Wednesday, July 24, 2024

Cosmote cumpara 42% din actiunile Germanos

Must Read

Operatorul elen de telefonie mobila a anuntat marti semnarea unui contract cu Panos Germanos, fondator si actionar majoritar al retelei de magazine Germanos si cu alti actionari, pentru achizitionarea a 42% din actiunile emise ale companiei, la pretul de 19 euro pe actiune.

Valoarea tranzactiei va ajunge pana la 1,58 miliarde euro, iar pana la sfarsitul lunii august a acestui an, Cosmote va initia o oferta publica de cumparare a restului de actiuni ale Germanos la acelasi pret, in conformitate cu legislatia greceasca aplicabila.

In cadrul tranzactiei, Panos Germanos a fost de acord sa achizitioneze anumite active ale Germanos S.A. care, potrivit comunicatului de presa al companiei elene, nu sunt vitale in planurile de viitor ale Cosmote.

Activele se refera la unitatile de productie industriala a bateriilor, ce cuprind subsidiarele din Germania, Serbia si activitatile relevante din Bulgaria si Romania, precum si operatiunile din Polonia, Ucraina si Cipru, cu exceptia participatiunii in Otenet Cipru, tara in care Cosmote nu este prezent.

- Advertisement -

Panos Germanos isi va mentine pozitia de presedinte Germanos S.A, si, in urma ofertei publice, va reinvesti in Germanos S.A. 10% din participatia totala a Cosmote, in timp ce John Karayiannis va ramane CEO al Germanos S.A.

Valoarea tranzactiei va ajunge pana la 1,58 miliarde de euro, iar costul net obtinut in urma instrainarilor si reinvestitiei facute de Panos Germanos va fi de aproximativ 1,3 miliarde de euro. Se estimeaza ca in urma vanzarii participatiilor detinute de Germanos in Uzbekistan si in magazinele Hellenic Duty Free Shops, compania detine un capital net de aproximativ 100 milioane de euro. Tranzactia va fi finantata in intregime prin imprumuturi.

“Prin incheierea acestei tranzactii si dupa primirea aprobarilor necesare, COSMOTE isi va consolida prezenta in sud-estul Europei prin comunicarea directa catre o baza de clienti mai mare si prin satisfacerea mai eficienta a nevoilor clientilor.

In acelasi timp, vom creste cifra de afaceri si vom face economii finaciare si operationale considerabile, generand astfel o crestere semnificativa a valorii pentru toti actionarii nostri”, a declarat Evangelos Martigopoulos, CEO al Cosmote.

Prin reteaua de 537 de magazine Germanos din Grecia, Bulgaria, Romania si Fosta Republica Iugoslava Macedonia, Cosmote intentioneaza sa isi extinda distributia sa isi dezvolte operatiunile.

Grupul Germanos detine 950 magazine in 7 tari. Compania a intrat pe piata romaneasca in anul 1996, iar in anul 2000 a luat fiinta Germanos Telecom Romania. In prezent, compania detine peste 100 de magazine in intreaga tara, pana la sfarsitul anului 2006, compania urmand sa activeze in peste 135 de locatii.

Potrivit datelor companiei, anul trecut, vanzarile totale ale Germanos in Romania au atins 97,9 milioane euro. Profitul brut a fost de sapte milioane euro, iar profitul net de 4,9 milioane euro.

Grupul elen Cosmote are mai mult de 8,2 milioane de clienti in regiunea Europei de Sud-Est, fiind operatorul cu cea mai dezvoltata prezenta in regiune in tarile in care este prezent (Grecia, Bulgaria, Albania, fosta Republica Iugoslava Macedonia si Romania).

Cosmote Romania si-a relansat operatiunile comerciale in decembrie 2005. La sfarsitul anului trecut compania a avut aproximativ 50.000 de clienti, dintre care 30.000 de clienti noi in primele 3 saptamani de la lansarea sa pe piata.

HotNews.ro, A.V., 09 mai 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Strategii de investitii pasive – ETF BET Patria-Tradeville & ETF Energie Patria-Tradeville

Putem imparti investitiile financiare, la bursa sau in fonduri de investitii, in doua categorii din punct de vedere al...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x