Friday, March 29, 2024

Catalonia a votat! Şi-a declarat independența față de Spania

Must Read

Parlamentul regional catalan a votat pentru independență față de Spania LIVE UPDATE CU DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR:

UPDATE 16:30 Parlamentul regional catalan a votat pentru independență față de Spania

UPDATE 16:00 Catalonia este pregătită să-şi exercite dreptul la ”autodeterminare”, a declarat vineri, în Parlamentul catalan, un purtător de cuvânt al Partidului Candidatura Unităţii Naţionale (CUP, extremă stânga, antisistem), Carles Riera, relatează The Associated Press.

”Astăzi (vineri), suntem pregătiţi să facem un pas istoric. Astăzi devenim o entitate politică cu dreptul la autodeterminare şi îl exercităm”, a declarat Carles Riera. Parlamentul catalan urmează să se pronunţe prin vot asupra declarării independenţei faţă de Spania în această sesiune a Legislativului regional, în care separatiştii deţin majoritatea.

- Advertisement -

O aleasă socialistă în Parlamentul catalan i-a criticat dur pe separatişti, pe care-i acuză că au încălcat legislaţia naţională şi regională cu scopul de a declara independenţa regiunii faţă de regat şi a promis să acţioneze ”în vederea revenirii la legalitate a instituţiilor publice”.

Eva Granados a anunţat că aleşii Partidului Socialist din Catalonia (PSC) nu vor fi prezenţi la votarea rezoluţiei în vederea înfiinţării unei republici.

Partidele unuioniste conservatoare au anunţat, de asemenea, că vor boicota acest vot.

Granados i-a acuzat pe separatişti că sunt ”necibzuiţi” şi i-a întrebat de ce vor să construiască o nouă ţară bazată pe un concept de democraţie care este ”intolerant şi sectar” şi îi exclude pe cei care se opun independenţei.

Coaliţia separatistă aflată la putere şi extrema stângă antisistem deţin o majoritate în Parlamentul Cataloniei care le permite, teoretic, să adopte o rezoliţie care proclamă independenţa.

Spania a promis să oprească orice încercare de secesiune.

UPDATE 15:40 Un purtător de cuvânt al Ciudadanos, principala formaţiune de opoziţie în Parlamentul catalan, a rupt în bucăţi un exemplar al rezoluţiei separatiste în vederea declarării independenşei regiunii faţă de Spania, relatează The Associated Press.

Carlos Carrizosa a rupt acest exeplar al proiectului de lege care propune declararea independenţei în sesiunea de vineri, înaintea votului în Parlamentul catalan.

”Prin această hârtie îi lăsaţi pe catalanii care nu vă urmează orfani de Guvern, iar de aceea Cetăţenii nu vă lasă să ruinaţi Catalonia”, a declarat Carrizosa.

”Astăzi (vineri) este o zi tristă şi dramatică în Catalonia. Astăzi este ziua în care voi (secesioniştii) daţi o lovitură împotriva democraţiei în Spania”, a subliniat el.

UPDATE 15:20 Câteva sute de primari catalani scandau vineri ”Independenţă” în sediul parlamentului regional catalan, relatează The Associated Press.

Acest gest de susţinere a secesiunii are loc cu câteva ore înainte ca Parlamentul catalan să se exprime prin vot asupra unei moţiuni în vederea desprinderii de Spania şi înfiinţării unei republici independente.

Primarii au strigat şi şi-au ridicat bastoanele de ceremonie din lemn care le reprezintă poziţia de conducători ai municipalităţilor în această regiune situată în nord-estul Spaniei.

Ramon Moliner, primarul din Alip, în regiunea Pireneilor (nord), a declarat că ziua de vineri este o zi istorică.

”Începem un nou capitol, ca ţară, o etapă foarte incertă în multe privinţe, dar foarte incitantă”, a declart el.

Spania s-a angajat să oprească orice încercare de secesiune.

Ruptura pare consumată între Catalonia şi Spania, ale căror raporturi nu au încetat să se tensioneze de la începutul anilor 2010.

Chiar dacă nu s-a soldat cu morţi, această criză politică a trecut la un nou nivel şi îngrijorează restul Europei, care i urmăreşte îndeaproape, în pofida faptului că Uniunea Europeană se fereşte să intervină.

În faţa ameninţărilor proferate de susţinătorii independenţei, măsurile avute în vedere de Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy sunt drastice: destituirea Executivului independentist al regiunii, plasarea sub tutelă a poliţiei, Parlamentului şi presei sale publice pe o perioadă care ar putea să durze şase luni, înainte de organizarea unor alegeri regionale în 2018.

Pentru a apăra aceste măsuri, Rajoy participă la sesiunea crucială de dezbateri în Senat, vineri.

Partidul său dispune de o majoritate confortabilă în Camera superioară a Parlamentului, care urmează să dea Guvernului autorizarea să recurgă la un articol al Constituţiei foarte delicat, niciodatp utilizat până în prezent, articolul 155.

Acest articol permite statului să preia controlul asupra unei ”comunităţi autonome dacă ea nu respectă obligaţiile care îi sunt impuse de Constituţie sau alte legi”.

În parlament, unioniştii şi partizanii secesiunii se întreceau în acuzaţii şi avertismente.

Xavier Garcia Albiol, deputat catalan unionist: Dacă vă imaginaţi că veţi fi judecaţi de istorie, va înşelaţi amarnic! Veţi fi judecaţi de Curtea de Justiţie. Lucrurile sunt limpezi: iresponsabilitatea elitelor pro-independenţa provoacă în Catalonia cea mai gravă criză socială şi economică a acestei generaţii.

