Thursday, April 18, 2024

Da, apartamentele se ieftinesc

Must Read

Preturile in “cartierele-dormitor” ale Capitalei s-au redus cu 5% in ultimele luni.

Agentii imobiliari indraznesc sa spuna cu voce tare: 2006 va aduce o scadere de 10% la locuintele din blocurile comuniste.

Apartamente cu trei camere la preturi sub 50.000 euro! Si nu unul sau doua, ci de ordinul zecilor. Si nu intr-o singura zona a Capitalei, ci in mai multe. In Titan, in Drumul Taberei, pe Bulevardul Constantin Brancoveanu.

Ca sa nu mai vorbim de Berceni sau Giurgiului, cartiere unde nici nu trebuie sa cauti prea mult ca sa gasesti trei camere la 45.000-48.000 de euro, chiar si apartament confort I, decomandat. Nu sunt pure inventii, ci date culese din www.anuntul.ro, unul dintre cele mai “aprovizionate” site-uri de mica publicitate.

- Advertisement -

De-acum, putem afirma ca apartamentele s-au ieftinit, fapt confirmat si de agentii imobiliari. Ei considera ca preturile au scazut cu 5-10%, in functie de zona. Majoritatea “dau vina” pe blocurile private, care fac, in sfarsit, o concurenta de luat in seama constructiilor comuniste.

Pe de alta parte, se cascase si o prapastie destul de mare intre puterea de cumparare a populatiei si preturile cerute de proprietari. Iar creditele nu se mai obtin la fel de usor ca pana acum, pentru ca Banca Nationala a inasprit conditiile impuse solicitantilor, din ratiuni de prudenta.

Ca sa te imprumuti trebuie sa depui un avans de 25% si sa demonstrezi ca ai venituri care sa acopere rata de rambursat (aceasta sa nu depaseasca 35% din castigurile lunare ale familiei).

Primele semne au aparut in vara

Un fenomen asemanator s-a produs in vara, cand specialistii vorbeau despre o ieftinire temporara de 5-7%, dupa cum am relatat in publicatia noastra. Pe intreg anul 2005, a avut loc o crestere, ce-i drept nu la fel de mare ca in 2004 sau 2003, dar cu 10-15% tot s-au majorat preturile. De data aceasta insa, e posibil sa fi intrat pe cu adevarat pe un trend descrescator.

Nu putine sunt vocile care spun ca pe toata durata lui 2006 vom observa o reducere cu 10%, comparativ cu 2005. De-a lungul anului se vor exercita, desigur, mai multe influente. De regula, vara se instaleaza acalmia pe piata, pentru ca lumea pleaca in concediu, iar din toamna tranzactiile se inmultesc ca urmare a reluarii activitatilor si a intoarcerii studentilor din vacante.

Cristian Ungureanu, directorul general al agentiei Unic Company, a prezis inca din urma cu cateva luni aceasta reducere de preturi. “In Bucuresti exista proiecte noi, care se vor finaliza anul acesta.

Multi cumparatori prefera sa dea 1.200-1.500 de euro pe metrul patrat construit intr-un imobil modern, decat sa plateasca 1.000 euro/mp si sa locuiasca intr-un bloc realizat pe vremea comunistilor”, a declarat Cristian Ungureanu pentru a explica fenomenul.

El a aratat ca scaderile au intervenit in special la apartamentele din asa-zisele “cartiere-dormitor” si ca “preturile vor ramane in continuare mari in zonele ultracentrale”.

E mai convenabil sa-ti construiesti casa

Si in unele orase de provincie constatam scaderi la preturile apartamentelor, nu numai in Bucuresti. “La noi se manifesta aceeasi tendinta. Preturile s-au diminuat cu 5-10% fata de asta-toamna”, ne-a informat Valentin Gaman, director general la agentia imobiliara Coriax Constanta. “Aici nu au aparut foarte multe proiecte noi.

Practic, exista doar doua constructii mai importante, unde locuintele se vand cu 1.200 euro/mp. Prea putin pentru a influenta piata. Mai degraba, cumparatorii aleg sa achizitioneze terenuri la marginea orasului, pe care isi construiesc case cu ajutorul creditelor. O casuta costa in jur de 30.000-50.000 euro, nu cu mult peste preturile apartamentelor.

In cartierele modeste ale Constantei, un apartament se vinde cu 35.000-40.000 euro, iar in zonele bune, cum ar fi Faleza Nord, se ajunge si la 80.000-85.000 euro”, a mai spus Valentin Gaman.

BaniiNostri.ro, Valentin Gros, 07 feb 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x