1. Dorin Tudoran
Absurdistan
O tragedie cu iesire la mare
Colectie: Ego. Publicistica
“Dorin Tudoran este unul din cei mai indrazneti si straluciti analisti ai perioadei de criza a comunismului, prelungita, in buna masura, si dupa 1989.” (Gheorghe Grigurcu)
Dorin Tudoran a reunit in volum articole aparute intre 2002 si 2005 in Adevarul, Adevarul literar si artistic, Cotidianul, Cuvintul libertatii, Evenimentul zilei si Jurnalul National.
Volumul este prefatat de o “spovedanie” (Spovedania unui pamfletar), in care Tudoran isi explica demersul publicistic: “Daca, asa cum sa scris, sint cumva un moralist dublat de un fizionomist, trebuie sa adaug ca e vorba de unul nefericit.
Imi pasa infinit mai mult de ce mi se pare a nu fi bine in ce fac oamenii pe care ii pretuiesc, decit ma siciie derbedelicul din care traiesc ipochimene de la care nu ne putem astepta la nimic bun. De aici si impresia falsa ca as fi mai nedrept cu cei de bine, decit cu cei de rau.”
Din cuprins:
Spovedania unui pamfletar • Sah la orgoliu • Baobabul romanesc • Alegeri, catindati, urmari • Vraiste Voda • Pacientul national • Presa vs presa • Cvasiportrete • Orbirea • Curcubeul huiduielilor
Dorin Tudoran (n. 30 iunie 1945, Timisoara). Cunoscut poet, jurnalist si disident roman. In prezent este Senior Director, pentru Comunicare si Cercetare, membru al conducerii executive a Fundatiei Internationale IFES, Washington D.C., Statele Unite, si redactor-sef al revistei democracy at large.
Carti de poezie publicate: Cintec de trecut Akheronul (1975), Semne particulare (antologie, 1979), Ultimul turnir (antologie, 1992), Viitorul Facultativ/ Optional Future (1999).
Carti de publicistica: Martori oculari (in colaborare cu Eugen Seceleanu, 1976), Adaptarea la realitate (1982), Frost or Fear? On the Condition of the Romanian Intelectual (traducere si prefata de Vladimir Tismaneanu, 1988), Onoarea de a intelege (antologie, 1998), Kakistokratia (1998).
A fost premiat cu Premiul Uniunii Scriitorilor (1973, 1977, 1998), Marele Premiu al Asociatiilor Scriitorilor Profesionisti – ASPRO (1998), Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1998), Premiul revistei Cuvintul – “Superlativele anului” (1998), este laureatul Premiului ALA pe anul 2001. La Editura Polirom, a publicat Tinarul Ulise (antologie, 2000).
2. Sophie Kinsella
La cumparaturi cu sora mea
Traducere din limba engleza si note de Vali Florescu
Colectie: CHIC
Cel mai nou bestseller international al celebrei shopaholice Sophie Kinsella!
In noul roman, Becky este acum maritata cu Luke, dar a ramas acelasi personaj iesit din comun, gata sa fuga pe carbuni incinsi daca la capatul lor se afla ceva interesant de achizitionat, sau care omite sa-i spuna sotului ei ca a comandat o masa cu zece scaune din Sri Lanka, uitind cu desavirsire ca mai cumparase una din Danemarca.
La intoarcerea din luna de miere, Becky descopera socata ca are o sora mai mare cu doi ani, Jessica, de care tatal sau nu ar fi avut nicicind habar daca aceasta nu ar fi pornit pe urmele oricarui prezumtiv membru de familie, pentru a-l avertiza asupra unei boli de singe ereditare. Becky n-a mai fost de mult atit de fericita.
Poate de cind si-a cumparat de la Milano, prin interventia gentila a unui mafiot, o geanta cu adevarat angelica, de doua mii de euro. De acum, chiar daca Luke va fi iar inghitit de pasiunea lui pentru munca, ea va avea ce face. Va colinda magazinele cu proaspata ei sora. Soarta ii joaca insa o noua festa.
Jessica este pasionata de geologie, duce o viata simpla, iubeste tehnica, uraste cumparaturile si… are chiar economii uriase in cont. Becky se straduieste din rasputeri sa stabileasca o relatie cu Jess, dar incercarile ei se soldeaza cu un esec catastrofal.
