Thursday, April 18, 2024

Romanii au vorbit la telefon 33.000 de ani

Must Read

Anul trecut, romanii au vorbit 9,36 miliarde de minute in retelele de telefonie mobila si 8,23 miliarde de minute in retelele fixe.

Pe piata telefoniei mobile se mentine tendinta de crestere, numarul de utilizatori ai acestor servicii depasind 13 milioane la sfirsitul anului 2005, a precizat ieri Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC).

Prezent la “Ziua Comunicatiilor”, in cadrul expozitiei de tehnologia informatiei si comunicatii CERF 2006, presedintele ANRC a precizat ca evolutia numarului de utilizatori la telefonia mobila a condus la cresterea traficului in acest tip de retele, astfel ca la 31 decembrie 2005 acesta l-a depasit cu un miliard de minute pe cel prin retelele de telefonie fixa.

Astfel, pe parcursul anului trecut au fost consumate 9,36 miliarde de minute in retelele de telefonie mobila, fata de numai 8,23 in retelele fixe.

- Advertisement -

Alternativii sint in crestere

“In Romania exista concurenta intre infrastructuri, si acesta este un indicator puternic de dezvoltare a competitiei. Concurenta mentine cotele de penetrare la telefonia fixa in timp ce in restul Europei acest sector pierde teren, numarul abonatilor scazind constant de citiva ani.

La noi, operatorii alternativi au compensat in mare parte pierderile operatorului dominant”, a mai aratat Dan Georgescu. In perioada iulie-decembrie 2005, cota de piata a furnizorilor alternativi de telefonie fixa a crescut de 2,5 ori, ajungind la 9,9%.

In aceeasi perioada au fost prezenti pe piata 74 de furnizori alternativi de telefonie fixa care isi ofereau serviciile (prin intermediul retelelor proprii sau ale altor persoane) unui total de aproximativ 462.000 de abonati. Furnizorii alternativi sint si ei puternic reprezentati si pe segmentul international, unde detineau la sfirsitul anului 2005 o cota de 43,41%.

Pe primul loc la banda larga

Presedintele ANRC sustine ca Romania se afla pe primul loc in Europa de Sud-Est in privinta accesului la Internet in banda larga.

“In ultimul an, serviciile de acces la Internet in banda larga au inregistrat o crestere de 96%, atingind o rata de penetrare de 3,46% si plasind Romania pe primul loc intre tarile din Europa de Sud-Est”, a declarat Dan Georgescu. La sfirsitul anului 2005, in Romania erau peste 750.000 de conexiuni de Internet de mare viteza (banda larga), fata de numai 382.783 de conexiuni cu un an in urma.

Din numarul total al conexiunilor in banda larga, 380.000 erau conexiuni de acces dedicat. “Nevoia de Internet de mare viteza se manifesta in special la domiciliu, 84% din conexiunile de acces dedicat in banda larga fiind utilizate de persoane fizice”, a adaugat Dan Georgescu. Cel mai mare numar de noi utilizatori ai serviciilor de Internet de mare viteza au ales o conexiune prin cablu coaxial.

Cotidianul, 05 mai 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x