Tuesday, March 19, 2024

Cat costa starea vremii ?

Must Read

Canalele locale de radio si TV vor plati 17, respectiv 22 de euro pe luna pentru a putea difuza informatiile de baza despre starea vremii. Pentru ca au mai multe frecvente locale detinute, posturile principale platesc cateva sute de euro pentru aceleasi date.

Soare la Bucuresti, ninsoare la Sinaia, polei in Moldova, maxima de x, minima de y. Informatii intrate in rutina programelor de stiri, dar care nu trec neobservate. Informatii pentru care posturile de radio si TV (mai putin canalele publice) scot din buzunar lunar cateva sute de euro (chiar mii in unele cazuri), in functie de complexitatea datelor.

Kiss FM, de exemplu, plateste 400-500 de euro lunar, o alta retea nationala aproape o mie, Prima TV – 1.500, iar suma platita de Antena 1 se ridica lunar la cinci-sase mii de euro.

De la 1 martie, posturile de radio si TV vor plati considerabil mai putin Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), dupa protocolul semnat de institutie cu Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA). Actul stabileste conditiile comune in care posturile vor cumpara datele meteo.

- Advertisement -

Daca acum informatiile se platesc dupa un tarifar al serviciilor, aplicabil tuturor posibililor cumparatori, protocolul prevede clar viitoarele sume: 17 euro pe luna pentru o statie de radio, 22 pentru televiziune, pentru informatii meteo de baza – starea vremii, prognoza pe o zi si pe week-end.

Pentru informatii suplimentare (prognoze pe o perioada mai lunga, detaliate pe anumite zone, de exemplu, vremea pe partiile de schi) se aplica tarife suplimentare. Daca o statie are mai multe frecvente, cum se intampla cu majoritatea canalelor romanesti, suma se multiplica.

Pentru retelele care opereaza exclusiv cu semnal unic (acelasi program pentru toate statiile) se va acorda o reducere de 50% la tariful pachetului standard.

“Facand o metafora, este ca la cumpararea unei masini. Pretul se aplica pentru dotarile standard, dar daca vrei scaune din piele sau un anumit CD-radio, platesti mai mult”, explica Ovidiu Miculescu, presedintele ARCA, adaugand ca demersul asociatiei vine ca urmare a diferentelor mari dintre sumele platite de radiodifuzori. “Am incercat sa ajungem la preturi fixe, la vedere, aceleasi pentru toti.

Vrem sa scoatem ideea de negociere,” explica Miculescu. “Am luat in calcul dorinta de informare a publicului, pentru ca datele meteo nu sunt informatii comerciale, accesul posturilor mici la pachetul standard si posibilitatea de a lucra cu o institutie acreditata, nu cu informatii nesigure de pe internet”, continua el.

Urmare a noilor conditii, posturile vor achita lunar sume mult mai mici catre ANM, unele chiar la jumatate, dar chiar si canalele mici isi vor permite sa cumpere.

Cat platesc posturile radio-TV?

Pret actual (euro/luna) Estimare pret 1 martie
Antena 1 si 3 5.990 4.200
Prima TV 1.550 590
Radio 21 460 340
Info Pro si Pro FM 1.880 1.427
Kiss FM, Radio Star 455 n.a
Pro TV 3.900 2.950

National TV si N24 3.470 2.020
Realitatea TV 1.574 n.a

Nota: Scaderea tarifelor vine ca urmare a unui pret mai mic pentru pachetul standard de informatii.
Articol integral in Capital

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Un antreprenor argeșean deschide cea mai mare fabrică de prelucrare a lânii din Europa!

În decembrie 2022, în localitatea Costești , județul Argeș, antreprenorul Cristian Mercioniu a pus în funcțiune o fabrică de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x