Lluis Corominas, deputat catalan pro-independenţă: Prin violenţă, frică, ameninţări şi metode poliţieneşti, statul spaniol încearcă să abroge dreptul catalanilor de a-şi decide viitorul. Vrea să impună Constituţia şi unitatea Spaniei prin sânge şi teamă!

Ines Arrimadas, liderul Partidului cetăţenilor, unionist: Nici măcar în Procesul lui Kafka nu a fost atât de kafkian precum conduită domnului Puigdemont. Este kafkian şi absolut ridicol. Ne-am săturat , domnule preşedinte. Cât mai poate răbda poporul catalan acest circ?

Marcel Mauri, liderul platformei Omnium, separatist: Guvernul catalan a făcut o ultima tentativă de a dialoga cu Madridul pentru a pune capăt acestei absurdităţi care este activarea Articolului 155 al Constituţiei. Fără succes. Se impune concluzia că vineri parlamentul catalan va aplică mandatul primit în urmă referendumului din 1 octombrie.

”REPUBLICA NE AŞTEAPTĂ”

Guvernul a dat asigurări că vrea să folosească această procedură timp de doar şase luni, cu scopul de a ”rstaura ordinea constituţională” şi chiar ”concordia”, în contextul în care au păreri împărţite în problema independenţei.

Este vorba despre ”apărarea relansării economice, a locurilor de muncă, a liniştii familiilor, care se află în pericol din cauza deciziilor capricioase, unilaterale şi ilegale ale Guvernului” catalan, a dat asigurări joi vicepreşedinta Guvernului central Soraya Saenz de Santamaria.

Însă aceste măsuri riscă să antreneze o rezistenţă puternică – care se doreşre paşnică- în Catalonia, o regiune foarte ataşată acestei autonomii recuperate după sfârşitul dictaturii franchiste (1939-1975).

Marile asociaşii care susţin independenţa, ANC şi Omnium Cultural, ai căror lideri au fost plasaţi în detenţie, la mijlocul lui octombrie, din cauza unei ”răzvrătiri”, au lansat îndemnuri la manifestaţii în faşa Parlamentului catalan încă de vineri dimineaţa, cu sloganul ”republica ne aşteaptă, va trebui să o apărărm”.

Punerea sub tutelă a regiunii ar putea să contribuie la o alimentare a resentimentelor faţă de Partidul Popular (PP, conservatir) al lui Rajoy, care a obţinut deja de la Curtea Constituţională să anuleze parţial statutul autonomiei Cataloniei. Mulţi consideră că acest lucru ar putea să contribuie la o consolidare a sentimentelor separatiste.

Preşedintele catalan, separatistul Carles Puigdemont a avertizat deja că aceste măsuri ascund, de fapt, ”intenţia răzbunătoare” a statului faţă de regiunea nesupusă.

El a renunţat joi, in extremis, să convoace alegeri anticipate în regiunea sa, afectând puternic speranţele celor care voiau ca acest lucru să deschidă un spaţiu de dialog şi detensionare.

În cadrul unei medieri între Barcelona şi Madrid – implicându-l pe preşedintele Guvernului basc Inigo Urkullu -, se avea în vedere ca Rajoy să accepte să nu aplice articolul 155 în cazul în care Puigdemont convoca aceste alegeri.

ARTICOLUL 155, ”O AGRESIUNE”

După o zi de tergiversări şi zvonuri false, Puigdemont a anunţat că renunţă să convoace aceste alegeri, pentru că nu a obţinut această garanţie de la Madrid. El a lăsat Parlamentului catalan grija să stabilească, vineri, consecinţele aplicării articolului 155 ”împotriva Cataloniei”.

Partidele separatiste – de la extrema dreaptă la centru-dreapta – sunt majoritare, din sepembrie 2015, cu 72 din cele 136 de mandate în Parlamentul catalan. Ele desfăşoară un proces, prezentat ca ireversibil, în vederea conducerii regiunii la independenţă, spre marea nemulţumire a unei părţi a catalanilor, care vor sărămână spanioli.

Vineri ”vom propune ca răspunsul la agresiunea încarnată de articolul 155 să fie continuarea mandatului poporului Cataloniei, aşa cum decurge el din referendumul” de la 1 octombrie, a anunţat deputatul catalan independentist Lluis Corominas.

Cu 90% de ”da” şi o prezenţă la urne de 43% – cifre care nu pot fi verificate -, rezultatele referendumului de autodeterminare interzis – şi pătat de violenţe ale poliţiei – sunt prezentate ca ”un mandat” în vederea declarării independenţei.

Rămâne de văzut dacă tabăra care susţine independenţa va rămâne la fel de unită la vot, vineri, proclamaţia sa a ”Republicii catalane”. Demisia, joi, a ministerului însărcinat cu întreprinderile în Executivul catalan, Santi Vila, după ce a constatat că efortuile sale în vederea ”dialogului” au eşuat, arată că jocurile nu s-au făcut.

Regiunea, care contribuie cu 19% la PIB-ul spaniol, se confruntă cu un îngrijorător exod de întreprinderi – 1.600 şi-au mutat sediile sociale în altă parte de la începutul lui octombrie.

Prelungirea crizei ar putea să aibă consecinţe economice foarte negative pentru regiune şi ţară – a patra economie în zona euro.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x