Friday, April 19, 2024

Convectoare electrice sau centrală termică pentru încălzirea locuinţei? Sfatul specialistului

Must Read

Când vine vorba de încălzirea locuinţei, variantele cele mai folosite sunt gazul, lemnul, iar în ultimii ani vine puternic din urmă sistemul de încălzire electrică. Dorim să facem cea mai bună alegere în ceea ce priveşte viitoarea soluţie de încălzire, să fie cât mai mică investiţia, iar costul încălzirii să fie minim. Un specialist a analizat pentru „Adevărul“ avantajele şi dezavantajele centralei termice şi ale convectoarelor electrice.

Poti cumpara convectoare electrice din magazinele: Romstal.ro ; Cel.ro

Raţionamentul alegerii celui mai bun sistem de încălzire se face în funcţie de costuri. După cum spune Laurenţiu Costache, inginer specialist în instalaţii, „costurile pentru proiect şi avizare în cazul branşamentului la gaze pornesc de la 500 lei. La acest preţ se mai adaugă minimum 50 lei metrul liniar de ţeavă. Preţul unei centrale termice pe gaz porneşte de la 2.000 lei. În total, costurile pentru cei care îşi montează centrală pe gaz sunt în medie între 3.000 şi 7.000 lei. Se mai adaugă aici preţul pentru verificarea periodică a centralei şi instalaţiei, de minimum 60 lei şi bineînţeles costul gazului.”

”Cu cât centrala este mai veche, cu atât este mai puţin eficientă”

Foarte mulţi calculează randamentul unui sistem de încălzire strict prin prisma costului de utilizare, luând în discuţie doar anumiţi parametri şi ignorând total unele aspecte care influenţează randamentul. ”La sistemul de încălzire cu gaz vedem foarte des calcule unde se echivalează matematic puterea calorică după formula 1 mc gaz = aproximativ 10 kW. Acest lucru este valabil în limita unei presiuni a gazului la consumator şi a grupei de calitate. Apoi, sunt foarte importante calitatea, vechimea şi tipul centralei pe gaz: cu cât centrala este mai veche, cu atât este mai puţin eficientă, ceea ce duce la eliminarea prin tubul de evacuare a unei cantităţi tot mai mari de energie, deci pierdere suportată din buzunarul noastru. Oricum, centralele clasice cu tiraj forţat – cum au cei mai mulţi români – vor fi interzise de la comercializare, iar cele vechi vor fi schimbate în timp cu modele mai noi şi mai eficiente”, precizează Laurenţiu Costache.

- Advertisement -

La încălzirea electrică nu există pierderi către exterior

Convectoarele electrice sunt aparate care folosesc curentul electric pentru încălzirea mediului ambiant prin convecţie, adică prin încălzirea directă a aerului. La sistemul de încălzire electrică prin convectoare, randamentul se apropie de 100%, neexistând pierderi catre exterior în timpul producerii de caldură. Contorizarea consumului de energie este foarte precisă în acest caz. ”Reglajul confortului se face independent în fiecare încăpere, ceea ce duce la eliminarea consumului nedorit. Ultima generaţie de convectoare electrice este prevăzută cu senzori de mişcare care adaptează funcţionarea aparatului în funcţie de prezenţa umană în încăpere, senzori pentru fereastra deschisa care întrerup încălzirea dacă aparatul sesizează deschiderea unei ferestre, control cu microprocesor şi modularea (adaptarea) puterii necesare încălzirii, aparatele contorizează energia consumată în decursul ultimelor 24 de ore şi a ultimei săptămâni, precum şi multe alte funcţii care ajută la economisirea energiei”, mai spune Laurenţiu Costache.

Conform acestuia, pentru un apartament de 60 de metri pătraţi, costurile pentru achiziţionarea convectoarelor se ridică în medie la 3.000 de lei, avantajele aici fiind că nu mai este nevoie de avize şi proiecte, plus că practic nu există costuri de întreţinere. Costurile de montaj sunt şi ele foarte mici, fiecare convector fiind fixat în perete doar cu două dibluri. Şi încă un detaliu: în cazul convectoarelor electrice nu există riscuri, aşa cum este în cazul centralelor. Nu în ultimul rând este nevoie să amintim latura ecologică a energiei. Gazul, lemnul şi ţiţeiul sunt resurse epuizabile, care au costuri din ce în ce mai mari la consumator.

Poti cumpara convectoare electrice din magazinele: Romstal.ro ; Cel.ro

Energia electrică este produsă în procente tot mai mari din surse regenerabile cum sunt centralele eoliene sau panourile fotovoltaice. România este un exportator net de energie electrică, ceea ce poate duce în viitor la scăderea sau măcar menţinerea preţurilor actuale. Liberalizarea mult mai rapidă a preţului energiei electrice, va duce la apariţia pe piata a mai multor furnizori. Competiţia în piaţa liberă înseamnă scăderea preţului produsului. La gaz, liberalizarea se va face treptat până în 2018, când preţul gazului se va dubla faţă de preţul din 2015.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x