Thursday, March 28, 2024

10 reguli de bază privind investițiile la bursă pentru începători

Must Read

Ceea ce îi atrage pe tinerii dornici de succes, în ce privește bursa și investirea banilor în acțiuni, sunt banii rapizi și un câștig ușor. Însă, există multe frâne pe care, dacă nu reușiți să le evitați, participarea la bursă poate fi foarte scurtă.

Citiți care sunt cele 10 reguli de bază pentru investiția la bursă pe care ar trebui să le cunoască în primul rând începătorii în această activitate, dar și investitorii la bursă cu experiență.

Deschide un cont de tranzactionare!

1. Analizați evoluția bursei, creați-vă un portofoliu fictiv cu acțiuni.

- Advertisement -

Înainte de a pătrunde în apele bursiere, mai întâi trebuie să analizați ce curenți predomină. Aceasta se poate face într-un mod simplu. Pe internet există destule portofolii gratuite ale managerilor, așadar, folosiți unul pentru a vă face un cont gratuit. Realizați un portofoliu fictiv cu acțiunile în care ați investi potențial și urmăriți situația o vreme, minimum o lună de zile. Astfel vă veți face o imagine despre instabilitatea pieței. Înainte de a face primul pas, creați-vă mai întâi un portofoliu fictiv profitabil ca investitor la bursă.

2. Citiți revistele de business

Pentru a începe cu succes investițiile la bursă, trebuie să știți cum funcționează bursa în lume și care sunt evenimentele sociale ce influențează creșterea sau scăderea prețului acțiunilor. Există multe reviste de business cu notorietate care se ocupă exact cu această tematică (Forbs, The Economist, Kiplinger’s sunt unele dintre cele mai cunoscute). Nu citiți doar revistele naționale, ci informați-vă și despre ce se întâmplă în țările vecine, precum și în întreaga lume. Navigați pe internet, urmăriți evenimentele în câmpul economiei globale și al finanțelor și veți pătrunde mai ușor în apele tulburi ale afacerii bursiere.

 3. Prima acțiune pe care o veți cumpăra să fie din sectorul pe care îl cunoașteți cel mai bine.

Prima acțiune pe care o veți cumpăra la bursă ar trebui să fie din sectorul care vă este cel mai familiar și pe care îl înțelegeți cel mai bine. De exemplu, dacă sunteți familiarizat cel mai mult cu sectorul bancar, încercați să analizați piața și să găsiți banca ale cărei acțiuni stau bine și în care merită investit. Niciodată nu investiți în acțiuni, ci în companie. Cu alte cuvinte, înainte de a investi bani în ceva, ar trebui să înțelegeți afacerea cu care se ocupă compania.

4. Așteptările realiste sunt foarte importante.

Nu este nimic rău să vă așteptați întotdeauna la ce este cel mai bine, dar se poate ajunge la probleme dacă obiectivele voastre financiare sunt bazate pe premise ireale. De exemplu, multe acțiuni au avut o creștere de peste 50% datorită tendinței mondiale de creștere a valorii acțiunilor din ultimii ani, dar asta nu înseamnă că vă puteți aștepta întotdeauna la un astfel de câștig. Fiți realiști în ambițiile și obiectivele voastre – în acest mod sunt mai puține șanse să pierdeți bani sau să fiți dezamăgiți de afacerile bursiere.

5. Nu urmăriți instrucțiunile orbește, întotdeauna cercetați singuri.

De multe ori veți auzi de la oameni din domeniul bursei că au cumpărat acțiunea asta și asta deoarece la fel a făcut și un prieten de-al lor sau un membru de familie care se pricepe. Acceptați totul cu prudență. Înainte de a achiziționa o acțiune, faceți niște cercetări, plasați totul în momentul actual, deoarece ceea ce aducea câștig în trecut, chiar și în trecutul apropiat, nu trebuie să însemne că va și continua. Întotdeauna bazați-vă pe propria estimare decât pe a altcuiva.

6. Dacă riscați, folosiți banii din fondurile de rezervă.

Dacă vreți să riscați pe o piață instabilă cum e cea a bursei, atunci străduiți-vă ca aceste investiții riscante să provină din câștigurile obținute din investiții sigure sau din fondurile de rezervă. Deci, aceștia trebuie să fie banii pe care îi puteți pierde. Nu trebuie să însemne că veți fi în pierdere, dimpotrivă, riscul poate să vă aducă un câștig mare, dar trebuie să fiți pregătiți și pentru opțiunea că nu se va renta.

7. Monitorizarea riguroasă a pieței este obligatorie.

Trăim într-un global village. Fiecare eveniment important de oriunde din lume influențează și sistemul nostru financiar. De aceea, trebuie să urmăriți în continuu și să vă actualizații portofoliul în conformitate cu modificările pe piață și cu propriile dorințe. Dacă nu puteți face asta din lipsă de cunoștințe, nu strică să vă îmbunătățiți cunoștințele și abilitățile economice și de afaceri, mai ales dacă planificați să vă ocupați serios de investiții bursiere.

8. Bursa NU ESTE o mașină de făcut bani.

Majoritatea celor care vor să se ocupe cu investițiile au dorința de a-și dubla sau tripla investiția în cât mai scurt timp. Dacă și voi sunteți unul dintre ei, atunci nu este o activitate care să vi se potrivească. După cum s-a spus deja, este foarte important să aveți așteptări, precum și obiective realiste. Pentru cei care vor să se ocupe cu investițiile, 10% până la 12% câștig pe perioadă lungă este o investiție foarte bună. Trebuie să înțelegeți că sunteți un pește mic într-un lac mare și că succesul vostru depinde de mulți factori. Urmați indiciile și trageți concluziile.

9. Modificările frecvente nu sunt bune.

Pentru început, achiziționarea a trei sau patru acțiuni este suficientă. Nu exagerați, mai ales dacă sunteți începător în această activitate. Peste 10 acțiuni este un portofoliu bun, dar pentru fonduri de investiții. Într-adevăr acestea aduc un câștig mai mare, dar dacă luați decizia cu inteligență și înțelepciune privind achiziționarea acțiunilor voastre, diferența în banii câștigați nu trebuie să fie mare.

10. Nu încercați să anticipați prețul acțiunii în viitor.

Și la final, una dintre cele mai importante reguli de supraviețuire la bursă este să nu încercați să anticipați prețul acțiunilor și oscilația acestora în viitor. Asta nu fac nici cei mai mari miliardari și nici proprietarii celor mai mari companii multinaționale din lume. Nimeni nu a reușit să meargă înaintea timpului, cel puțin nu o perioadă mai lungă de timp și în câteva cicluri ale bursei. Ghicirea momentului în care acțiunile au cea mai mare valoare, dar și în care le așteaptă căderea este totuși un mit. Chiar și pentru cei care din cauza propriilor cote de acțiuni au o perspectivă în afacerea unor companii.

Deci, pentru o afacere și investiție de succes la bursă trebuie să dobândiți anumite cunoștințe și abilități. Conform cercetărilor, riscul de investiții la bursă este preluat cel mai des de oameni tineri, proaspeți absolvenți de facultate. Dar, ca în orice alt serviciu, experiența dobândită este luată în calcul, iar pe viitor vă va ajuta să fiți mai înțelepți în luarea deciziilor.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x