Simtindu-se brusc parasita de toti cei dragi, constrinsa la reduceri de buget si fara serviciu, Becky face o ultima tentativa de reconciliere cu Jess. In urma acestei aventuri, pline de umor, de tensiune si de emotie, Becky se impaca atit cu sora ei (constatind ca se aseamana mai mult decit au crezut), cit si cu Luke, pe care credea ca l-a pierdut definitiv.
Sophie Kinsella a studiat stiintele politice, filosofia si economia la Oxford . A lucrat ca analist in presa financiara. Romanele care o au drept personaj principal pe Rebecca Bloomwood, o shopaholica inraita, au cunoscut un succes imens si au fost traduse in peste treizeci de limbi.
Sophie Kinsella locuieste la Londra, are doi fii, iubeste la nebunie cumparaturile, dar e ceva mai cumpatata decit eroina sa.
La Editura Polirom au fost traduse romanele: Ma dau in vint dupa cumparaturi (2004), Goana dupa cumparaturi la New York (2005), La cumparaturi in rochie de mireasa (2005), Poti sa tii un secret? (2006).
3. Lauren Weisberger
Vreau sa fiu V.I.P.
Traducere si note de Iulia Gorzo
Colectie: CHIC
Lauren Weisberger este autoarea romanului Diavolul se imbraca de la Prada, carte care sta la baza filmului omonim ce va rula in Romania din septembrie a.c., in regia lui David Frankel, cu Meryl Streep si Anne Hathaway in rolurile principale.
Noul roman semnat Lauren Weisberger este o poveste irezistibila despre ce se intimpla cind o fata obisnuita se trezeste in lumea chic a New York-ului, cu fabuloasele sale petreceri, cluburi exclusiviste si staruri.
O lume fascinanta si stralucitoare care a facut deliciul a milioane de cititori, a carui eroina, comparabila cu indragita Bridget Jones, renunta la slujba ei plicticoasa de functionara intr-o banca oarecare pentru a se angaja la o celebra firma de relatii publice.
Dar viata petrecuta permanent in lumina reflectoarelor, in compania celebritatilor momentului, are si ea un pret – va fi oare Bette dispusa sa-l plateasca?
“Lauren Weisberger a scris un roman plin de umor, care reuseste sa ridice standardul genului chic.” (Publishers Weekly)
Lauren Weisberger (n. in 1977) a absolvit cursurile prestigioasei Cornell University in 1999. A fost asistenta editoriala la faimoasa revista Vogue. A debutat in 2003 cu romanul Diavolul se imbraca de la Prada, care a ramas mai multe luni in fruntea listei bestsellerurilor, eroina romanului fiind comparata cu mult indragita Bridget Jones.
La Editura Polirom, de aceeasi autoare, a mai aparut: Diavolul se imbraca de la Prada (2006).
4. Cristina Stefan
Familia monoparentala
O abordare politica
Editia a II-a revazuta
Prefata de Mihaela Miroiu
Colectie: Studii de gen
Abordare stiintifica actuala – in special din perspectiva politicilor publice – a problemelor familiei constituite dintr-un singur parinte si copilul/copiii sai, cartea nu reprezinta doar o analiza a contextului politic, social si economic in care a evoluat de-a lungul vremurilor acest tip de familie, ci propune si unele solutii demne de luat in considerare de ministerele de resort.
Accentul este pus pe ramasitele de tip patriarhal ale perceptiei comune asupra unui subiect inca sensibil, cum este familia monoparentala, mai ales cind capul ei este femeia/ mama. Pentru aceste cazuri Cristina Stefan introduce un nou termen, maternitatea haiduceasca, desemnind optiunea constienta a femeii de a-si creste copiii fara sprijinul partenerului masculin.
Rezultatele cercetarii aplicate detin si ele o pondere importanta in cadrul analizei, imprimind demersului stiintific un plus de vigoare.
Din cuprins:
Familia deschisa • Politicile de protectie a maternitatii si familiei • Dreptul la viata de familie • Feminismul si familia • Democratizarea familiei
Cristina Stefan este licentiata a Facultatii de Filosofie (Universitatea Bucuresti, 1991), master in studii de gen (Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, 2000), licentiata a Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala (Universitatea Bucuresti, 2001), doctor in stiinte politice (Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, 2004). A publicat Datoria de existenta.
