Monday, December 9, 2024

Intruzivitatea in publicitatea online

Must Read

Hoinarind pe net, am dat intamplator peste un articol despre intruzivitate. Cat de grav poate gresi un advertiser prin incalcarea unor reguli simple cu care isi poate face o campanie eficienta, sau mai rau, prin ignorarea unor semnale clare ca isi deranjeaza potentialii clienti tocmai prin ad-uri prost gandite, va invit sa cititi in cele ce urmeaza.

Inca din 2004, mai mult de 69% din utilizatorii americani utilizau sisteme de blocare a pop-up-urilor.

Fenomenul este binecunoscut in randurile utilizatorilor cu experienta (nota editorului: in portofoliul ARBOmedia sunt site-uri vizitate in proportie de peste 85% de utilizatori care au inceput sa navigheze pe Internet inca din 2004, iar peste jumatate – 54%- navigheaza pe Internet inca din anul 2000!).

Tot utilizatorii cu experienta sunt cei care folosesc cu preponderenta Intenretul pentru informare (atat pentru stirile zilnice, cat si pentru cautarea de informatii despre produsele si serviciile pe care vor sa le achizitioneze in viitoarul apropiat).

- Advertisement -

Redam mai jos un top 11 al celor mai enervante lucruri mentionate de utilizatorii Internet in legatura cu reclamele de pe site-urile pe care le viziteaza, impreuna cu procentul de vizitatori care le-au semnalat ca atare in cadrul cercetarilor:

– ferestere popup deschise fara actiunea utilizatorului. Acestea conduc in top cu 95% din semnalari!
– incarcarea grea a reclamelor. Foarte aproape, la un procent distanta – 94%
– ferestre ce incearca sa te pacaleasca sa dai click. Asa-zisele window banners – inca mai vedem si acum in 2006 astfel de bannere – 94%
– formate deranjante fara buton de inchidere. La fel de enervante, la doar 2 procente de “castigator” – 93%
– reclame care acopera continutul original al paginii. la egalitate cu reclamele fara “close button” – 93%
– reclame care nu specifica la ce fac reclama. Userii poate vor da click din curiozitate, dar in mod cert multi nu agreeaza ideea “misterului” ce apoi se dovedeste o reclama pentru un produs de care nu au nevoie – 92%
– reclame care “muta” continutul paginii. Utilizatorii intra dintr-un anumit motiv pe pagina respectiva, nu si toti agreeaza creatiile fistichii care le disturba procesul de citire normala a paginii – 92%
– reclama ocupa marea parte a paginii. La fel de aproape de castigator – 90%
– reclama are efect de blink (schimbare brusca a culorii, de obicei intr-una complementara). No comment – 87%
– reclama “pluteste” peste ecran – 79%
– reclama are sunet automat – 79%.

Aceasta lista ar trebui sa sperie orice client sau agentie care incearca sa faca ceva nou pentru un brand ce trebuie promovat. Acest avertisment cumulat de factori deranjanti in reclame trebuie intelesi prin prisma libertatii de care se bucura utilizatorul in alegerea apginilor Internet cu resursele pe care si le cauta.

Cu alte cuvinte, inertia sa este minima, utilizatorul putand in orice moment sa tasteze un alt URL in locul celui in care a fost deranjat de reclame. Ce-i de facut?

Exista totusi si o parte buna a lucrurilor. Tot utilizatorii sunt placut impresionati atunci cand:

– bannerul le indica ce se intampla daca ei aleg sa dea click. E un vot de incredere pe care utilizatorul il acorda advertiserului. Incercati sa-l pacaliti trimitandu-l la ceva ce nu vrea sau nu corespunde mesajului initial si ati aruncat campania de bannere pe geam.

– bannerul face referire la comportamentul utilizatorului de net. Ganditi tactic. Utilizatorul sta pe scaun, tastand de zor de acasa sau de la birou. Momiti-l cu un remediu impotriva plicitselii, prezentati-i o reclama la o cafea buna dimineata pe un site de stiri, folositi un banner in legatura cu site-ul sau domeniul pe care il prindeti cu respectiva reclama si il veti castiga cu siguranta.

– bannerul este identificabil ca mesaj publicitar. Normele recente prevad ca pe site-urile de continut, reclamele sa aiba o mica eticheta (tag pentru utilizatorii Internet obisnuiti cu terminologia) care sa specifice ca in acel chenar este o reclama si nu continut al paginii.

– prezinta informatii despre produsul caruia i se face reclama si…

– prezinta informatii suplimentare fara a parasi pagina – fie cu banner expandabil la mouseover, fie cu banner expandabil la click, fie cu bannere interactive – care sunt de fapt niste minisite-uri in flash, permitand navigarea utilizatorului prin banner fara a redirecta catre pagina finala.

Cu aceste informatii la drum, suntem siguri ca va veti proiecta campania online perfecta. Sfat util: copiati url-ul acestui articol si da-ti-l si celor de la creatie. Asa, sa fiti siguri. Va veti face singuri un bine.

Articolul complet in limba engleza poate fi citit la www.useit.com

Nota HotNews.ro: Numerosi cititori ne-au semnalat reclamele idioate din site-ul nostru. Incercam cum putem sa stopam bannerele caraitoare, balegile care se intind peste text si alte tampenii gandite de “ceatori”. Bannerele de acest gen nu fac decat sa provoace aversiune fata de produsul pe care ar vrea sa-l promoveze.

ArboMedia, 23 mai 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry: ESG nu este o secțiune opțională, ci o componentă cheie a deciziilor noastre zilnice și a planificării pe termen...

Care sunt principalele provocări și oportunități pentru companii odată cu implementarea noilor standarde ESRS și cum influențează acestea raportarea...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x