La sfarsitul anului, va intra in circulatie o noua bancnota, de 200 de RON. Anuntul a fost facut, miercuri, de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Bancnota va avea pe avers portretul poetului Lucian Blaga, iar pe revers va fi o compozitie grafica, avand in prim plan statueta neolitica “Ganditorul de la Hamangia”.
Isarescu a precizat ca de la sfarsitul lunii septembrie, BNR nu va mai emite bancnota veche, fiind asteptat ca procesul de inlocuire a bancnotelor vechi sa fie finalizat in luna decembrie.
Dimensiunile bancnotei de 200 de lei vor fi intre cele ale bancnotei de 100 lei si cele ale bancnotei de 500 lei iar tehnica de imprimare folosita este in relief atat pe avers cat si pe revers.
Mugur Isarescu a anuntat miercuri ca de la 1 iulie 2005, BNR a pus in circulatie in exclusivitate, monede din noua emisiune. In privinta bancnotelor, acestea au continuat sa fie puse in circulatie, in cantitati din ce in ce mai mici si numai cele de buna calitate.
Din vechea emisiune, BNR nu a mai eliberat bancnota de 10.000 lei, de la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, bancnota de 50.000 de lei, din luna ianuarie a acestui an, iar de la sfarsitul lunii martie a acestui an, BNR nu a mai emis nici vechea bancnota de 100.000 lei.
Singurele bancnote din vechea emisiune care mai sunt in prezent puse in circulatie de catre Banca Centrala sunt cele de 500.000 lei si de 1.000.000 lei, dar si acestea vor mai fi eliberate doar pana la data de 30 septembrie 2006. Incepand cu 1 octombrie 2006, BNR va emite numai bancnote din noua emisiune.
“Am hotarat sa punem in circulatie bancnota de 200 RON incepand cu 1 decembrie 2006, pentru ca atunci estimam ca se va apropia de sfarsit procesul de inlocuire a bancnotelor vechi”, a declarat Mugur Isarescu.
In privinta motivelor pentru care BNR a hotarat introducerea acestei bancnote de 200 lei noi, Isarescu a dat ca argumente necesitatea unei valori intermediare intre 100 si 500 de lei, reprezentand echivalentul a 56 euro (la actualul curs de schimb), s-a avut in vedere nivelul mediu al retragerilor de numerar prin ATM-uri (care este de 270 lei pe tranzactie), dar si obisnuirea populatiei cu structura insemnelor euro.
“In Uniunea Europeana exista bancnota de 200 de euro, ori trebuie mentionat ca leul nou nu este altceva decat un pas catre trecerea la euro”, a spus Isarescu.
Cat despre motivele intarzierii punerii in circulatie a bancnotei de 200 lei, fata de celelalte cupiuri noi, guvernatorul Bancii Nationale a precizat ca s-a urmarit in principal perceptia populatiei.
In primul rand, in perioada de circulatie paralela a emisiunii vechi si noi existau prea multe insemne, iar in al doilea rand s-a evitat punerea in circulatie a doua bancnote noi fara echivalent in vechea emisiune.
Guvernatorul BNR a mai evidentiat ca pentru acoperirea solicitarilor suplimentare de numerar, au fost mentinute in circulatie mai multe bancnote din vechea emisiune, au fost devansate livrarile furnizorilor de insemne monetare catre BNR si au fost suplimentate cantitatile contractate pentru acest an.
In legatura cu acest aspect al maririi masei monetare, Isarescu a precizat ca in ciuda teoriei, cresterea masei monetare nu va duce in mod automat la marirea inflatiei. Pentru perioada urmatoare Isarescu se asteapta ca inflatia sa intre pe o curba mai plata.
“Evolutia preturilor de consum este pozitiva dar nu e inca momentul sa ne bucuram. Exista inca potentiale socuri, in special din partea ofertei, de aceea suntem foarte vigilenti in privinta tintei de inflatie. Ne asteptam in continuare ca inflatia sa intre pe o curba mai plata”, a declarat Mugur Isarescu.
HotNews.ro, D.M., 12 apr 2006