Aspecte privind maternitatea (1999) si Familia monoparentala (ed. I, 2001). Este coautoare de manuale scolare si autoare de studii pe probleme de gen. La Editura Polirom a mai publicat: Lexicon feminist (coautoare, 2002) si “Formarea elevilor pentru o viata personala din perspectiva privatitatii”, in Scoala la rascruce. Schimbare si continuitate in curriculumul invatamintului obligatoriu. Studiu de impact (2002).
5. Dragos Acostachioaie
Administrarea si configurarea sistemelor Linux
Editia a III-a, revazuta si adaugita
Cuvint inainte de Gabriel Ciobanu
Colectie: Linux
Lucrarea reprezinta o sinteza a principalelor cunostinte necesare pentru configurarea si administrarea unui calculator avind instalat sistemul de operare Linux, precum si pentru instalarea unei distributii Linux.
Pe linga tratarea configurarilor esentiale ale sistemului, cartea analizeaza principalele servicii pe care le poate oferi Linux – informatii necesare pentru a mentine un calculator si serviciile pe care acesta le ofera in stare corecta de functionare. Nu in ultimul rind, sint explicate modurile in care un calculator legat in permanenta la Internet poate fi protejat impotriva cracker-ilor.
Cartea contine numeroase exemple practice de utilizare a programelor si utiliatarelor Linux, precum si fisiere de configurare, utile pentru experimentarea si aprofundarea cunostintelor furnizate.
Din cuprins:
Ce este Linux? • Instalarea sistemului Linux • Notiuni de baza • Notiuni de administrare de baza • Sistemele de fisiere • Serviciile sistemului • Setarea legaturii de retea • Nucleul Linux • Realizarea copiilor de siguranta • Configurarea serviciilor sistemului • Sistemul numelor de domenii: BIND • Serverul HTTP: Apache • Interactiunea cu sistemele Windows: Samba • Securitatea sistemului Linux • Studii de caz
Dragos Acostachioaie este programator de sistem si aplicatii Linux, administrator de retea la firma BIOSFARM din Iasi. Este autorul a numeroase articole despre sistemul de operare Linux, avind si o serie de contributii la nucleu si utilitare Linux. La Editura Polirom a mai publicat lucrarile: Programare C si C++ pentru Linux (2002), Securitatea sistemelor Linux (2003), Utilizare Linux.
Notiuni de baza si practica (in colaborare cu Sabin Buraga, 2004), FreeBSD. Utilizare, administrare, configurare (in colaborare cu Ovidiu Ene, 2005) si Primii pasi in Linux (in colaborare cu Marius Marusteri si Sabin Buraga, 2006). Este titularul cursului “Administrarea sistemelor Linux” la Facultatea de Informatica a Universitatii “Al.I. Cuza” din Iasi.
Informatii despre activitatea sa pot fi gasite pe situl Web aflat la adresa http://www.adt.ro. Domenii principale de interes: sistemele deschise, programarea orientata pe obiect, aplicatiile client-server si securitatea sistemelor UNIX.
6. ***
Psihologia Sociala. Nr. 16/2005
Numar tematic: Identitatea sociala
Redactor-sef: Adrian Neculau
Buletinul Laboratorului “Psihologia cimpului social”, Universitatea “Al.I. Cuza”, Iasi
Din cuprinsul acestui numar:
Europa in presa franceza: studiu al efectelor de context • Le discours identitaire à l’œuvre dans la presse du mouvement CPNT (Chasse Peche Nature et Traditions) • Strategie identitara in psihologia interculturala: aspecte teoretice si metodologice • Ce qu’implique l’usage en francais de «Black» plutôt que «Noir» ou «Nègre»: relations entre etiquetage et representations • Impactul perceperii
vitalitatii etnolingvistice si a naturii relatiilor intergrupuri asupra identificarii sociale si adaptarii lingvistice • Identificarea europeana si reducerea partinirii intergrupale: rolul mediator al valorilor • Comunitatile de “ceangai” – o abordare psihosociologica • Cum sa studiem identitatile geopolitice? • Eul si identitatea sociala • Romania intre 1944 si 1989 – o analiza a modului in care
s-a construit o noua identitate sociala • Les violences en France et l’identite francaise
HotNews.ro, 27 mar 2006