Thursday, March 30, 2023

Vaccinul impotriva gripei aviare: detinut de unguri, contestat de francezi

Must Read

Ferenc Gyurcsany, prim-ministrul Ungariei, a afirmat ieri ca cercetatorii din tara sa au descoperit un vaccin pentru om impotriva formei actuale a virusului H5N1 al gripei aviare.

Acest vaccin, pus la punct de societatea farmaceutica ungara Omnivest, “imunizeaza organismul uman la virusul H5N1 “, a declarat seful guvernului ungar in cadrul unei conferinte de presa organizate la laboratoarele firmei Bilsborosjeno, de linga Budapesta, dupa cum relateaza AFP. Vaccinul nu este eficace decit pentru forma actuala a virusului H5N1, dar nu si pentru o eventuala varianta mutanta, care ar putea sa se transmita direct de la om la om, a precizat Ferenc Gyurcsany.

Prezentind jurnalistilor o fiola de vaccin, premierul ungar a indicat ca aceasta contine “sase micrograme de agent actif de vaccin, suficient pentru ca o persoana sa devina imuna la virusul H5N1 “. “Este vorba de un produs fabricat dintr-un gel pe baza de compusi de aluminiu si fosfor, o tehnologie de fabricatie pe care nu o poseda nimeni in prezent “, a adaugat premierul ungar. “Daca virusul s-ar raspindi in crescatorii, ceea ce nu este cazul Ungariei, ar trebui sa vaccinam 20.000 de persoane, veterinari, crescatori, pe cei care vin in contact permanent cu pasarile “, a mai indicat Ferenc Gyurcsany.

- Advertisement -

“Daca virusul ar urma sa sufere mutatii, vom experimenta o noua tehnologie, dar vom fi in masura sa fabricam un vaccin in decurs de opt saptamini “, a subliniat primul ministru Ungariei. Ceea ce este si mai important, a adaugat el, – “este ca Institutul farmaceutic national a dat unda verde comercializarii ” in Ungaria a acestui vaccin.

Grupul francez Sanofi-Aventis, angajat de asemenea in cursa pentru gasirea unui vaccin impotriva virusului H5N1, a apreciat insa ca prototipul ungar “nu raspunde exigentelor Agentiei europene ” pentru evaluarea medicamentelor. “Laboratorul ungar a depus fara indoiala un dosar de inregistrare locala.

Acest vaccin nu va fi deci valabil decit in Ungari “, a subliniat Agncs Hoffenbach, directoarea programului de cercetare si dezvoltare al celui de-a treilea laborator farmaceutic mondial. In 1993, Ungaria a semnat un contract cu Omninvest pentru fabricarea de vaccinuri. Prototipul ungar a fost realizat la sfirsitul lunii septembrie 2005 de catre Centrul national de epidemiologie dintr-o tulpina de virus aviar H5N1 aparut in Hong Kong in 1997 si izolata la inceputul anului 2005 pe o persoana din Asia de sud-est de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Ungaria, tara care a aderat la UE in anul 2004, dispune o industrie farmaceutica cu o lunga traditie de performanta. in 2004, exporturile de produse farmaceutice ale Ungariei au crescut cu 39% in raport cu anul 2003, potrivit cifrelor oficiale.

www.monitorulbt.ro

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
Latest News

Cum putem investi în inteligența artificială?

Din când în când, în lume apare o invenție care schimbă un întreg sector, sau chiar întreaga lume, într-o...
- Advertisement -

More Articles Like This