Editia online a “Evenimentului zilei” s-a relansat miercuri, imediat dupa miezul noptii.
Pagina de internet “Evenimentul zilei” are un nou look, mai aerisit, mai usor de accesat si mai interactiv. Asta pentru ca “relansarea versiunii tiparite trebuia dublata de relansarea versiunii web”, explica Alex Ulmanu, coordonatorul echipei care a lucrat la acest proiect.
Noul site poate fi accesat pe aceeasi adresa www.evz.ro, incepand cu noaptea de 8 februarie, iar lansarea oficiala a avut loc aseara.
Problema schimbarii site-ului s-a pus pe la inceputul anului 2005 si tot atunci a inceput sa se lucreze pentru actuala versiune.
“Nu poti sa stai intr-un mediu care se dezvolta asa de rapid cu un site neadus la zi”, a explicat Ulmanu.
Conceptie speciala
In prezent, majoritatea site-urilor de stiri sau ale cotidienelor sunt facute in stilul “shovelware” (“la lopata”): continutul editiei tiparite este luat cu lopata si aruncat in editia online, fara ca textele sa fie gandite special pentru web.
Pentru noua varianta a site-ului s-au folosit alte principii.
Conceptul se bazeaza pe faptul ca textele se citesc cu 25% mai greu pe internet, pentru ca, de fapt, ochii scaneaza pagina, nu o citesc. De aceea, articolele trebuie sa fie mai bine structurate, sa existe cuvinte-cheie, ancore care sa-l atraga pe cititor in text, sa existe scheme, liste cu bumbi.
La crearea noului look al “Evenimentului zilei” a contribuit o companie specializata in crearea de site-uri, Hambar 18.
Coordonatorul proiectului noului site, Alex Ulmanu, desi editor la sectia Cultura a ziarului, este specializat in jurnalism on-line. A lucrat timp de un an in Los Angeles, la site-urile Online Journalism Review si onlinejournalism.com.
Mai multa informatie
Accentul este pus pe informatie, nu pe elementele vizibil spectaculoase, mai putina animatie si ilustratii, mai precis doar fotografiile care ilustreaza articolele. Este unul dintre motivele pentru care noua varianta a site-ului poate parea mai simpla decat precedenta.
In fine, nu trebuie uitat ca un alt avantaj oferit de internet este spatiul. Daca editia tiparita este zgarcita din acest punct de vedere, spatiul virtual este mult mai generos: un interviu care nu poate intra integral in editia tiparita poate fi gasit in intregime in editia online.