sub forma de dividende, în temeiul prevederilor art. II si art. III din OUG nr. 29/2017, către acționarii societății, proporțional cu participarea acestora la capitalul social al societății”, se arată în comunicarea Romgaz.

La sfârşitul săptămânii trecute, Executivul a aprobat o rectificare a bugetului, care arată că intenţia este să colecteze sume importante de la companiile pe care le deţine, scopul fiind echilibrarea bugetului.

În nota de fundamentare a actului normativ referitor la rectificare se vorbeşte despre faptul că “veniturile nefiscale se majorează cu 2.038,7 milioane lei din care 2.000 milioane lei venituri estimate suplimentar din dividende, ca urmare a aplicării prevederilor OUG nr 29/2017.

Întrebat ieri la finalul BPN al PSD, despre faptul că Ministerul Energiei a solicitat Romgaz şi Conpet să vireze în avans către bugetul de stat câteva sute de milioane de lei sub formă de dividende, premierul a explicat:

„Dividendele, în mod cert, se dau acţionarilor. Deci, nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu avea dreptul. Le-am luat acum pentru că acum ne trebuiau. Vrem să începem nişte proiecte foarte mari. V-am dat un exemplu, Braşov – Ploieşti (tronson de autostradă – n.r.). Se face pe bani naţionali şi trebuie să demonstrăm că avem banii, măcar de început, ca Banca Mondială să fie partener”.

Tudose a arătat că virarea la buget a acelor sume de către companiile de stat menţionate nu reprezintă o problemă.
„Nu, nu este. Dacă dividendele acestea erau date către stat peste şase luni sau acum, din punctul meu de vedere, este exact acelaşi lucru. Cu toate companiile s-a vorbit şi s-a ţinut cont de necesarul până la sfârşitul anului sau pe primele luni ale anului viitor. La toate companiile de stat s-a pus această problemă şi s-a găsit această soluţie. Acolo unde banii oricum nu erau angajaţi, nu era nicio prognoză că vor fi necesari, s-au luat acum”, a afirmat prim-ministrul.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Un antreprenor argeșean deschide cea mai mare fabrică de prelucrare a lânii din Europa!

În decembrie 2022, în localitatea Costești , județul Argeș, antreprenorul Cristian Mercioniu a pus în funcțiune o fabrică de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x